Как ми се отрази COVID-19? . 4 минути

Как ми се отрази COVID-19: Пламен Манев от hype Software

Как ми се отрази COVID-19 с Пламен Манев от hype Software

Пламен Манев работи в сферата на заведенията от 2012 година. Със своите партньори консултира други хора как да създадат и управляват свое заведение чрез тествани и работещи конкретни системи.

Наскоро издават своята книга, която е вид наръчник, със заглавие “Пътят към успешното заведение”. В нея описват множество добри практики като например създаване на фирма, обучение на персонал, избор на обект, документация за обекта, откриване и още много други полезни съвети.

Освен консултиране и изграждане на заведения за други собственици, през последните три години и половина Пламен Манев и екипът му създават най-съвременния софтуер за управление на заведения в страната, който вече продават в България – hype software. Същото име носят и баровете им в Русе и във Велико Търново.

Каква положителна промяна оказа COVID-19 ситуацията върху теб в професионален и в личен план?

В професионален разбрахме, че можем да правим онлайн презентации и да инсталираме дистанционно софтуера, както и да правим обучение от разстояние. Успяхме също така да подобрим системите си за работа, тъй като имахме повече време за план и анализ. След като премина “локдауна”, удвоихме клиентите си. Относно заведението – използвахме момента за освежаване, изготвяне на ново меню за летния сезон, който честно казано не беше това, което всяко лято се случва. В личен план, освен че започнахме да си приготвяме храна вкъщи всеки ден и научихме нови рецепти, обърнахме внимание на повече четене и тренировки (отново вкъщи). Починахме си физически, но психически – не мисля.

А негативният ефект, Пламен Манев?

Голям е, защото нашият бранш беше един от първите, които трябваше да затворят врати освен ако нямаш доставка. От друга страна, не мисля, че една доставка може да замени ежедневната работа в обекта. Беше странно, защото никога не съм си и мислил, че нещо подобно може да се случи. Освен затварянето на заведението, на 99% спря и търговската част относно софтуера, тъй като не беше добра идея да занимаваме хората със софтуер, при положение, че имаше доста сериозен проблем пред всички в бранша.

Реализирахме доста сериозна загуба през последните 6 месеца, защото това, че имаш право да работиш след подобен “локдаун” не означава, че веднага нещата се нормализират и всичко продължава “постарому”, напротив. Хората са по-плахи, по-пестеливи и заведенията остават на по-заден план, защото е неясно какво предстои.

Какви нови професионални умения придоби/реши, че искаш и ще е добре да развиеш?

Развивам търговските и консултантските си умения постоянно, чета книги по темата и в същото време правя много реални срещи. Също така се интересувам и от други стартъпи в страната, които са преминали през трудно начало. Вземам добрия пример от тях и това ме развива. Клиширано е, но човек се учи цял живот.

Спечелихме чек от страхотно coworking пространство в София – Networking premium. Този чек не ти се изплаща реално, но имаш възможност да го използваш в техните локации. Това ни помогна да имаме офис в София, където, така или иначе, сме всяка седмица. Там срещаш други хора, с които си говориш, с някои си помагаме, с други все още не. За мен контактите с всякакви хора са важни, защото носят развитие.

Как се промени работният ден на Пламен Манев?

Не се е променил особено, имам достатъчно работа, продължавам да работя почти всеки ден. Стремя се към повече продуктивност, защото през годините съм правил адски много действия повечето, от които не са били с голям резултат. Така е в предприемачеството, не е като да си на работа от 9 до 18, често се допускат грешки.

Как се промени търсенето и предлагането на твоите услуги?

Както казах, в заведението работата е по-малко, отчитаме 30-40% спад в продажбите, относно софтуера обаче не е така. От началото на годината сме на пазара и вече почти 50 заведения работят с нас. Това си е доста труд и приятен ръст. Ако нямаше протести относно наредба № Н-18, както и локдаун, клиентите ни щяха да са вече 100, убеден съм. Много заведения не са отворили, сега има второ затваряне, още доста ще затворят, нещата изобщо не са добре. Лошото е, че никой не знае докога ще е така и какво да очаква.

Какви канали използваш, за да развиеш собствения си бранд, да намериш нови клиенти, партньори и други?

Относно заведението – Facebook и Instagram, а тъй като много от нашите клиенти са ни приятели във Facebook, доста често при споделяне на нещо ново – напитка или парти, хората веднага виждат какво се случва в бара. Разбира се, и live видеата влияят много добре.

Относно софтуера работим с агенция Xplora още от май месец. С тях правим доста сериозен дигитален маркетинг във Facebook, Google, YouTube. В момента целта ни е да се покажем на хората, което си е разход, но няма как да кажеш на пазара, че те има, без да не инвестираш средства. Освен дигитален маркетинг правим и много обаждания в различни заведения, обогатяваме списъка със заведения от България ежеседмично, прозвъняваме ги, пращаме им имейли, каним ги на онлайн презентация или ходим на място в заведението за презентация. В един ден съм ходил от Русе до нос Калиакра за една инсталация на единственото заведение на носа, след което ходих до Бургас за среща, и след това пътувах до София. Миналата седмица ходихме от Русе до Банско с брат ми, след това веднага тръгнахме за Стара Загора. Така е в началото.

Какво е бъдещето на твоята професия според теб, Пламен Манев?

Относно заведението мисля, че сега е труден период, период в който внимателно трябва да следиш обстановката, хората, както и разходите си. Много сериозна оптимизация на всички плащания. Относно софтуера мисля, че има голям потенциал, защото пазара има нужда от нов продукт, който да е създаден от хора с опит, хора, които също са на пазара, имат заведение и създават заведения. Много държим на отношението с хората и на отличното обслужване – това си личи в заведенията ни, както и в бизнеса с hype софтуер.

Ние сме в бранша със заведения от доста години, засега не мисля, че това ще се промени, а хората от сектора в страната трябва да бъдат сплотени, трябва да има взаимопомощ. Засега развиваме софтуера в България, но ще тръгнем и в посока други държави, тъй като продукта ни е на световно ниво и искаме да изградим международен бизнес.


Стиснат юмрук вдигнат във въздухаПодкрепи хората зад проекта #КакМиСеОтразиCOVID19: https://www.patreon.com/neftelimov

🔔Можеш да се абонираш за канала на поредицата: https://www.youtube.com/channel/UCAgmjXt1BFJWdyu5tuIFvXA

✅Последвай ни във Facebook: https://www.facebook.com/kakmiseotrazicovid19/

✅Блог на поредицата с допълнителна информация: https://neftelimov.com/kak-mi-se-otrazi-covid-19/

Автор на поредицата: Василена Василева

Copyright © 2021 Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Как ми се отрази COVID-19?

Поредица за COVID-19 от собственици на бизнес до фрийлансъри. Те ще ти споделят своите методи и опит как да срещнеш трудностите с успех. Цялата поредица ще откриеш ТУК.

Проект на Василена Василева, подкрепен от Neftelimov.com.

Етикети:

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader