Поглед в бъдещето . 3 минути

Иновации за социален ръст представи Innovation Explorer 2023

Иновации за социален ръст представи Innovation Explorer 2023

На 23 февруари в зала “Джон Атанасов” в София Тех Парк се проведе ежегодният международен форум за иновации Innovation Explorer 2023. Neftelimov.com беше медиен партньор на събитието.

Защо “Иновации за социален ръст”?

На фона на всекидневието в България, което не ни позволява да се концентрираме върху най-високите световни технологични и научни постижения в науката, докато страната ни все още се намира в ситуация на икономическа и политическа нестабилност, и висока степен на социално неравенство и разделение, водещата тема за “Иновации за социален ръст”, ни показва, че новостите за обществото означават планиране на неговото развитие и израстване, качествено образование и мрежи на доверие, които могат да стабилизират несигурността и разделението между нас.

За девета поредна година мащабното събитие на агенция Innovation Starter остана вярно на доказано сполучливата си формула да е арена на най-смелите футуристични визии за развитието на света и България. Към общата дестинация – социален ръст на обществото за ускорено икономическо развитие, ни насочиха експерти, не само от различни географски посоки, но и от всякакви професионални направления: физика, политика, социология, предприемачество, комунални услуги, бизнес, цифровизация, изкуство и много други.

Водещ на Innovation Explorer 2023 бе журналистът Венелин Петков, който заедно с основателя на форума Леона Асланова откри събитието. Те припомниха събитията от последните години, които промениха дневния ред на обществото и откроиха съвременните проблеми и кризи в България и света, за които хората трябва да намерят иновативни методи за тяхното преодоляване.

Водещ на Innovation Explorer 2023 бе журналистът Венелин Петков

Лектори от цяла Европа, учени и утвърдени експерти в различни области заплениха вниманието на участниците в деветото издание на форума за иновации. Усещането в зала „Джон Атанасов“  бе като в телевизионно студио, благодарение на тазгодишните модератори, емблематични български журналисти като Люба Кулезич, Миролюба Бенатова, Флора Стратиева, Лилия Мустакова, Венелин Петков, които превърнаха разговора с гостите в телевизионно преживяване.

Иновации за социален ръст в миналото

Първа на сцената на Innovation Explorer 2023 се качи главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ,,УниКредит Булбанк‘‘ Цветанка Минчева. Тя показа, че голяма част от решенията, които взимаме в наши дни, в своята основа са обосновани на решения взети много назад във времето.

главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева

Интересен пример за това е, че разстоянието между релсите в съвременната железопътна система в САЩ произлиза от разстоянието между колелета на римските колесници. В античността, най-добрите пътни строители, римляните, създавали пътища, съобразени със своите колесници, като народите след тях трябвало да вземат под внимание габаритите на вече изградените пътища, при създаването на своите превозни средства. Обратът в историята идва, когато повече от две хиляди години по-късно, хората се отделят от земята и достигат космоса.

Космическа совалка стои на стартовата площадка в очакване на изстрелване. От двете ѝ страни са прикрепени два ракетни ускорителя. Инженерите, които ги проектирали, искали да направят ракетите по-широки, но проблемът бил, че трябвало да бъдат транспортирани от фабриката до площадката за изстрелване чрез влак и размерът им трябвало да бъде съобразен със железопътната инфраструктура. По този начин основна конструктивна характеристика на космическата совалка на това, което, може би, е най-модерната транспортна система в света, е определена преди повече от две хиляди години от ширината на конска колесница.

Франкоис Деберг, регионален директор на ,,Veolia България‘‘, разказа за това как стъпка по стъпка иновациите навлизат в „Софийска вода“, която е част от Veolia, за да подобрят достъпа на комунални услуги на над милион и половина жители на столицата. Част от иновациите включват редуциране на потреблението и загубите на воден ресурс, важни стратегии на фона на разразяващите се климатични промени, съпътствани с воден дефицит.

Иновации за социален ръст при откриването на нови хоризонти

Според техническия директор на ,,Аурубис България‘‘ Николай Неделчев медта още от най-дълбока древност е обуславяла развитието на цивилизациите. Медта е първият овладян от човека метал, използван за изработката на първите оръдия на труда. В наши дни техническият напредък е немислим без използването на този метал. Чрез виртуална реалност, участниците във форума имаха възможност да се потопят в една впечатляваща разходка из завода на Аурубис в град Пирдоп и от първо лице да се запознаят с процеса на производство на мед.

техническия директор на Аурубис България Николай Неделчев

Как Kaufland стъпва на Антарктида?

Отговор на този въпрос ни даде Иван Георгиев, финансов директор на „Kaufland България“. Kaufland България e партньор на 31-вата българска експедиция до Ледения континент. Експедицията е историческа, защото за първи път учените ще стигнат до Южния полюс с българския военен научно-изследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“. Kaufland България осигури хранителните продукти за екипажа на военния научно-изследователски кораб, с който те плават до остров Ливингстън, както и учените за престоя им на Южния полюс. По този начин търговската верига подпомага усилията на българските учени в търсенето на устойчиви решения за борба с климатичните промени.

Иван Георгиев финансов директор на Kaufland България

Антарктида е уникален континент, в леда, покриващ континента е „заключена“ 90%  от цялата питейната вода на Земята. Под ледената покривка на Ледения континент се намират над 300 езера, които освен, че никога не замръзват, пазят тайните на произхода на Земята. Поради факта, че в миналите геоложки епохи от развитието на планетата на Антарктида е било топло колкото на тропиците. Учените смятат, че именно там може да бъде открито решението, с което да бъде обърната негативната тенденция в климатичните промени.

Иновации за социален ръст, скрити в тайните на Вселената

Журналистът Лилия Мустакова откри панелът „Декриптиране на Вселената“. При откриването на панела тя каза, че учените са хората, от които зависи решението на задачата да „декриптираме“ тайните на Вселената ни. Именно за това първият гост на панела беше доктор Джеймс Бечам, учен от ЦЕРН, един от най-популярните съвременни физици. Той разказа за своята работа с Големият адронен ускорител, чрез който изучава тайните на Вселената.

доктор Джеймс Бечам учен от ЦЕРН

След това Джеймс поведе присъстващите на форума на едно приключение светлинни години напред във времето и пространството, до центъра на черна дупка. Разказа увлекателно за всичко, което ще преживеем в нашия космически кораб на път към центъра на черната дупка. Оказа се, че след като веднъж сме навлезли в черната дупка, единственият вариант да се измъкнем от нея е да минем право през центъра ѝ. Накрая доктор Бечам направи аналогия между черните дупки и проблемите на обществото ни. Каза, че, за да преодолеем нещо, е нужно да преминем право през него, без колебание.

Иновации за социален ръст извън зоната на комфорт

Лекторът, консултант, изследовател, предприемач и мореплавател Емре Башкан каза, че светът може да бъде променен само от тези, които умеят да излизат от своята зона на комфорт.

Не можем да се променим, ако не излезем от зоните си на комфорт. А ако не можем да се променим, можем да бъдем само зрители, а не част от бъдещето!

Анна Мъри е директор на ,,Ашока‘‘ в Румъния, най-голямата мрежа от социални предприемачи в света, с близо 4000 сътрудници в над 90 държави. Посветила е повече от 10 години на обществени политики, гражданска и социална ангажираност. Ана се стреми да намери устойчив път към положително влияние в света. Анна Мъри коментира глобалното въздействие на феномена „социално предприемачество“. За нея е необходимо на първо място да бъдем любезни и да се обръщаме с внимание към себе си и останалите, а след това да започнем работа чрез истинска колаборация, понеже доброто се нуждае не просто от всеки един от нас, а от всички ни, действащи заедно.

Анна Мъри е директор на Ашока в Румъния

Дискусия за стратегията на България за развитие на иновациите проведоха предприемачът и инвеститор Елвин Гури, изпълнителен директор на ,,Empower Capital Advisors‘‘, Христина Каспарян, директор на центъра за международни икономически отношения към Българска стопанска камара и Любомир Дацов, член на Българския фискален съвет. Те се обединиха около идеята, че икономиката на страната ни трябва да започне все повече да създава нови продукти и проекти, а не да е фокусирана върху изпълнението на поръчки, идващи от икономиките на страните в Западна Европа.

Карл Макфол, който нарича себе си ,,Навигатор на бъдещето‘‘, разказа за значението на структурния капитал във все по-разрастващата се AI икономика и как тези иновации ще доведат до края на HR отделите в стопанските организации.

Снимки: Марина Банделюк

Разбери още интересни неща за иновациите от предишните издания на форума:

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Георги Данов

Георги Данов е на 19 години, от Ботевград, но понастоящем живее в София, където учи висшето си образование. Започва да трупа опит в медийната сфера в гимназията в родния си град, където две години е част от училищния вестник, след което продължава журналистическата си кариера професионално в сайта Botevgrad.NEWS. В училище Георги открива интереса си в географските науки и се задълбочава в тях. Представя училището си на състезания по география, две години е част от разширения състав на националния отбор по география, а през 2022 спечелва званието ,,Лауреат“ на Националната олимпиада по география и икономика. В момента продължава развитието си в науката за Земята в Геолого-географския факултет към Софийски университет със специалност ,,Геопространствени системи и технологии‘‘.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader