Как ми се отрази COVID-19? . 3 минути

Как ми се отрази COVID-19: Александър Ненов от Alexnenov.com

Как ми се отрази COVID-19 с Александър Ненов от Alexnenov

Александър Ненов е дефиницията за сериен предприемач – човек, който постоянно стартира развитието на нови, и често несвързани един с друг, проекти и бизнеси. Александър е автор на 6 книги, като някои от тях тепърва предстоят да излязат, събирайки смелост и сила на компютъра му.

След толкова години различни дейности и проекти, когато попитат Александър Ненов с какво се занимава, той просто казва „Бачкам!“, което обобщава всичко което прави с една дума, отговаряща напълно на процесите във всяка една дейност – от писането на книги, през лекциите до проектирането на софтуерни системи и инвестиране.

Каква положителна промяна оказа COVID-19 ситуацията върху теб в професионален и в личен план, Александър Ненов?

Имам усещането, че цял живот съм чакал кризата с COVID. Ние трябва да се чувстваме наистина специални, че това се случи именно в рамките на нашия живот, защото събитие от подобен мащаб се случва рядко и остава в история. Нещо повече – това събитие изкара от зоната на комфорт всички. Нещо, с което се боря от десетилетия, защото искрено вярвам, че само когато прекрачваме границата на комфорта ние имаме истински шанс да се учим, променяме, израстваме. Комфортът е пагубен и еволюцията на човечеството се крепи именно на дискомфорта, създаван от средата и различни събития.

За мен COVID-19 беше период на преосмисляне на редица идеи за живота ми. Сякаш за първи път от години имах времето и спокойствието да седна и да преразгледам всичко, което съм правил, да преосмисля всичко, да планирам новите и отлагани във времето проекти.

Междувременно се научих да програмирам на технологии, които преди това бяха чужди и дори плашещи за мен, макар и да програмирам от дете. Също така успях да се потопя в света на техническия анализ и да си докажа колко много съм бил прав, и колко много съм загубил всеки ден, в който съм възпирал идеите си да видят бял свят. И така, само 2 месеца в изолация създадоха от мен една машина, решена на всичко да постигне мечтите си. Не че преди това не бях такава, но сякаш заредих резервоара с ново ракетно гориво.

А негативният ефект?

Не смятам, че пандемията е имала негативен ефект нито върху мен, нито върху цялото човечество. Да, броят на починалите е значителен, но тук биологът в мен крещи, че това е част от правилата на играта. Хората често се фокусират над това, че им се случват негативни събития, вместо на това как те самите реагират на тези негативни събития. Аз търся позитивно във всяко едно негативно събитие, а в този случай смятам, че имаме повече позитиви и когато се обърнем назад след 10 години, ще разберем, че не сме открили красотата на времето, в което живеем за сметка на страха, който сме изпитвали.

Какви нови професионални умения придоби?

За мен периодът на социална изолация беше като един ускорен университет. След като спестих времето за пътуване, ненужни срещи по работа или безцелно виждане с приятели, се оказа, че разполагам с безкрайно много време. Интересното е, че и преди това бях много ревнив към това някой да губи времето ми и пазих всяка минута за себе си, но се оказа, че сега разполагах с излишък. Всичко това „излишно“ време инвестирах в обучение – четене на книги, курсове, уроци и експерименти.

Смея да кажа, че пред мен се откри цял един нов свят от възможности, което ме накара да обмисля дали всичко, което съм правил до момента е имало някакъв смисъл изобщо? Усещането е като да си открил колелото и години наред да го ползваш, след което да откриеш парната машина и да направиш преоценка за предходния си живот.

Как се промени работният ден на Александър Ненов?

Тъй като и преди съм преминавал през гранични събития от личен и бизнес план, които много лесно могат да те тласнат в канавката на депресията, самосъжалението, демотивацията и загубата на желание за живот, аз подходих повече от практично. Както винаги, в такива ситуации – не промених нищо. Да, не посещавах офиса си, тъй като всички работехме от вкъщи, но обособих правилното за мен работно място, всеки ден ставах с 7, обличах се като за обикновен работен ден, включително си обувах маратонките за работа и прекарвах поне 8 часа, работейки.

Понякога денят ми започваше с час по-рано и завършваше с час по-късно. Нито веднъж не реших, че мога да спя до обяд само защото работя от вкъщи и нито веднъж не работих от леглото или дивана. Звучи скучно, но всичко това даде структура на деня ми. В момента, в които чувстваме, че някой е взривил света ни, е добре да се придържаме към рутинните ни задължения и навици – дори и да се окаже трудно.

Как се промени търсенето и предлагането на твоите услуги, Александър Ненов?

Първоначално много хора бяха малко изплашени и паузираха търсенето на услуги и продукти, каквито предлагам, докато ситуацията се изясни. Впоследствие, когато разбраха, че краят на света нито е дошъл, нито ще дойде скоро, нещата започнаха да се връщат по местата си. През този период много бизнеси фалираха и много хора останаха без работа, което даде нов тласък на дигиталните услуги, които предлагаме, защото хората започнаха да мислят по-свободно и смело в посока реализацията на своя потенциал онлайн.

Какви канали използваш, за да развиеш собствения си бранд, да намериш нови клиенти, партньори и други?

Истината е, че почти не използвам такива вече. Правя така, че работата ми сама да говори за себе си и хората, търсещи моите продукти и услуги да ме намират. Може да се каже, че оптимизацията е най-силният ми канал за комуникация с нови клиенти. Партньорите те намират лесно, когато работиш коректно и това се разчува.

Дали ползвам Instagram, TikTok, LinkedIn, Twitter, Facebook? Истината е, че или нямам профили там, или имам едни пасивни регистрации, с които просто следя случващото се като тенденция от време на време. Трябва да Ви призная нещо – не вярвам в тази комуникация. През нея мога да продам скандал, да сваля властта, да организирам протест, да обявя събитие, да видя къде яде някой непознат за мен приятел на мой приятел, но моите клиенти не са там.

Преди повече от месец блокира Facebook за моите компютри, защото това беше единствената мрежа, която все още използвах, но тя е нищо повече от телевизорите в книгата 1984 – устройства, които ти казват какво, кога, как и колко да правиш и те следят да не стъпиш извън правата линия. Ползването на социалните мрежи отдалечава хората от техните истински цели и намалява тяхното КПД с пъти.

Хората живеят в заблуждението, че трябва да инвестират време и усилия, за да изградят нещо в социалните мрежи, за да могат да изкарат пари, докато истината е, че ако си спестят целия този труд и просто излязат на пазара с качествен продукт или услуга, ще правят значително повече пари. Това различава успешните от неуспешните – едните знаят как да правят пари, другите знаят как да си губят времето по всевъзможни начини, за да намерят оправдание защо не са успешни. Звуча крайно? Много добре.

Какво е бъдещето на твоята професия според теб?

Истината е, че не знам каква е моята професия. Аз съм медицински кибернетик, програмист, писател. Ако погледна към медицинската кибернетика, то тя ще влезе в телата и живота на всички много скоро – това ще са роботите, които помагат на живота ни, както и изкуствено създадените органи от 3D принтери, които вече се трансплантират на някои места в света.

Програмирането в световен мащаб ще е нужно, но не по този начин. Ако сравня програмирането в края на 90-те години с това днес, определено днес нещата стават с щракане на пръсти. Представете си време, което няма онлайн наръчници, форуми, групи или тонове безплатни кодове. Ето такива бяха времената тогава, а сега всеки начинаещ програмист може да вдигне не лош проект, разчитайки само на добре подготвени frameworks. Бъдещето се надявам да е още по-светло, като програмисти ще са нужни САМО за да програмират изкуствения интелект, който да програмира обикновените програми, нужни за ежедневието ни.

Писателската дейност през последните няколко столетия е преживявала периодични метаморфози, като вярвам, че след 30 години все още ще има автори, които да са хора, а не роботи. Макар че съм длъжен да призная, че в момента виждам нелоши песни, писани именно от изкуствен интелект, което поставя много интересни въпроси. Оставям ги на Вас.


Стиснат юмрук вдигнат във въздухаПодкрепи хората зад проекта #КакМиСеОтразиCOVID19: https://www.patreon.com/neftelimov

🔔Можеш да се абонираш за канала на поредицата: https://www.youtube.com/channel/UCAgmjXt1BFJWdyu5tuIFvXA

✅Последвай ни във Facebook: https://www.facebook.com/kakmiseotrazicovid19/

✅Блог на поредицата с допълнителна информация: https://neftelimov.com/kak-mi-se-otrazi-covid-19/

Автор на поредицата: Василена Василева

Copyright © 2020 Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Как ми се отрази COVID-19?

Поредица за COVID-19 от собственици на бизнес до фрийлансъри. Те ще ти споделят своите методи и опит как да срещнеш трудностите с успех. Цялата поредица ще откриеш ТУК.

Проект на Василена Василева, подкрепен от Neftelimov.com.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader