Инициативи . 3 минути

Изпълнителен директор за един ден на София Тех Парк

Изпълнителен директор за един ден на София Тех Парк

На 30-ти октомври 2018 г. бях Изпълнителен директор за един ден на София Тех Парк, благодарение на инициативата ,,Мениджър за един ден‘‘ на JA Bulgaria. Да си кажа честно това беше единствената позиция от представените, която привлече вниманието, защото точно тази свързваше бизнеса с науката (основната ми цел в бъдеще).

Повече обаче ми се искаше да вляза в обувките на ,,Президент за един ден‘‘, но за съжаление такава позиция изобщо нямаше тази година, предвид че в Република България по-скоро Президентът има представителни функции. Но както и да е… Нека си продължа със CEO за един ден.

Защо исках да бъда Изпълнителен директор за един ден на София Тех Парк?

  1. Както казах, тази позиция свързваше бизнеса и науката. За мен това е основна цел в досегашните ми дейности, както и в бъдещите. За да имаме успешна фирма/компания, семейство, за мен е важно да изучим взаимоотношенията на най-микроскопично ниво. В тази връзка знаеш ли коя компания е преодоляла всички световни кризи?
  2. Имах голямо желание да вляза в обувките на CEO, било то за един ден. ,,Да седна в неговия стол‘‘ (метафорично казано) и сам да почувствам колко е отговорен той. В тази връзка искрено благодаря на екипа на София Тех Парк, че ме избраха.
  3. Не на последно място имах лично своя причина, която исках да си валидирам или да оспоря. Каква е тя и дали съм успял да я оспоря, ще разбереш по-нататък в тази статия на Neftelimov.com.

Накратко: Това да бъда Изпълнителен директор за един ден на София Тех Парк не беше самоцелно- сиреч за да си направя кефа. То пак имаше голям кеф (така и си трябва), но имах предварително изяснени цели и знаех в края на деня как да си ги оценя.

Посрещане на Изпълнителен директор за един ден в София Тех Парк

Всички знаем, че Sofia Tech Park е държавно дружество, собственост на Държавата. За разлика от останалите държавни институции, които ни се налага да посещаваме всеки ден, тук атмосферата е малко по-различна. Всички са млади, позитивни и усмихнати. Те желаят да ти помогнат и да ти дадат нещо сладичко (а аз мнооого обичам)! Независимо, че са малък екип (около 20 души администрация), те си вършат работата като за 100. Офис-пространството им е във формата на квадрат, а в средата е конферентната зала. Тоест за да отидеш при някого, трябва да обиколиш този квадрат и по този начин виждаш всички как работят с усмивка.

Среща с Изпълнителния директор на София Тех Парк

След посрещането отидохме в офиса на истинския Изпълнителен директор на София Тех Парк, Тодор Младенов. Той ни чакаше там и междувременно отмяташе задачи. Тук още усетих, че няма празно и всеки един момент е важен. Едно е да знаеш, че времето е ценно, съвсем друго е да го почувстваш в действителност. Това те мотивира да дадеш най-доброто от себе си.

Тодор Младенов се оказа много земен, искрен и вдъхновяващ човек. Вдъхващ респект. Разказа ни историята си как от експерт за няколко години става Изпълнителен директор на София Тех Парк.

Акцентира върху това колко важно е за него, че е минал през всички нива на организацията, за да достигне до тук.

Обширно си поговорихме за бъдещето и успеха. За него най-успешни са тези, които познават съвременните процеси, сближават технологиите и се обучават постоянно. Също и фирмите, които развиват своите служители и усещат пулса на пазара.

Сподели неговите 3 важни стъпки за успех в този забързан свят:

  1. Постоянен стремеж към целите – упоритост, обучение и практика.
  2. Партньорства и срещи с хора. Твоят талант е важен, но и този на другите, които работят с теб също.
  3. Грижа за себе си.

На мен ми направи впечатление, че от една страна говори, че живеем в забързан свят, а от друга страна казва, че е важно да се грижим за себе си. Затова повдигнах темата, че в бъдеще ще си сменяме частите на тялото. От там се стига до темата за роботите и професиите на бъдещето, за които никой не ни подготвя.

Че навлизането на роботите няма да се отрази негативно на хората, а по-скоро ,,ще спечелят от тотото‘‘.

Хората ще имат време за себе си, да създават нови неща. Предприемачеството ще бъде основна дейност. Както и ще си насочим погледа към звездите и първите хора ще стъпят на Марс.

Краят на разговора Тодор завърши с думите:

В този живот нищо не ти е излишно (образование/опит), защото в един момент то ще ти се отплати!

Изпълнителен директор за един ден на София Тех Парк

Среща с Директора ,,Бизнес развитие‘‘ на София Тех Парк

След Изпълнителния директор се срещнахме с Директора ,,Бизнес развитие‘‘ на Тех Парка, Мариян Маринов. Той ни разказа, че има няколко стартъпа в сферата на зеления бизнес. По-обстойно си поговорихме за бъдещите планове за развитие и финансиране на Тех Парка. Даде ми задачка за размисъл, която все още не съм сътворил, но в най-скоро време ще го направя. Затова да очаква емайл.

Разговорът продължи за ролята на предприемачеството в живота. Че всеки го носи в себе си, но не иска да му даде свободата. Че във всяка една ситуация трябва да бъдем предприемачи и да променяме.

Също че е жизнено необходимо учените да разбират от предприемачество и продажби. Да не си крият патентите в шкафа, а да ги показват на света, за да печелят от тях. Те са много добър активен доход. София Тех Парк има много инструменти, с които патентите ви да работят за вас. Само ги потърсете.

В разговор за предприемачество не може да не стане дума за Стив Джобс и Apple. Тук малко си и поспорихме. Тезата на Мариян беше, че до няколко години Apple ще изчезне без създателя си Стив Джобс. А аз съм на мнението, че идеите/проектите са за това, за да остават след създателите си, тоест да бъдат безсмъртни. Това не е инспирирано от мита на Платон за пещерата. Това е инспирирано от стремежа ни да оставяме нещо след себе си за дълго време. В тази връзка с Мариян сме на едно мнение за това, че:

Великите лидери (като Стив Джобс) освен върху проектите си, трябва също да работят върху екипите си и да ги развиват. Да им предават тяхното знание, за да има кой да продължи делото им след тях!

Накрая Мариян завърши с думите:

Ако искаш да стигнеш бързо – тръгни сам, а ако искаш да стигнеш далеч – тръгни с екип!

Изпълнителен директор за един ден на София Тех Парк

И двете срещи в рамките на Изпълнителен директор за един ден на София Тех Парк бяха много полезни и вдъхновяващи за мен!

Изпълнителен директор за един ден на София Тех Парк
Не пропуснах възможността да седна на стола на Изпълнителния директор (в истинския смисъл вече).

След това отидохме да посетим офиса на Росен Плевнелиев, който се помещава в Тех Парка. Него го нямаше, но не възразих да го разгледам. Имаше много награди, подаръци и снимки с различни политически лидери от цял свят. Обеща ми косвено да ми отговори на 5 въпроса за интервю за Uspelite.bg. Очаквам ги с нетърпение!

Знаеше ли, че докато е бил Президент, Росен Плевнелиев всяка година е издавал Годишник с речите си, посещенията си и коментари за годината?

Подариха ми такъв за 2013 година. Мога да кажа, че има какво да се научи от него – не само за България, а за цялата политическа ситуация в света.

Изпълнителен директор за един ден на София Тех Парк
И, разбира се, не пропуснах да се снимам и на стола на Росен Плевнелиев.

Втората половина на деня на Изпълнителен директор за един ден на София Тех Парк PR експерт Вангелина Михайлова ни разведе да разгледаме и най-тайните кътчета на Тех Парка. Високотехнологичните лаборатории за учените и офис пространствата за младите стартъпи.

Равносметката от Изпълнителен директор за един ден на София Тех Парк

Беше уникален ден за мен, изпълнен единствено с положителни емоции!

От друга страна, в началото споменах, че отидох с още една лично моя цел. Тя беше да разбера:

Дали ще се справя в един такъв реален работен ден в подобна компания?

От какво имам нужда, за да работя ефективно подобно нещо, предвид физическото ми увреждане?

Според мен се справих чудесно (или по-скоро беше редно другите трябва да кажат това), благодарение на Любомира Иванова, колежка от Биологически факултет, която ме придружи. Имаше неща, за които без нея бях загубен (честно). Така… за да работя нещо подобно занапред, си валидирах, че са ми необходими две неща от компанията, която би ме наела на работа:

  1. Асистент, който да е с мен постоянно на работа.
  2. Транспорт/шофьор на разположение за отиване/връщане, както и ако се налага ходения на срещи или на други събития.

Защо казвам това?

Тук ще си позволя да цитирам въпрос към мен, който също ще излезе днес във вестник ,,Монитор‘‘.

Какво трябва да се промени за включването на хората с различни възможности на пазара на труда?

Проблемът е, че пазарът на труда не иска да влезе в обувките на хората с различни възможности и въобще на хората. Пазарът на труда, тоест компаниите, си поставят някакви цели, било то месечни или годишни, без да си дават сметка, че за изпълнението на тези цели са им необходими хора. Връзката работодател-служител е двустранна.

За да искаме даден служител, било то с увреждане или не, да бъде най-ефективен в работата си, трябва първо да го разберем и да осигурим необходимите за него условия, за да може и той да дава най-доброто от себе си.

По този начин се създава култура на компанията.

Компаниите трябва да станат гъвкави.   

Това беше засега. За мен беше удоволствие да бъда Изпълнителен директор за един ден на София Тех Парк! Благодаря на целия екип на Парка за предоставената възможност!

Тази година CEO за един ден в София Тех Парк, догодина може CEO за цял месец в друга компания, знам ли?

Виж също каква лекция представих на Младежка конференция в Македония

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader