Поглед в бъдещето . 3 минути

4 насоки за иновации в бъдещето представи Innovation Explorer 2024

4 насоки за иновации в бъдещето представи Innovation Explorer 2024

На 22 февруари 2024 г. в София Тех Парк международният форум за иновации Innovation Explorer отбеляза своята 10-а годишнинаОрганизатор беше агенцията за иновации Innovation Starter, а Neftelimov.com беше медиен партньор.

Innovation Explorer 2024 комбинира шоу програма с футуристични лекции, даващи насоки за иновации в бъдещето.

Представиха се теми за бъдещето, критичен поглед към настоящето и вълнуващи зони с виртуална реалност, 5G свързани технологии, космическа храна, стартъпи и др. Имаше цел да свърже технологиите с настоящите и бъдещите предизвикателства. Форумът обедини усилията си с международни лидери в качественото образование и бизнеса, политици, стартъпи, инвеститори, журналисти, социолози, антрополози с обща визия за по-устойчиво, справедливо и приобщаващо бъдеще в България.

В тази статия ще споделя интересните моменти от събитието. Началото започна с приветствени думи от страна на спонсорите. Първа беше CEO на UniCredit Bulbank Цветанка Минчева, която започна с това, че новите услуги ни спестяват време. Предоставят ни повече време, за да правим нещата, които обичаме. Технологиите не са враг, а възможност да имаме повече време. Да бъдем заедно с клиентите по техния път към прогреса. Цитира Майкъл Джордан, че шампионите печелят мача, но шампионатите се печелят от добрите екипи.

CEO на UniCredit Bulbank Цветанка Минчева

,,Като човек, който се занимава с дигитализация, вярвам, че иновациите са ключа към устойчивото развитие.‘‘ Тим Курт, CEO на Aurubis България

#1 Климатичните промени и миналото като насоки за иновации

Д-р Емануела Манолова определи, че в днешно време основните проблеми са свързани с климатичните промени и изчерпването на природните ресурси. Ключов фактор са иновациите. Единственият начин за кръгова икономика е въвеждането на иновации.

За Евгений Маняхин от Лукойл Нефтохим Бургас представи какво са иновациите за него. Това е какво ни различава нас сега от времената на Адам и Ева или от приматите и какво сме днес. Дрехите, сградите, дори столовете са били иновация в някакъв момент от времето. Иновациите са в основата на човечеството и човешката природа. Без дискусии и без споделяне на идеи със смели хора, иновациите няма да бъдат реалност. Затова този форум за иновации е толкова важен.

Евгений Маняхин от Лукойл Нефтохим Бургас

#2 Мегатрендовете като насоки за иновации в бъдещето – Д-р Дейвид Роден, ръководител на Института Роланд Бергер

Как ще изглежда светът? Има инструменти, с които можем да се справим с бъдещето. Трябва да сме наясно с неизвестността. Това ни помага да видим какво знаем до тук, но и нови неща, които не сме знаели преди. По този начин можем да управляваме риска и да намалим несигурността за бъдещето.

Д-р Дейвид Роден ръководител на Института Роланд Бергер

Мегатрендовете до 2050

Мегатренд 1 – хора и общност, популация и демография. До 2050 година ръстът на популацията ще се намали и ще стане една права. Това няма да изглежда еднакво във всички региони – като Африка повече, а Европа ще се стапя. Но всички хора ще остаряват, тоест по-малко хора умират млади, което е добре. В Европа за всеки пенсионер има трима в работеща възраст.

Мегатренд 2 – политика и управление. Сценариите за бъдещето на геополитиката. Важен аспект за геополитиката – либералната демокрация е под напрежение.

Мегатренд 3 – ресурси и въздействието върху околната среда. Био диверсификацията намалява. Много видове изчезват. Много действия са вземат с цел компаниите да се стремят към мониторинг на изчезващите видове. До 2050 глобалната нужда от вода ще се увеличи. Управлението на водата ще бъде цел за устойчиво бъдеще.

Мегатренд 4 – икономика и бизнес. Глобализацията в частта на пазара на стоки намалява. Китай става първата икономика в света до 2050. Индия е в топ 3, а Индонезия е на 6-о място, която е недооценявана досега от Европа.

Петър Нефтелимов на Innovation Explorer 2024

,,Иновациите желаят да бъдат напред и не се чувстват удобно в настоящето.‘‘ Проф. Сохаил Инаятула от ЮНЕСКО

#3 Панелна дискусия за държавата, която стои настрана

В този панел участваха:

  • Ираван Хира, управляващ директор в The Financial Times България,
  • Проф. Еленита Великова, генерален секретар по науката в УНСС, отдел „Икономика на туризма“,
  • Мария Минчева, вицепрезидент на Българската индустриална асоциация,
  • Флора Стратиева, журналист от БНТ.

Те обсъждаха визии, стратегическо мислене и планиране на иновациите в България. Правят се стратегии, които са прекалено дълги и не се осъществяват. Всички искаме нещо да се случи, но няма как. Трябва да се върви по обратния път – реално какво може да направим. Тук се водим по течението, но ни липсва националната цел. Не трябва страха да ни води, а смелостта.

Една стратегия трябва да е много изчистена и проста. Необходимо е да бъде подплатена с визуализация и да разбием стратегията на малки стъпки. Да има по-добра връзка между науката и бизнеса, за да не изостават компаниите.

Панелна дискусия за държавата която стои настрана

#4 Защо България не е иновативна? – Gijs van Wulfen, LinkedIn инфлуенсър и глобален оратор по иновации

България е 38-ма по иновации в света. Това е факт, който трябва да приемем. Не е заради изкуствения интелект или друго… проблемът е в културата. Начинът, по който се държим. Консервативна бизнес култура. Средна индивидуалност, високо ниво на избягване на несигурността, православни/ортодоксални възгледи. Не бива да се водим по течението, ако искаме промяна. Да не забравяме богатата култура и история на България.

Иновацията е като да отгледаш лалета. Ако искате иновация сега, трябваше да започнете преди 5 години.

Gijs van Wulfen LinkedIn инфлуенсър и глобален оратор по иновации

Как да накараме стария слон да танцува?

  1. Имай кураж. Защо? Операционното отличие ви дава продажба. Трябват продажби. Организациите са хората. Могат ли да имат само един начин на мислене – откривай или бъди открит? По правилния път иновацията е откриване.
  2. Избери правилния момент. Няма продължителна иновация. Търсим малките стъпки – подобренията. В България да се стартира е лесно, защото слоновете спят. Колко години е необходимо да стигнем от идея до реализация? Средно 3 години. А колко години от стартирането до парите? Още 3 години. Стават общо 6 години. Повечето организации са твърде бавни. А когато не е правилният момент? Тогава трябва да изплашиш слона.
  3. Дай посока. Защо иновациите се провалят? Заради неясна стратегия. Затова трябва да дадем ясен път. Като да дадеш списък с желания на Дядо Коледа. Ясна посока и свобода – това дават добрите иновационни лидери.
  4. Включвай когото трябва. Иновацията е, за да доведем идеята до реалност. Една идея бива убита, ако няма подкрепа от мениджър. Затова включваме хората, които взимат решения.

Не можеш да промениш организацията си. Трябва да промениш начина си на мислене. Как да се справим с откази на шефовете си за идеи? До 35-годишна възраст се борех срещу системата. Шефовете ми бяха консервативни. Промяната стана в момента, в който приех този факт.

Затова трябва да уважаваш шефа си. Консервативните хора в компанията определят скоростта. Трябва да поведем шефовете си и да се движим заедно.

Презентациите на всички лектори от Innovation Explorer 2024 ще откриеш ТУК.

За статията ми помогна Боряна Гоуринова.

Разбери още интересни неща за иновациите от предишните издания на форума:

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader