Поглед в бъдещето . 3 минути

Innovation Explorer 2022 – Мисли нататък!

innovation explorer

С медийното партньорство на Neftelimov.com, на 24 февруари за 8-ма поредна година в София се проведе събитието, посветено на иновации – Innovation Explorer 2022. Темата на настоящото издание е провокирана от есето на Джон Мейнард Кейнс от 1930 г. – „Икономическите възможности за нашите внуци“. Той предвижда, че до 2028 г. животът в Европа и САЩ ще бъде с толкова висок стандарт, че никой няма да се тревожи за пари.

Затова организаторът на събитието – Innovation Starter, заедно с икономисти, учени, предприемачи, потърси отговор на въпроса: Kолко дългосрочно можем да си позволим да мислим и планираме и дали, ако сме тръгнали по грешен път, ще стигнем до правилното място? Коя е общата голяма цел за следващите 10 години пред българското общество и как знанието за иновации, инвестицията в регионите, добрата работа на институциите и икономиката на знанието ще ни позволят да я реализираме?

Главен водещ на събитието отново беше известният български журналист Венелин Петков, който откри събитието по нетрадиционен начин – с изпълнението на живо на новата песен на Лазар Малаков „Бъди“. COVID-19 през последните две години ни постави в нова среда – онлайн. Но лещите на камерите, пред които стоим всеки ден, се превърнаха в стени – стените на кутия, в която всеки от нас е затворен. Откриването на събитието беше помрачено от международната ситуация в Украйна, но това повдигна въпросът кое е най-важното за развитието на иновациите – да имат свобода.

innovation explorer

Партньори, иноватори, създатели

В старта на събитието, главните партньори от Уникредит Булбанк АД, Кауфланд, Софийска вода и Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции  (СОАПИ), ни преведоха през процеса на иновации в тези компании.

Във всеки един момент взимаме безброй решения. Те са предпоставка за това какво ще бъде бъдещето ни. А бъдещият успех се гради на изборите, които сме направили в миналото. Затова трябва да изберем да бъдем успешни и да започнем да виждаме пречките като възможности.

Една от най-важните сфери, в които да се наложат иновациите, това е екологията. Климатичните промени и европейските политики, свързани с намаляване на въглеродния отпечатък, налагат на първо място да се адаптират бизнесите към тези промени. Вече устойчивото развитие на компаниите не е въпрос на избор, а е задължително. Именно устойчивостта на бизнеса и намирането на баланс в развитието са ключови за бъдещото развитие.

Темата ни накара да се замислим какво искаме да видим след 10г – в природата, в социалния живот, в личен план. И какво да направим сега, за да го постигнем.

Първата част на събитието приключи с връчването на награди за иновативни общини в България, които са допринесли за по-добрия живот на своите граждани. В това първо издание на наградите бяха отличени Община Чавдар – за подобряване на инфраструктурата и живота на хората; Община Смядово – за развитие на социалните програми и помощ за възрастните хора и Община Дългопол – за работата им по връщане на младите хора в общината.

Техните думи ни убедиха, че България е прекрасно място за иновации и предприемачество.

Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му – Антоан дьо Сент-Екзюпери

innovation explorer

Математиката в почти всичко

Първият лектор в панела – математикът Хана Фрай (Hannah Fry) ни заинтригува с математиката на нещата и най-вече математиката на любовта. На всичко можем да придадем числов вид и да потърсим решение с изчисления и повтарящи се модели. Но реалността е, че въпреки всички данни, с които можем да разполагаме, ние не знаем какво искаме, докато не се сблъскаме с него.

Футуристът проф. Давид Пасиг (Prof. David Passig) заинтригува публиката с бъдещето на технологиите. Хората се страхуват от толкова много неща. А технологията ни дава възможност да я използваме там, където се сблъскваме с тези страхове. Тя може да окаже включително и начин да удължим живота си. Технологията толкова се развива, че става самостоятелен вид изкуство, чрез който да се изразяваме. До толкова се разпростира, че започва да придобива характеристиките на един жив суперорганизъм – “Things start thinking.”

innovation explorer

Мисли нататък

Какво е бъдещето на мобилността? Ако и ти се чудиш кога ще има летящи коли и какви нови технологии предстои да видим при автомобилите, Томас Метц (Thomas Metz) от инженерния център на Бош в София открехна вратата към това бъдеще. Според него в момента се развиват три мегатренда в автомобилите – Автоматизация, Свързаност и Електрифициране. Има още много път да се извърви до пълната автономна мобилност, но вече са направени първите стъпки – помощ при шофиране и частична автоматизация. Пред сектора стоят и много предизвикателства, свързани с безопасността и демократизацията на мобилността. Но не се учудвай, ако в скоро време видиш по улиците на София автоматизираните коли на Бош.

А защо ни е мобилността, ако не за пътуване. Но пътуване не само от точка А до точка Б, а и пътуването във времето – към бъдещето, за д-р Сандра Роменска (Sandra Romenska). Често използваме думата „време“, но в древността са разграничавали различните му измерения. В древногръцката митология бог Хронос е повелителя на часовото време, което използваме за задаване на срокове. Чрез него всъщност създаваме бъдеще. Бог Кайро пък е олицетворение на точното време, което използваме за планиране на събития, за уцелване на момента, при реагиране на нещо. И третия бог – Ион, е отговорен за времето като жизнен цикъл, било то за човек или за продукт. Ако се замислиш, когато си представяме бъдещето, ние го виждаме като сценарий, на епизоди. И всъщност можем да видим различни варианти на бъдещето. Именно защото има вероятност за различни бъдещи посоки, трябва да бъдем адаптивни.

innovation explorer

Силата на гражданското общество

Според следващия лектор – рекламистът Радослав Бимбалов, живеем в свят, за който сме чели като деца в научно-фантастичните книги. Няколко поколения са имали мечтата да превърнем машините в хора. И сега това постепенно се случва. Днес машините не просто приличат на хора, те правят каквото и ние можем. Не само да работят, но и да творят, да създават. Само че докато сме се опитвали да превърнем машините в хора, сме превърнали себе си в машини. Включени в захранването, програмирани, бездушни създания. Но щом ще сме машини, поне нека следваме законите на Айзък Азимов. Така поне няма да вредим на себе си или на другите.

От следващия презентатор – Стела Вачева от Euromonitor International, научихме за важността на мегатрендовете в поведението на потребителите. Познаването им ни дава възможност да предвидим мисленето на клиентите и да изградим връзка с тях. За района на Източна Европа се очертаха три мегатренда – преоткриване на пазаруването, преживяване и грижа за здравето. Освен мегатрендовете в поведението на клиентите, собствениците на бизнес трябва да имат предвид и глобалните потребителски трендове – климатични промени, дигитализация на по-възрастните потребители, метавселената и др.

innovation explorer

Икономически възможности

Първите панелисти на модула, посветен на икономическата ситуация, ни накара да погледнем на бъдещето и от финансов ъгъл. Възстановяването на страните от пандемията и монетарните мерки за запазване на бизнесите и работните места, допринесе за инфлационните промени. А международната политическа несигурност изправя пред нови изпитания икономиките. В момента наблюдаваме промяна в търсенето на услуги към търсене на стоки. Страните са изправени пред натиск върху веригите на доставки, които и до момента имаха затруднения. Всичко това води до необходимост от бърза промяна в монетарните политики.

Но проблемите пораждат и поле за нови възможности. Инвеститорът в стартиращи компании Berthold Baurek-Karlic ни показа ръст от 13% на компаниите-еднорози в Европа за 2021 г., които вече наброяват 150. Според него инвестициите трябва да са насочени към иновации или по-добре изобщо да не инвестираме. А следващият лектор – Peter Augustin, директор на Tigris Immobilien GmbH, ни срещна с бъдещето на интернет – web 3.0. До момента технологичните гиганти са разполагали с нашите данни и са генерирали печалби от продажбата им на рекламни агенции. А потребителите не получават нищо от тези печалби. Бъдещето е базирано на блокчейн портфейли, в които нашите лични данни ще бъдат на сигурно място.

innovation explorer

Действия за опазване на климата

Последният панел на събитието беше посветен на климатичните помени. Доц. д-р Маню Моравенов, освен председател на БФБ е и председател на Green Centre – think tank за устойчиви финанси и енергетика. „Зеленият център“ има за цел разработване на политики в областта на устойчивите финанси и енергетиката, които ще подкрепят бизнеса и страната ни в прехода към зелена икономика. Трансформацията на бизнеса става най-бързо именно чрез неговата финансова система, която има ролята на кръвоносна система. А най-добре представящите се компании ще бъдат отличавани и включвани в бъдещия „Зелен индекс“. Това би довело до повишаване на доверието и възможностите за набиране на финансирания и капитали. Идните години са ключови за прехода на икономиките към природосъобразно развитие. От успехът на този преход ще зависи не само икономическото развитие на бизнеса, а и бъдещето на човечеството въобще.

Събитието завърши с Даньо Димитров, Изпълнителен директор на Джей Ти Ен Рисърч (JTN Research) и поглед върху пазарните проучвания сред бизнеса за изминалата 2021г. Според проучването сред 12% от компаниите ефекта на Ковид за миналата година е имал положително влияние, докато 54% са пострадали. По отношение на иновациите, при 16% от компаниите те са довели до положително развитие, а при 18% са помогнали за финансовата стабилност. За съжаление, проучването показва и че 48% от компаниите се считат за неиновативни, като това са предимно компании, свързани със строителния сектор и производството на нехранителни продукти. Като най-стабилни се открояват туризма, земеделието и ИТ секторите. А анкетираните посочват, че има нужда от развитие в секторите, свързани отново с туризма, земеделието, но и образованието. Като основни препятствия пред иновациите в България са:

Извън залата с лекциите, във фоайето на събитието имаше и щандове на екосъобразни брандове, сред които и биотехнологичния стартъп на Петър Нефтелимов Цвете в епруветка.

Както знаеш, два са ключовите фактора за развитие на един бизнес – маркетинг и иновации. Затова можеш да намериш полезни материали от статиите за маркетинг и реклама, както и още интересни неща за иновациите от предишното издание на събитието Иновации в действие по време на пандемия: Innovation Explorer 2021.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е личен финансов и кредитен консултант. Има богат банков опит и работи с хора, които искат да управляват по-добре парите си и да постигат по-лесно финансовите си цели.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader