Как ми се отрази COVID-19? . 4 минути

Как ми се отрази COVID-19: Александър и Виктория от CreateX

Как ми се отрази COVID-19 с Александър и Виктория от CreateX

Виктория Добринова се занимава с PR, бранд мениджмънт и организация на събития. От Велико Търново е и винаги е смятала, че градът има огромен потенциал. Това е и причината до момента да е работила основно дистанционно и по много проекти. В момента е мениджър “Връзки с обществеността” в CreateX Digital Agency и има възможността да работи с чудесни млади таланти и с опитни специалисти, заедно с които да гради местния дигитален бизнес.

Александър Иванов ръководи екипа на CreateX с над 20 души и над 50 клиенти от България, САЩ и Англия. От скоро имат и офис във Велико Търново, който се развива бързо и вече работи активно. През последните няколко години Александър е бил образователен директор на SoftUni Digital и SoftUni Creative, а от скоро е Main Brand Ambassador на организацията.

Каква положителна промяна оказа COVID-19 ситуацията върху теб в професионален и в личен план?

Александър: Върна ме в родния ми град. След седем години в София, се върнах да живея в Търново и още по-вълнуващото – отворихме офис на CreateX тук и така сме първата full service дигитална агенция в региона. Желанието ни е не просто да бъдем добър партньор на бизнесите тук, но и да създадем общност от хора, развиващи се в дигиталната сфера. Да направим града дигитален хъб в страната, а вярвам, че той има огромен потенциал.

Виктория: Помогна ми да забавя темпото и да се фокусирам за кратко върху себе си. Така успях да си направя равносметка и да помисля къде искам да бъда в близко и по-далечно бъдеще. И да помогна на CreateX да отворят офис в Търново и да работим заедно. Така имам възможност да оказвам положителна промяна в любимия си град.

А негативният ефект?

Виктория: Зависи от гледната точка. Старая се да нямам негативна, а реалистична. Затова и не усещам негативен ефект – събитията около нас са такива, каквито изберем да ги приемаме.

Александър: Не бих казал негативен, а справедлив ефект. (С изключение на пряко засегнатите бизнеси) Това беше огромна ревизия за всички хора и организации. Излезе наяве кои лидери и личности са неподготвени за трудни моменти. Ясно се видяха приоритетите на организациите и техният мениджмънт. Финансовите им баланси и фискалната политики, които са следвани през последните над 150 месеца на просперитет.

Какви нови професионални умения придоби/реши, че искаш и ще е добре да развиеш?

Александър: Управление на кризисни моменти. Нищо не може толкова добре да те постави в ситуация да развиеш това умение, колкото ситуацията от март месец насам. Особено когато си в качеството на изпълнителен директор.

Виктория: Любопитството ми ме води към нови знания постоянно, просто искам да знам всичко. В близките месеци мисля да наблегна на копирайтинг, създаване на работещо криейтив съдържание и ефективно управление на екипи. Мисля, че имам доста какво да науча там.

Как се промени твоят работен ден?

Виктория: Когато започна Ковид, почти не усетих промяна в начина на работа, защото тогава изцяло работех вкъщи и за мен най-нормалното нещо беше да стоя сама по цял ден и да общувам основно в чат с колегите. От скоро обаче преминах от дистанционна работа към офис, което определено е предизвикателство. Предполагам повечето хора са го изпитали последните месеци, но в обратен аспект – от офис към дистанция. Това е наистина полезен опит и още едно доказателство за мен, че истината е в баланса.

Александър: Количеството и качеството на труда ми рязко се повишиха. Напълно разбрах защо хора като Илон Мъск ненавиждат дългите срещи и безсмислените конференции. Отрязването на паразитното време от тях, както и часовете в трафик, вдигнаха продуктивността неимоверно.

Как се промени търсенето и предлагането на твоите услуги?

Александър: Бизнесите са отчаяни да останат ”над водата”, digital е спасителната сламка за това. Неслучайно ние отваряме нов офис и увеличаваме хората в екипа почти двойно за последните няколко месеца. Ние сме агенция, ориентирана към резултатите и това привлича все повече компании към нас, защото знаят, че за всеки инвестиран лев ще получат пряка добавена стойност в бизнеса си.

Какви канали използваш, за да развиеш собствения си бранд, да намериш нови клиенти, партньори и други?

Александър: В CreateX не просто предоставяме услуги, ние създаваме общност. Общност от професионалисти, които могат да разчитат един на друг, от начинаещи, които искат да навлязат в света на SEO, PPC, социални мрежи и пр. Общност от хора, които вярват, че в България можеш да просперираш и да си успешен. Най-силен ефект за развитие на бранда ми виждам в Instagram, Facebook и социалните събития като обучения, конференции и конгреси.

Какво е бъдещето на твоята професия според теб?

Виктория: Комуникациите и брандингът са все по-нужни и са в основата на добрия продукт или услуга. От една страна, трябва да си разпознаваем от потребителите ти, от друга – добрата комуникация е в основата не просто на дългосрочните взаимоотношения с клиентите, но и на изграждането на силни и развиващи се екипи.

Александър: Дигиталното е бъдещето. И нямам предвид всички да забием в телефоните и да живеем там. Имам предвид, че дигиталният свят отваря пазари, създава нови бизнес ниши, работни места, събаря бариерите на комуникациите и гради нови – по-свободни и улеснени начини за комуникация. От тук нататък бъдещето е да сме адаптивни, гъвкави и умни.


Стиснат юмрук вдигнат във въздухаПодкрепи хората зад проекта #КакМиСеОтразиCOVID19: https://www.patreon.com/neftelimov

🔔Можеш да се абонираш за канала на поредицата: https://www.youtube.com/channel/UCAgmjXt1BFJWdyu5tuIFvXA

✅Последвай ни във Facebook: https://www.facebook.com/kakmiseotrazicovid19/

✅Блог на поредицата с допълнителна информация: https://neftelimov.com/kak-mi-se-otrazi-covid-19/

Автор на поредицата: Василена Василева

Copyright © 2021 Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Как ми се отрази COVID-19?

Поредица за COVID-19 от собственици на бизнес до фрийлансъри. Те ще ти споделят своите методи и опит как да срещнеш трудностите с успех. Цялата поредица ще откриеш ТУК.

Проект на Василена Василева, подкрепен от Neftelimov.com.

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader