Как ми се отрази COVID-19? . 5 минути

Как ми се отрази COVID-19: Любомир Русанов от СуперХостинг.БГ

Как ми се отрази COVID-19 с Любомир Русанов от СуперХостинг БГ

Любомир Русанов е управител на СуперХостинг.БГ. Заедно с Методи Дреновски създават компанията преди 15 години. Тогава те разбират, че мисията им е не просто да предлагат хостинг, а да бъдат партньори на всеки, който е решен да има онлайн присъствие. И действително – при досег с екипа на компанията, усещате подкрепа, помощ и едно чудесно отношение. Сякаш хората там работят само и единствено за теб, за твоите цели, желания и стремежи.

Разбери от първо лице как се отрази COVID-19 на СуперХостинг.БГ и Любомир Русанов.

Каква положителна промяна оказа COVID-19 ситуацията върху теб в професионален план?

Трудно може да се говори за положителна промяна. Това, което научихме през тези месеци на пандемия, е да си правим повече дистанционни срещи. Може би това е от малкото положителни неща, които се случиха поне от моя гледна точка.

В професионален план по-скоро засега компанията не изпитва негативни ефекти. Надяваме се това да продължи в бъдеще. Екипът много се старае, за да няма такива ефекти. Много работи, за да комуникира правилно с клиентите, за да насочи правилно клиентите да използват точните услуги и да извличат максимална полза от тези, които вече са си купили. Например, някои клиенти се ориентираха чак сега да използват повече професионални имейл услуги, както и да ги използват на телефони и други устройства. Това много увеличи запитванията към техническата ни поддръжка.

Също така повече потребители се ориентираха към това да добавят по сайтовете си различни плъгини за по-добра комуникация със своите клиентите. Също се забеляза и покачване на трафиците към някои сайтове, особено някои класове Интернет магазини. За съжаление при други имаше спад точно в пиковите моменти, но мисля, че те до голяма степен са компенсирани.

Надяваме се, ние като компания да продължим да се развиваме и да помагаме на клиентите си още по-добре да реализират дигиталните си идеи. И така да се каже – да завършат дигиталната си трансформация, която на сила бяха принудени да направят.

А негативният ефект в личен и професионален план, Любомир Русанов?

За някакъв силно негативен ефект трудно пак може да се говори. В личен план негативният ефект е, че има едно вътрешно напрежение, което не спира, откакто е почналата тази пандемия. Това малко или много се отразява на лични и професионални взаимоотношения.

Бяха затворени фитнесите, а аз си ходя редовно на фитнес. Това беше доста неприятно, защото тренировките вкъщи ми бяха крайно неприятни като цяло. Някои хора много им се радват и им се кефят, но лично на мен не ми допадат. Не можеш да си организираш нещата по същия начин – поне аз не успях. Така че много се зарадвах, когато фитнесите ги отвориха.

Ето такива дребни неща, но човек ги оценява, когато ги изгуби и му липсват.

Какви нови професионални умения придоби?

Като нови умения със сигурност много по-добре вече си провеждам онлайн срещите. Преди пандемията онлайн срещите ги правехме по-малко (поне аз), защото личният контакт е незаменим. Понякога си струва да отделиш малко повече време, но все пак да се видиш на живо с човека.

Но откакто започнахме да си правим повече онлайн срещи, свикнах с това. Даже в някои случаи предпочитам този вариант особено когато срещата е по-скоро оперативна и не включва тежки преговори с много условности и с повече напрежение.

Дори напоследък правим повече срещи между етажите на офиса, за да не се срещаме в залите, което е много интересно. Платформите за онлайн комуникация направиха процесите по-удобни, защото по-лесно се споделят екрани, по-лесно се колаборира за някои проекти и други.

Как се промени работният ден на Любомир Русанов?

Лично моят работен ден почти не се промени, защото по време на пандемията аз си идвах до офиса. От вкъщи ми е трудно да работя, защото децата имаха онлайн уроци по цял ден, а после домашни.

А в офиса така или иначе беше почти празно и по-приятно. Не че не е приятно по принцип, но си имаше и своите плюсове. На пример до там се стигаше за 5 минути, защото нямаше никакви задръствания!

Как се промени търсенето и предлагането на хостинг услуги?

През март и април забелязахме доста голямо покачване на търсенето на нашата услуга за правене на онлайн магазини Shopiko. Тя реализира (сравнено с предходни години по същото време) доста голям ръст. За съжаление обаче това приключи през април. Разхлабването на мерките веднага отказа някои хора да продължат по-сериозната си трансформация.

Този ръст през март, беше компенсиран със спадове през останалите месеци. Нетно няма твърде голямо увеличение. При новите хостинг услуги забелязваме малко забавяне на някои ръстове. Основно заради това, че хората не знаят какво ще се случи и забавят своите проекти.

Има крайно негативни и крайно позитивни прогнози (естествено хората вярват предимно на негативните). Тази неяснота създава несигурност във всеки един бизнес. Ако няма такива крайно негативни ситуации, вярваме, че проектите ще бъдат стартирани. Така или иначе България има още да наваксва от гледна точка на дигитална трансформация, а електронната търговия – като обеми на продажби, средна цена на поръчка, търговски процеси, онлайн плащанията са още много малко като процент, има дори проблеми с обслужването.

Ръстът на българската електронна търговия ще е доста голям в следващите години независимо дали има пандемия, или не. Ако има пандемия, може би някои сегменти ще растат по-бързо за сметка на други. Пазарът на бързообортните стоки ще расте доста по-бързо. Там се вижда, че той е огромен – около 4-5 млрд лв. Има място за още конкуренция, докато се стабилизира.

Онлайн магазините за дрехи, който е един от най-големите сегменти, ще имат известно забавяне. Те имаха най-голям спад по време на карантината, защото хората като са си вкъщи, не си купуват нови дрехи. Сега, доколкото знам, има възстановяване на продажбите, но колко време ще продължи и как, пак е трудно да се предвиди.

От тази гледна точка съм оптимист.

Какви канали използвате, за да развиете собствения си бранд, да намерите нови клиенти, партньори и други?

Използваме много канали, най-популярните социални мрежи – Facebook, Instagram, Linkedin по-малко, въпреки че според мен този канал има много потенциал да се инвестира. Там има сериозни инфлуенсъри, които се налагат като лидери на мнение и там е много по-професионална комуникацията, без твърде много хейтове и лични нападки (за разлика от Facebook например).

Нашият Instagram знам, че много добре се развива – лично аз не съм много активен в тази мрежа. Малко по-различна е. За съжаление все още не ползваме TikTok – там също има много голям потенциал, виждам, че вече има някакви брандове и хора, които се развиват. За бизнес услуга разбира се е много специфично.

Използваме всякакви онлайн търсения в Google, използваме и дисплейни канали не само на Google, но и на Facebook. Разбира се, нашите вътрешни канали също са супер силни. На първо място блогът, помощната ни страница, после SuperTalks, който създадохме по време на пандемията и ще носи дългосрочни ползи на компанията и на цялата екосистема, в която ние съществуваме като бизнес. Използваме, разбира се, вътрешен имейл маркетинг.

Лично аз смятам, че всяка една компания по един или друг начин трябва да прави тези неща. Това е една от грешките на много бизнеси – особено на онлайн магазините. Забелязваме, че не се планират и не се инвестират достатъчно средства в онлайн маркетинг и маркетинг като цяло. Това съответно води до непостигане на никакви резултати.

Какво е бъдещето на хостинг индустрията?

Хостинг индустрията е много динамична. Тя винаги е била динамична. През всичките си години на развитие, а тя съществува вече повече от 25 . Първите хостинг компании са били доста по-различни от това, което са сега. Много е интересно, че дори когато ние стартирахме СуперХостинг.БГ преди 15 години, някои хора казваха:

„Кой луд ще стартира сега хостинг компания?!“

Едва ли не, вече беше приключил процеса.

15 години по-късно виждаме, че все още стартират хостинг компании. Фокусът на хостинг бизнеса много се промени и ще се променя още. Едно време фокусът беше: „Аз си купувам някакво дисково пространство и някакъв трафик.“ Все още има хора, които вярват, че си купуват точно това, но реално това е най-малката част от хостинг услугата.

Разкрий пълния отговор на Любомир Русанов във видеото:


Стиснат юмрук вдигнат във въздухаПодкрепи хората зад проекта #КакМиСеОтразиCOVID19: https://www.patreon.com/neftelimov

🔔Можеш да се абонираш за канала на поредицата: https://www.youtube.com/channel/UCAgmjXt1BFJWdyu5tuIFvXA

✅Последвай ни във Facebook: https://www.facebook.com/kakmiseotrazicovid19/

✅Блог на поредицата с допълнителна информация: https://neftelimov.com/kak-mi-se-otrazi-covid-19/

Автор на поредицата: Василена Василева

Copyright © 2020 Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Как ми се отрази COVID-19?

Поредица за COVID-19 от собственици на бизнес до фрийлансъри. Те ще ти споделят своите методи и опит как да срещнеш трудностите с успех. Цялата поредица ще откриеш ТУК.

Проект на Василена Василева, подкрепен от Neftelimov.com.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader