Поглед в бъдещето . 8 минути

Иновации в действие по време на пандемия: Innovation Explorer 2021

Как се създават иновации в действие по време на криза

С медийното партньорство на Neftelimov.com, на 25.02.2021 г. в София се проведе за седми пореден път събитието за иновации в действие – Innovation Explorer 2021. Организаторът на събитието – Innovation Starter, заедно с икономисти, учени, предприемачи, потърси отговор на въпроса:

Как се създават иновации в действие по време на криза?

Водещ на събитието беше популярният български журналист Венелин Петков, който ни накара да се замислим дали маските, които бяхме принудени да носим, и страхът, който се всели сред нас, не ни накараха всъщност да свалим „маската“, която всеки от нас е свикнал да носи. Може би тази нова опасност ни накара да разкрием кои сме всъщност.

Тя доведе и до нови предизвикателства пред компаниите. Проблемите, които преди можеха да се решат с влагането на допълнителни ресурси, наемането на консултанти и т.н., сега вече не могат. Приходите намаляват, средствата се изчерпват, хората се страхуват, не могат да пътуват или да работят. Затова сега е времето, в което компаниите да се излекуват от порочни практики, които вече не работят. Сега е времето за творческо мислене, креативност и иновативност.

Как се отрази COVID-19 на компаниите?

Даньо Димитров, изпълнителен директор на Джей Ти Ен Рисърч (JTN Research) ни въведе в света на иновациите от гледна точка на пазарните проучвания и това как са реагирали компаниите на COVID пандемията. Неговото проучване показа, че 17% от компаниите са успели да се възползват от ситуацията и тя е довела до по-добри резултати, докато 34% не са променили нищо в поведението си. Това налага извода, че всъщност 1/3 от компаниите не са адаптивни на подобни внезапни промени. Те са се справили със ситуацията, но след преминаването на кризата ще се върнат към предишния си метод на работа.

Даньо Димитров

Интересен аспект от изследването му е, че повечето иновативни компании са ръководени от жени. А възрастта на лидерите на тези компании е в групата на младите мениджъри под 30 г., но изненадващо и в диапазона 40-50 г. Тревожен факт е, че над 50% от компаниите до пандемията не са имали план за управление на кризи. Само 38% от анкетираните фирми са имали авариен фонд или спасителна мрежа, която да покрива нуждите им. А почти 50% не са имали екип по управление на кризи. Най-голямо негативно влияние за компаниите са оказали отлива на клиенти и спада в приходите. Положителна новина е, че много от тях все пак са успели да задържат служителите си. А по-адаптивни и по-гъвкави в подобни ситуации се оказват без изненада малките компании.

Партньори, иноватори, създатели в търсене на иновации в действие

В първата част на събитието, главните партньори от Уникредит Булбанк АД, Кауфланд, Софийска вода и Аурубис, представиха своя принос в света на иновациите и това как такива големи компании успяват да бъдат иновативни.

Новите технологии и роботизацията на процеси е начин компаниите да се адаптират и развиват. Те могат да помогнат да се автоматизират процеси, които са скучни, трудоемки и повтарящи се. Но това не трябва да бъде за сметка на хората. Устойчивото развитие на бизнесите е свързано с грижата за клиентите и именно това е нещото, което им дава стойност.

Бъдещето е в съвместната работа на хора и роботи по най-добрия начин и именно с грижа за клиентите.

Иновациите стават необходимост в тези времена на пандемии, климатични промени, недостиг на ресурси, икономически кризи. Но иновациите са и начинът на мислене, и нашата втора природа, която ни кара да се развиваме и подобряваме. Те не са само технологични, но и икономически, социални, културни, научни. За да процъфтява и да се развива един бизнес, той трябва да се грижи и помага на своите клиентите, на служителите и на собствениците си. Но за да е успешна една компания, тя трябва да е полезна – да допринася за обществото и планетата като цяло. Същото се отнася и за иновациите.

Да оцеляваме или да преуспяваме посредством иновации в действие

Според първия лектор в панела, философът Рик Вера (Rik Vera), предсказанието на маите за края на света на 20.12.2012г. всъщност е истина. То не бележи края на физическото съществуване на света, а неговата трансформация и дигитализация. Началото на новото нормално и промяната в света, предизвикана от нов вирус. Не вирусът на COVID-19, а вирус, причинен от съчетанието между създаването на Интернет, всеизвестните социални мрежи, платформната икономика (platform economy), което води до 2012 г. и навлизането на мобилността във всичко в света. Хората станаха смомбита (смартфон зомбита, smombies), вследствие на този нов вирус.

Рик Вера

Според Рик Вера, в променящия се нов свят вече предположенията не вършат работа на организациите. Това от което имат нужда, за да оцелеят, е пламенното любопитство – да бъдат отдадени и любопитни относно своите клиенти. Защото клиентите са тези, от които зависи дали бизнесът ще оцелее или не. Клиентите искат да бъдат центъра на нашата бизнес вселена, искат да имат хубаво изживяване, добро обслужване.

Клиентът иска да получи правилния продукт, правилното обслужване, в правилния момент, през правилния канал и дори с правилния тон на гласа.

Оттук идва и най-голямото предизвикателство към компаниите – да ползват своя клиент по-добре, отколкото себе си. Но как да успеят като всеки клиент е различен? Тук на помощ идват технологиите и следващата вълна в технологичния бизнес ще бъде комбинацията от големи бази данни, изкуствен интелект и роботизация.

За да оцелеем в пътуването към утрешния ден, ние имаме нужда от магическа формула, защото този ден ще е много по-различен. И тази формула е да се свържем с много хора и същевременно да създадем ангажираност у всеки един от тях по индивидуален начин. Това ще се стремят да направят всички компании в бъдеще – ще събират, ще обработват, ще активират данни, за да създават масова персонализация на своите продукти и услуги. За да се отличим и да бъдем предпочетени от клиентите, ние трябва да им дадем изживяване. Защото те няма да запомнят какво сме казали или направили, но ще запомнят това, как сме ги накарали да се чувстват.

Customers don’t want boring CEX*, they want exciting CEX! (Rik Vera)

*CEX – customer experience (клиентско изживяване)

Умението на бъдещето: С креативност да създаваме иновации в действие

В новото време, което идва, данните ще са новото злато. А според Юлия Старк (Yulia Stark), лектор на събитието и президент на Европейската женска асоциация, креативността ще е умението на бъдещето. А креативността е в основата на иновациите.

Юлия Старк

Но как да сме по-креативни?

Отговорът е в постигането на оптимално състояние на ума, наречено „поток“ (the flow). Сигурно си забелязал, че най-добрите ти идеи идват когато си под душа, на разходка или след тренировка. Това е така, защото тези дейности успокояват ума, освобождават го от шумa на света, позволявайки ни да видим нещата по-ясно. За да успяваме по-често да постигаме това състояние, ние можем да го активираме чрез:

 • риск – когато имаме крайни срокове, предприемаме нови неща;
 • концентрация – когато сме фокусирани върху това, което правим;
 • яснота;
 • работа на блокове – разделянето на дейностите ни на блокове, така че да не се разсейваме;
 • медитация.

А това, което ни отдалечава от това оптимално състояние на ума, са стресът, постоянните имейли и съобщения, разсейването, липсата на страст или цел, към която да се стремим.

Глад или революция

Вторият панел на събитието бе посветен на рестартирането на политическата система и помага или пречи тя на иновациите.

Филип Гунев, председател на Антикорупционния фонд, сподели в разговора си с журналистката Миролюба Бенатова, как корупцията и липсата на компетентност в България пречи на развитието на иновациите. Субсидирането на неквалифицирани компании, пречките и невъзможността за достигане до европейски фондове, са довели до загуби на средства в размер на 30-40%, които са отишли за подкупи и комисионни. Това, че голяма част от иновациите са технологични и не са видими физически, улеснява отклоняването на средства от подобни проекти. Същото се отнася и за COVID кризата, която стимулира подобни практики и в здравеопазването.

За съжаление европейските средства подхранват корупцията в България, е мнението и на Димитър Бечев, директор на Института за европейски политики. Положителното им влияние, например като спасителен пояс по време на кризата 2008 г., е едната страна на нещата. Но може би дългосрочното им влияние е нагативно за институциите. Едно от последствията е влагането на средства в неподходящи сфери и региони, които нямат потенциал на развитие, вместо да се влагат в перспективни области.

Пример за добри практики в тази сфера даде Даниел Лорер от BrightCap Ventures. Страни като Израел и Естония са осъзнали, че идеите и иновациите са един от глобалните двигатели. По тази причина тези страни са инвестирали в проучвания и са вложили средства в разработването на стратегии за развитие и създаване на държавни стимули за стартъпи. Подобни практики правят малките държави по-привлекателни за чуждестранни капитали. Богатите страни ще преуспяват, а бедните – ще оцеляват.

Даниел Лорер

Оцеляват или да преуспяват компаниите

Иновациите са ключови за развитието и приспособяването на компаниите, според следващия лектор на събитието – Сабин Еверат (Sabine Everaet) от Кока-Кола. Според нея бъдещето на корпорациите е в сътрудничеството и използването на стартъпи. Тя идентифицира четири ключови групи поведения, чийто фокус са иновациите:

 • Разнообразие – да събереш различни хора, за да получиш различни гледни точки;
 • Гъвкавост – много бързо да съумяваш да реагираш и да реализираш даден продукт;
 • Самостоятелност на стартъп екипа;
 • Любопитство.

За успешните лидери е от първостепенно значение да оставят света след себе си по-добър, но освен това да допринасят за компанията, за обществото като цяло.

Но иновациите не са само технологични. Важна част от израстването ни като общество и възможност да допринесем с нещо за по-доброто бъдеще са социалните иновации и социалното предприемачество. Това е мисията на Мари-Луис Харитсо (Marie-Louise Kölh Harritsø), регионален директор на Reach For Change за Европа.

Как да помогнем в разрешаването на социални проблеми чрез социални иновации?

Като идентифицираме и разрешим социален проблем по нов и иновативен начин. Всичко започва от целта, от страстта да направим промяна. Всяка компания трябва да си даде сметка за своята цел и как влияе на обществото, ако иска да съществува следващите 10г. Ние всички можем да бъдем социални иноватори и да допринесем за промяната, както и да вдъхновяваме хората около нас.

Митовете за иновациите

За Хюсеин Гюлер (Hüseyin Güler), директор ,,Иновации“ в Kastamono Entegre, иновациите трябва да дават стойност. От една страна, те трябва да носят стойност на институцията, която ги използва, за да я стимулират да продължи да влага средства. От друга страна, трябва да носят стойност на клиентите, за да са склонни да плащат за това. Погрешни са представите, че иновацията е свързана с моментна гениална идея, която светва като крушка. Напротив, иновациите са свързани с методичност, дисциплина, наблюдение и не са еднократно събитие, а процес. Освен това иновацията е и комбинация. Иновацията е и трансформация – научаваме нещо, след което го забравяме, ако то не е полезно или нужно на момента, а после научаваме нови неща. Иновативността не може да съществува в изолирана среда. За да съществува, имаме нужда от социализацията, от критичното мислене, от хора, които са на различно мнение.

Всички проблеми могат да се решат, ако достатъчен брой очи гледат към тях!

Компаниите на бъдещето

Какви ще са производствените предприятия на бъдещето ни разказа Мария Топчийска, директор на Smart Factory в Schneider Electric. Smart Factory е производство с 67% автоматизация на процесите и въпреки това компанията не е съкращавала персонал, а увеличава служителите си. Въпреки автоматизацията и роботизацията, има място и за хората. Бъдещите компании ще са все повече smart, все повече ще залагат на иновативни решения, за да са адаптивни на променящите се условия. Предимство на умните компании е и даването на повече свободно време на мениджърите. Те получават по всяко време информация и данни за всички процеси, така че няма необходимост да са постоянно ангажирани в процесите.

Мария Топчийска

За това как да преуспеем в пост-COVID света говори Павлина Янакиева, Bulgaria Innovation Hub в Сан Франциско. Според нея днес сме на кръстопът. Дали да станем по-добри хора, по-добро общество, с грижа за планетата, или да продължим по същия разрушителен път. За да оцелеем, трябва да:

 • Намерим нашето „Защо?“;
 • Работим в сътрудничество с другите и да се стремим да добавяме стойност;
 • Бъдем автентични и истински;
 • Се ангажираме с нещо по-голямо от нас;
 • Поемаме премерени рискове и действаме целенасочено и фокусирано;
 • Бъдем лидери и действаме с емпатия;
 • Допринесем с нещо за хората около нас, за нашата общност и да предадем нататък посланието;
 • Оставим следа.

Бъди промяната, която искаш да видиш в света! (Ганди)

Науката зад иновациите

Боряна Манолова, изпълнителен директор на Simens България, ни показа кои са трите движещи сили на компанията, които я правят успешна през дългата ѝ история. На първо място, това е въвеждането на иновации в действие. Компанията съществува повече от 173 години и през това време е навлязла в различни сфери на икономиката със своите продукти. Тя е водеща по количество на патентите в Европа и света. На второ място, е надеждност. Компанията се стреми да предоставя продукти с високо качество и дълъг живот, така че да дава допълнителна стойност на своите клиенти. И не на последно място, това е откритост – към своите клиенти, служители, но и към обществото като цяло. Иновациите са един от двигателите на социалния прогрес, начин за подобряване на качеството на живот и за устойчиво развитие в хармония с природата.

Боряна Манолова

Красимир Марчев, професор в Northeastern University USA, ни въведе в света на мениджмънта на иновациите и самия процес на създаването им. Всичко започва с определяне на проблема, за който търсим решение. Преминава през създаване на успешен екип, който да е креативен и мотивиран. Следва генерирането на идеи, които след това трябва да бъдат преведени през серия от проучвания дали всъщност решават проблема, който е поставен първоначално, и необходими ли са промени в технологиите, материалите, който са използвани първоначално. Процесът завършва с валидиране и тестване на идеята, преди да се въведе като иновация.

Старата парадигма, че растем, учим, започваме една работа, после втора работа, може би и трета и после се пенсионираме, вече не е валидна.

Новата парадигма, в която вече живеем е на постоянното учене. Ние учим постоянно, тестваме наученото, придобиваме нови умения и преминаваме нататък. Младите хора, които започват сега работа, вече имат придобити умения, защото са участвали в различни проекти, практикували са своите знания в различни екипи.

Да фалираш или да се адаптираш с въвеждане на иновации в действие

Трите ключови момента от презентацията на последния лектор в събитието – Ирма Менцер (Irma Mentzer, Head of Rapid Solutions Delivery World Bank Group) бяха:

 • Иновациите – Пандемията ни показа, че всъщност майката на иновациите е необходимостта. Тя ускори процеси, които щяха да отнемат много повече време. Вече можем всичко да си купим онлайн, можем да учим онлайн, да работим от вкъщи. Пандемията ни накара да търсим решения за въвеждането на различни иновации в действие за нашите клиенти, за които не се бяхме замисляли преди.
 • Лидерството по време на криза – Пандемията изправи мениджърите пред ново предизвикателство. Те трябваше да отидат отвъд настоящите си отговорности и да погледнат по друг начин на екипа си. Нашите домове се превърнаха в детска градина, офис, семейно пространство и т.н. Всички ние трябва да изпълняваме няколко роли по едно и също време. За лидерите и мениджърите това означава да бъдат по-емпатични, по-разбиращи, по-търпеливи, по-човечни.
 • Знанието е заразно – Знанието ни позволява да опознаем света по-добре. Преди, ако можеш да пишеш и четеш, значи си грамотен. След навлизането на дигитализицията вече има дигитална грамотност. Ако преди промените в бизнеса бяха постепенни, сега са експоненциални. Затова днес трябва да учим, да забравим заучените стари модели, идеи и вярвания и да учим нови неща (learn, unlearn, relearn).

Можеш да научиш още интересни неща за иновациите от предишното издание на събитието Іnnоvаtіоn Ехрlоrеr 2019 и защо личните данни са новият петрол?

Снимки: Соломон Франсес

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е личен финансов и кредитен консултант. Има богат банков опит и работи с хора, които искат да управляват по-добре парите си и да постигат по-лесно финансовите си цели.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader