Личностно развитие . 1 минутa

Техниката за креативност: Брейнсторминг

процес, идеи, техника, креативност, Брейнсторминг

Брейнстормингът (на английски: brainstorming), или мозъчната атака, е техника за креативност, която се основана на асоциацията на идеи.

Измислена е през 1953 г. от Алекс Осбърн, основател на BBDO – световна рекламна агенция с над 15 000 служители в 289 офиса в 80 страни. BBDO Worldwide е обявен за „най-награждаваната агенция-мрежа в света“ от доклада на The Gunn за шест последователни години, започващи от 2005 г. Компанията е носител на „Мрежа на годината“ в Кан – пет пъти.

Осбърн определя брейнсторминга по следния начин:

Техника за проучване в група с помощта, на която и въз основа на идеите, които възникват спонтанно от членовете на групата, се прави опит за разрешаване на недостатъчно добре дефиниран проблем от областта на индустрията, търговията, рекламата и всекидневния живот.

Брейнстормингът включва общуването, разговора и предлагането на идеи със спокойствието, че никой няма да ги критикува. Даже колкото по-шантава може да изглежда идеята, толкова повече пътища разкрива пред другите членове на брейнсторминга, при който вероятно от 100 идеи:

  • 20 биха били абсурдни;
  • 9 приложими;
  • И 1 би била добра и подходяща – тази, която ще разреши проблема, където трудността е точно в идентифицирането именно на добрата.

Необходим брой души в процеса за креативност: От 6 до 12.

Не е задължително всички участници да са креативни. Необходимо е един човек да записва всичко, което се казва – най-добре на голям лист хартия, за да може в определен момент да се направи преглед на изговореното. Задължително е да има водещ, който от време на време да синтезира, да дава думата на едни или други и да налага изпълнението на основни правила, за да гарантира функционалността и продуктивността на брейнсторминга.

Правилата, които трябва да се спазват и съветите, които ще ти помогнат:

  1. Забранява се критичната оценка от всякакъв тип.
  2. Отпусни се и остави свободната и безразборна проява на идеи.
  3. Слушай винмателно и развивай идеите на другите.
  4. Колкото повече идеи се предлагат, толкова по-голям ще е процентът на добрите сред тях.

Край на процеса:

Когато идеите започнат да се повтарят, медиаторът, който следи процеса, прекратява брейнсторминга. Също така може да се стигне до момент, в който всички са наясно, че търсената идея/алтернатива вече е налице. Това е моментът, в който трябва да се прекрати процесът и да се премине към дълбинен анализ на съответната идея.

Преимуществото на брейнсторминга:

Работата в група обикновено е по-добра, когато става дума за въображение и изобретателност, отколкото индивидуалната работа, именно защото групата поначало засилва мотивацията на отделния индивид. Казват, че „две глави мислят по-добре от една“. А представете си повече?

Вече идеите, изпълнени с креативност и потенциал, не са мистерия. Ако ти трябват бързи решения, събирай екипа и се залавяйте за работа. Освен добри идеи, гарантирам ти, че ще падне и голяма веселба, защото… нали запомни: Без цензура и спирачки!

С идеите, решаването на проблеми следва и доходността. Тук идва и въпросът: Коя е най-добрата инвестиция, която можем да направим?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader