Бизнес . 2 минути

Какво е бъдещето на хостинг индустрията?

Какво е бъдещето на хостинг индустрията

Преди време в Neftelimov.com ти показахме как се отрази COVID-19 на Любомир Русанов. Той заедно с Методи Дреновски преди 15 години създават компанията СуперХостинг.БГ. Тогава те разбират, че мисията им е не просто да предлагат хостинг, а да бъдат партньори на всеки, който е решен да има онлайн присъствие. В тази статия Любо ще разшири темата за хостинг индустрията и ще ни разкаже как вижда нейното бъдеще.  

Хостинг индустрията е много динамична.

Тя съществува вече повече от 25 години, като през годините си на развитие винаги е била динамична. Първите хостинг компании са били доста по-различни от това, което са сега. Много е интересно, че дори когато ние стартирахме СуперХостинг.БГ преди 15 години, някои хора казваха:

Абе кой луд ще стартира сега хостинг компания. Едва ли не, вече беше приключил процеса.

15 години по-късно виждаме, че все още стартират хостинг компании. Фокусът на хостинг бизнеса много се промени и ще се променя още. Ние работим именно в тази посока – да го променим още повече. Едно време фокусът беше: аз си купувам някакво дисково пространство и някакъв трафик. Все още има хора, които вярват, че си купуват точно това. Но реално това е най-малката част от хостинг услугата.

Хостинг услугата вече дава допълнителна стойност и допълнителни ползи към ядрото.

По този начин клиентът има едно завършено онлайн присъствие. Т.е. той не се занимава с тривиални неща и може да се фокусира върху бизнеса си. По-конкретно вече хостинг услугата има:

  • Включени системи за сигурност, които защитават сайта му от хакване, информират го, ако има съмнителни активности (например в неговия хостинг акаунт или електронни пощи).
  • Включени системи, които правят сайта му много по-бърз. Така той се позиционира по-добре в Google, има по-добър User Experience (UX), реализира повече продажби.
  • Пълноценно обслужване – хостинг компаниите (или поне ние) осъзнават, че вече клиентите ни търсят за много по-широк кръг въпроси, отколкото преди 5 и 10 години.

Хостингът вече е много популярна услуга и с много широк кръг от клиенти. Тези клиенти не е задължително да имат технически познания и това е основата на трансформацията, която се случва в хостинг индустрията.

Промяната предполага всякакви действия, свързани с улесняването на клиента. Хостинг компаниите трябва да позволят на все повече клиенти с по-малко технически познания да използват услугите им. Защо? Защото тя е с високо качество и на относително ниска цена.

Ако ти си купиш хостинг услуга, се възползваш от това сайтът ти да е денонощно достъпен, да има хиляди посещения на ден, да продаваш през него, същевременно да си настроиш пощите, да водиш бизнес комуникация с партньори, контрагенти, клиенти. Ти буквално можеш да плащаш за всичко това само 10-20 лв. на месец. Ако трябва да го комбинираш с други по-модерни услуги, разликата в цената ще бъде поне 10 пъти по-висока.

Добавената стойност на хостинга като завършено решение е огромна.

А експертизата, която получава клиентът в тази цена е много висока. Ние работим много усилено да отговаряме на всеки клиентски въпрос. Получаваме запитвания не само в посока: Как да си инсталирам WordPress и как да си настроя имейла? Вече въпросите са много по-специфични. Например: Кой плъгин да си инсталирам, за да си направя контактна форма?

Всички въпроси, свързани с работата и използването на платформите за изграждане на сайт преди години бяха далечна тема за хостингите. Все още има хостинг компании, които казват:

Това не е наша работа. Това не е свързано с хостинг услугата.

Само че това, което хостинг компаниите правят, е, че се променят към application level поддръжка. Това означава обслужване и know-how на ниво приложение. Естествено WordPress и неговото разширение WooCommerce са най-популярни, затова всички залитат към тях. Но в никакъв случай не трябва да се подценяват платформите за онлайн търговия като OpenCart, Magento и други. Клиентите все повече се стараят да имат активно онлайн присъствие, затова те имат нужда от консултации и помощ по микровъпроси.

Ако хостинг компанията не дава отговори и съдействие, тя рискува да загуби клиенти по две причини:

  • Клиентът отива при друг, който има готовност да му съдейства.
  • Клиентът си казва: Много е трудно и не мога повече да се занимавам с това.

Помагайки на клиента да си реши практическите проблеми, хостинг компанията получава един лоялен клиент.

Той е готов да разширява онлайн присъствието си и да инвестира повече в дигитални услуги. Така или иначе този сегмент с микро обслужване и консултации на application ниво тепърва ще се развива навсякъде, защото той не е толкова свързан с уеб разработчиците и системните администратори.

На тях дори не им се занимава, защото това за тях са неспецифични дейности, които им губят времето. Единственият вариант остават групите в социалните мрежи, форуми, блогове, видео канали, които не се знае дали ще ти решат проблема, а и ще ти костват доста време в проучване.

Когато обаче се обърнеш към специалистите на хостинг компанията, ще получиш съдействие. А междувременно можеш да разгледаш и останалите ни статии, свързани с хостинг тематиката.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader