Поглед в бъдещето . 6 минути

Іnnоvаtіоn Ехрlоrеr 2019: Личните данни са новият петрол!

Іnnоvаtіоn Ехрlоrеr 2019 Личните данни са новият петрол

Ha 21.02.2019 г. зa пeти пopeдeн път в София ce пpoвeдe фopyмът зa инoвaции Іnnоvаtіоn Ехрlоrеr 2019. Opгaнизaтopи бяха Kaпитaл и Іnnоvаtіоn Ѕtаrtеr. Пpeдeлът нa възмoжнocтитe нa тexнoлoгиитe и xopaтa беше темата на юбилeйнoтo издaниe нa Іnnоvаtіоn Ехрlоrеr 2019. На него се акцентира и върху нашумялата тези години тема за личните данни. Nеftеlіmоv.соm бе медиен партньор на събитието.

В следната статия ще видим някои от интересните моменти от събитието, както и какво се каза важно за личните данни.

Защо е важно да възстановим връзката с вътрешното си дете? Къде се губи нашата креативност?

Въпроси, на които даде отговор фокусникът Butzi, който беше първият говорител на форума.

,,Свържете се отново с вътрешното си дете!‘‘ – това призова фокусникът публиката. Възобновяването на тази връзка е наложително, защото някъде по пътя от превръщането ни от деца във възрастни губим своята изобретателност.

креативност и говорене пред публика. Бил е специален гост в известния Magic Castle в Холивуд, Лос Анджелис. Престижен замък и частен клуб, където само топ магьосниците имат привилегията да изпълняват. Международен говорител и говорител на TEDx, Butzi използва уменията и опита си, за да даде възможност на аудиторията си да бъде по-креативна и смела. В продължение на години той работи с компании, за да разгърнат най-иновативната си и предприемаческа самостоятелност. За да постигне това, той разкрива тайните и техниките на най-големите магьосници в света и привлича участниците в неговия магически свят. Целта е да вдъхнови публиката и да им покаже, че всичко е възможно, ако имат правилния начин на мислене и инструменти.“ src=“https://neftelimov.com/wp-content/uploads/2019/05/52585292_975139812691603_2771769303526014976_n.jpg“ alt=“Іnnоvаtіоn Ехрlоrеr 2019 Личните данни са новият петрол“ width=“960″ height=“640″> Основната дейност на Butzi (Johannes Alinhac) е да заслепява и да кара публиката да се смее и да мечтае. От западния край на Лондон до Лас Вегас той пътува по целия свят, за да изпълнява свои собствени магически творения. Латинска Америка, Калифорния, Вегас, Лондон… и Париж, неговият роден град, където той се установява и се фокусира върху преподаването на креативност и говорене пред публика. Бил е специален гост в известния Magic Castle в Холивуд, Лос Анджелис. Престижен замък и частен клуб, където само топ магьосниците имат привилегията да изпълняват. Международен говорител и говорител на TEDx, Butzi използва уменията и опита си, за да даде възможност на аудиторията си да бъде по-креативна и смела. В продължение на години той работи с компании, за да разгърнат най-иновативната си и предприемаческа самостоятелност. За да постигне това, той разкрива тайните и техниките на най-големите магьосници в света и привлича участниците в неговия магически свят. Целта му е да вдъхнови публиката и да им покаже, че всичко е възможно, ако имат правилния начин на мислене и инструменти.

Важен акцент в изказването му беше необходимостта да намерим себе си отново. Ключ към това са любопитството ни, нашето въображение и вярата ни в себе си, без значение какво мислят другите. Фокусникът провокира публиката, питайки дали все още имаме въображението, което сме имали като малки и даде на хората „инструмент“ за въображение:

Въпросът „Какво ако?“.

Този въпрос задейства въображението и отговаряйки на него, проявяваме смелостта да си помислим за възможностите пред себе си. Вторият ключ, който получи аудиторията, е: „не приемай, че нещо е невъзможно“. Детското отношение в комбинация с опита и знанието на възрастния – това е разковничето.

Іnnоvаtіоn Ехрlоrеr 2019 Личните данни са новият петрол

Споделяйки с публиката как родителите му са се смели, че иска да стане фокусник и да прекъсне икономическото си образование, че не са го подкрепяли, но въпреки това той не се е отказал, магът даде своето последно напътствие:

Бъди смел и действай! – Тествай и смело опитвай всичко възможно!

Важна е обратната връзка, та дори и негативна, тя те изгражда по пътя към целта. Разбира се, има и хора, които искат да са „нормални“, всичко е въпрос на избор, но и те биха могли да бъдат необикновени.

Следващият лектор, който се занимава с дизайн мислене, също заложи на интерактивността, включи публиката, задавайки въпроса:

Кое е следващото голямо нещо в иновациите?

Отговорите, които получи, бяха различни – връщане към природата, биотехнологиите и други, от които стана ясно, че счетоводството е най-иновативната професия в момента.

Антон Герунов е името на лектора, който интерпретира една от най-актуалните теми на настоящето, а именно темата за личните данни.

Іnnоvаtіоn Ехрlоrеr 2019 Личните данни са новият петрол
Антон Герунов е експерт по анализиране на данни, защита на личните данни, управление на риска и бизнес моделиране. Има над 10 години опит в частния и публичния сектор. Антон е работил като международен бизнес консултант и ръководител на проекта за глобални мултинационални компании. Работил е като съветник в Министерския съвет и ръководи планирането на проекти и изпълнението на националните инициативи за електронно правителство. Понастоящем е доцент по управление на риска в Софийския университет. Антон Герунов е автор на над 30 статии в международни и национални рецензирани списания, 3 монографии и е представил на няколко конференции по темите моделиране и анализи. В момента е главен оперативен директор на LogSentinel, иновативна ИТ компания, базирана на блокчейн.

Той представи ситуацията в момента:

50-60% от хората не вярват, че компаниите им пазят личните данни.

Пример за това е Facebook – въпреки всички атаки срещу тях, печалбата им само расте, тъй като хората явно бързо забравят.

Личните данни са новият петрол!

Ставаме участници в бартер икономика – даваш си данните, за да прочетеш нещо, да се свържеш с някого, да качиш снимка…

В действителност даваме наш ресурс за услуга. Проблемът е, че не знаем цената на тези личните данни и логично възниква въпросът дали не даваме прекалено много за нищо.

Лекторът показа някои прочити на „приемливо използване на личните данни“ – много потребители и компании имат различни виждания за това. Хората си казват: „може би не би трябвало да се притесняваме“ – но компаниите с действията си казват: „ами, май не, ок е – притеснявайте се“

Іnnоvаtіоn Ехрlоrеr 2019 Личните данни са новият петрол

Формират се вече тенденции за личните данни в новия бизнес модел на компаниите. Тези тенденции са:

  • Личните данни са новото бойно поле.
  • Грижим се за потребителите, но трябва да е лично. Не с алгоритъм, а с лични данни.
  • Бизнес значението на GDPR е, че имаш вече права върху данни.

Също така разбери повече защо 100 млн UX дизайнери ще са необходими до 2050 г + още важни моменти от Innovation Explorer 2018

Снимки: Мирослава Дерменджиева

За статията ми помогна: Анджела Иванова

Редактор: Мария Ненова

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader