Как ми се отрази COVID-19? . 5 минути

Как ми се отрази COVID-19: Chef Георги Котев от CHEF & GASTRO

Как ми се отрази COVID-19 Chef Георги Котев от CHEF and GASTRO

Георги Котев завършва основното си образование в кварталното училище в Симеоново, а през 1995-та – Техникума за обществено хранене, който сега е Професионална гимназия по туризъм, със специалност „Готвач“. И оттогава неизменно се развива в тази професия.

Кариерата му започва в няколко софийски ресторанта, а желанието му да трупа опит и знание го подтиквали доста често да сменя работното си място. Катализаторът на кариерата на Георги Котев е работата му в хотел „Хилтън“, София. Там след година и половина решава да продължи кариерата си в чужбина – именно в Ирландия, където в две години работи като Junior Sous Chef.

След което се завръща в България. Работи като Sous Chef в хотел „Кемпински“ София, а след една година получава предложение да стане Executive Sous Chef в „Кемпински Гранд Хотел Ермитаж“ Варна. Една година по-късно спечелва приза „Готвач на Годината“, а междувременно помага при отварянето на хотел „Кемпински Гранд Арена“ в Банско и „Кемпински Хотел Н`Джамена“ в Африка.

Георги Котев е един от основателите на Българската асоциация на професионалните готвачи, която се създава през 2005-та година. През следващите няколко години е главен готвач в хотел „Катарино“ и ресторант „Тоскана“ в София. От 2011-та година живее и работи в Швейцария. Там четири години работи в ресторант с 16 точки по Гурмео и една звезда Мишлен.

От началото на 2018-та година отговаря за кухните на 5 кораба и ръководи стандартите на SV-Group кухненските операции в тях. В момента завършва обучението си като Chef Koch mit Eidgenössischer Fachausweis, която е втората по величина готварска степен в Швейцария. Има завършен курс за Lehrmeister in Kоchberuf, което му дава право да обучава ученици и нови кадри в невероятно разнообразния и динамичен свят на кулинарията.

От края на 2020-та година развива платформата CHEF & GASTRO за развитие на гастрономията в България. Това е проект, в който заедно с брат си – Станислав Котев и екипа им, споделят страстта си към храната и процесите на приготвянето ѝ. В него публикуват информация за продукти и технологии на приготвяне. Създават кулинарен лексикон, споделят опит и съвети за мениджмънт на ресторанти и екипи, тяхното технологично обзавеждане, както и десетки вкусни рецепти.

Георги Котев, каква положителна промяна оказа COVID-19 ситуацията върху теб в професионален и в личен план?

COVID-19 ми даде време да обмисля и пренастроя много неща в професионалния и личния ми живот.

В личен план тази пандемия оказа доста положителен ефект, тъй като хората от нашия бранш са тези, които прекарват изключително малко време със семействата си. Това за мен бе една чудесна възможност да прекарам повече време с най-близките ми хора.

В професионален план също се случиха доста положителни неща, а именно създаването на проекта CHEF & GASTRO. И въпреки че той е напълно различен от това, с което съм се занимавал досега (готвене и менажиране на кухни и ресторанти), ще се опитам с всички сили и, разбира се, с помощта на екип, с който работя по него, да го направя един наистина успешен проект.

А негативният ефект?

Негативният ефект е, че COVID-19 ми отне (макар и временно) възможността да се занимавам с онова, което най-много обичам, а именно да готвя за моите гости. Затварянето на ресторантите донесе много загуби на гастро индустрията, но ни накара да бъдем и креативни.

Какви нови професионални умения придоби/реши, че искаш и ще е добре да развиеш?

Никога не съм преставал да чета и да се интересувам от новите неща в гастро индустрията, а благодарение на пандемията получих достатъчно време за това. Работата ми по CHEF & GASTRO също ме накара да придобия макар и все още минимални познания в дигиталния маркетинг и реклама, както и начина, по който се случват нещата в социалните мрежи.

Как се промени твоят работен ден?

Работният ми ден се преобърна на 180 градуса.

Преди локдауните дните ми преминаваха в непрекъснато движение и интензивна работа в кухните, менажиране на доставките и управление на персонала. Работата ми в офиса се свеждаше до час, час и половина на ден. Сега е точно обратното. Работата в офиса е единствената, която мога да упражнявам в момента.

Как се промени търсенето и предлагането на твоите услуги?

Услугите в сектора и начинът им на предлагане значително се промени. Гастро индустрията беше тази, която беше засегната най-сериозно от пандемията.

Затварянето на ресторантите накара собствениците им да търсят нови начини за достигане на техните клиенти. Разбира се, това даде тласък на иновативното предлагане на продукцията им. Дори ресторанти от световна класа със звезди Мишлен “откриха” take a way концепцията и я приложиха във високия клас на кулинарията. До преди пандемията клиентите идваха в ресторантите, а сега ресторантите отидоха при клиентите си. Много готвачи започнаха да предлагат услугата Home Chef, като организираха частни вечери за клиентите си в техните домове. А персонализираното отношение винаги е било силен маркетингов елемент, който може да направи от един клиент – лоялен клиент.

Какви канали използваш, за да развиеш собствения си бранд, да намериш нови клиенти, партньори и други?

CHEF & GASTRO e все още доста млад проект. Тепърва ни предстои неговото популяризиране. Разбира се използваме активно социалните мрежи както и многобройните ни лични контакти. Но знам, че качеството на един продукт определя неговото бъдеще, затова залагаме изключително на него.

Какво е бъдещето на твоята професия според теб?

Доста интересен въпрос! До преди година и половина той щеше да има съвсем различен отговор. Липсата на кадри във бранша и не само в България, но и в световен мащаб ще се задълбочава все повече, което ще накара собствениците на ресторанти да се опитват чрез технологизиране на работния процес и използването на полуфабрикати да сведат нуждата от персонал на минимум. Все повече ще се оптимизират и работните процеси. Това според мен ще доведе до силно разделение на класовете ресторанти. Такива, които предлагат стандартизирана и високотехнологична продукция, и такива, които ще предлагат наистина висококачествена домашно приготвена храна, която, разбира се, ще има и своята цена.


Стиснат юмрук вдигнат във въздухаПодкрепи хората зад проекта #КакМиСеОтразиCOVID19: https://www.patreon.com/neftelimov

🔔Можеш да се абонираш за канала на поредицата: https://www.youtube.com/channel/UCAgmjXt1BFJWdyu5tuIFvXA

✅Последвай ни във Facebook: https://www.facebook.com/kakmiseotrazicovid19/

✅Блог на поредицата с допълнителна информация: https://neftelimov.com/kak-mi-se-otrazi-covid-19/

Автор на поредицата: Василена Василева

Copyright © 2021 Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Как ми се отрази COVID-19?

Поредица за COVID-19 от собственици на бизнес до фрийлансъри. Те ще ти споделят своите методи и опит как да срещнеш трудностите с успех. Цялата поредица ще откриеш ТУК.

Проект на Василена Василева, подкрепен от Neftelimov.com.

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader