Поглед в бъдещето . 1 минутa

Топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019 според президента на Microsoft, Брат Смит

Топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

В началото на годината президентът на Microsoft, Брат Смит написа в своя LinkedIn профил статията за 10-те глобални проблеми в технологичния сектор за 2019 година. В следващите редове ще се запознаем по-подробно с неговото мнение по тази тема.

Ако погледнем назад към предходната година, това беше запомняща се година от гледна точка на технологиите. Думата ,,Techlash” беше често употребявана в контекста на някои проблеми, свързани с ролята на технологиите в живота на хората. Терминът е съставен от ,,technologies“ (технологии) и ,,backlash“ (силна негативна реакция, масово възмущение), като описва резкия завой в обществените настроения срещу най-големите технологични компании заради случаите на злоупотреба с личните данни на потребители. Докато в предишната статия за поглед в бъдещето разбрахме как изкуственият интелект ще повлияе на бизнес моделите, в тази статия на Neftelimov.com ще се запознаем с топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019 г.

Топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

#1 Защитата на личните данни от топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

Въвеждането на GDPR беше основна тема през 2018 г. за всички компании, които работят с клиенти от Европейския съюз. Неприкосновеността на личния живот е приоритет, чийто напредък технологията може да подпомогне. Този въпрос продължава да се разпространява по целия свят и ще се наблюдават все повече технологични компании, които инвестират в дигиталните иновации, свързани с неприкосновеността на личния живот.

Топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

#2 Дезинформацията в социалните медии

Миналата година доведе до промяна в разбирането за въздействието на държавните кампаниите за дезинформация чрез основните социални медийни платформи след разкритията, че множество потребители са споделили спонсорирани от държавите публикации във Facebook и Instagram със семейството и приятелите си, като ги харесват, реагират и коментират. Предприеха се различни действия за защита на предстоящите избори за Европейския парламент. Направени бяха предложения за налагане на задължение на платформите на социалните медии да определят произхода на сметките или публикациите, да идентифицират фалшиви профили и да уведомяват потребителите, когато ботовете разпространяват информация.

Топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

#3 Технологичните мита между САЩ и Китай от топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

През 2018 г. се наблюдава вълна от увеличение на митата на САЩ върху китайския внос, но не непременно върху технологиите.

В Щатите широко оценяват приноса на Китай в областта на изкуствения интелект и други технологии и нараства загрижеността за неговото прилагане в икономиката и националната сигурност. Някои страни предприеха действия за ограничаване използването на китайски компоненти в 5G мрежи. През 2019 г. ще продължи дебатът за потенциалните нови експортни ограничения на САЩ върху изкуствения интелект и други нововъзникващи технологии. А в ЕС обмислят ограничаването на чуждестранните придобивания на местни технологични стартъпи.

Топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

#4 Кибератаките

Кибератаките на национално и държавно равнище продължават и включват все повече правителства. Някои атаки са свързани с кражба на огромни количества информация, докато други заплашват ИТ или друга ключова инфраструктура.

Киберсигурността е основен приоритет на иновациите и инвестициите в технологичния сектор.

Стартира и Парижкият призив за доверие и сигурност в киберпространството, отнасящ се до възспиране на безразборни кибератаки и защита на изборните процеси. Подписващите я страни включват всички членки на ЕС и 27 от 29-те съюзници от НАТО, но не и Съединените щати.

Топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

#5 Етични предизвикателства пред изкуствения интелект от топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

През 2018 г. етичните въпроси за изкуствения интелект привлякоха внимание. Технологичните компании започнаха да се занимават с въпроси като изкуствения интелект за военни цели и притесненията около лицевото разпознаване.

Проблемите с разпознаването на лица бяха в центъра на вниманието, отчасти предизвикани от загрижеността на академичните среди и групите за граждански свободи за рисковете от дискриминация и потенциалното въздействие върху неприкосновеността на личния живот и други демократични права.

Топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

#6 Изкуственият интелект и работните места

През изминалата година общественото недоволство от влиянието на изкуствения интелект върху икономиката и работните места продължи да нараства. Особено в Съединените щати и Европа хората се питат дали технологията ще унищожи повече работни места, отколкото ще създаде. В страни като Япония и Южна Корея, където населението започва да намалява, се появи ново признание, че продължаването на икономическия просперитет ще изисква напредък на производителността от технологиите, за да замени намаляващото предлагане на човешка работна ръка.

Топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

#7 Човешката страна на технологиите от топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

Въпросите, свързани с имиграцията и разнообразието, останаха в основата на технологичния сектор през 2018 г. Годината имаше драматични моменти, свързани с притеснения относно отношението към жените и технологиите за Американските имиграционни власти.

През годината технологичният сектор продължава да се съсредоточава върху няколко ключови въпроса за имиграцията. Един от тях е лимитът за зелени карти на дадена държава, който създаде недостиг за определени национални групи, които играят важни роли в технологиите.

Топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

#8 Достъпен Интернет за селските райони

По-бавният растеж на селските райони и по-високата безработица често допринасят за още по-голямото им разделение. Един от факторите, които задържат ръста на селските общности, е липсата на достъп до широколентов Интернет. Без него няма много възможности за привличане на нов бизнес или работни места.

Някои компании в САЩ стартираха партньорства с телекомуникационните компании, за да се предостави широколентов достъп до 1 млн души в селските райони на 16 щати за 17 месеца.

Топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

#9 Суверенност, човешки права и облачни технологии от топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

В началото на това десетилетие се смяташе, че технологичният сектор може да служи на света единствено от центровете за данни, разположени в Съединените щати. С наближаването на началото на следващото десетилетие все повече правителства искат публичният им сектор или дори данните за цялата им държава да се намират в центрове за данни в рамките на собствените им граници. Това създава все по-сложни въпроси за света.

От една страна, е разбираемо, че правителствата се фокусират върху това, което виждат като въпрос на национален суверенитет. Но технологичните ограничения са значителни, предвид глобалната архитектура на облачните технологии. И след като се изгради местен център за данни, в него може да се съхранява най-личната информация на гражданите. Това повдига дълбоки въпроси относно това кога едно правителство или технологична компания могат да имат достъп до лични данни и как може да се използва информацията.

Топ 10 глобални проблеми в технологичния сектор за 2019

#10 Технологичният растеж и местните общности

През изминалата година нарасна общественото внимание върху въздействието на технологичния сектор върху местните общности.

От една страна, технологичният растеж създава нови и добре платени работни места, които допринасят за местния икономически растеж. Но от друга страна, бързият растеж създава напрежение за инфраструктурата на дадена общност, включително нейните училища и транспортна мрежа. Възникна и въпросът с достъпността до жилища.

Когато увеличаването на жилищния фонд не успява да върви в крак с ръста на населението, цените на жилищата се покачват и хората с по-ниски доходи са изтласкани от пазара. Това допринася за нарастващата бездомност, както и за ежедневните дълги пътувания до ключовите градове за учители, медицински сестри и много други професионалисти със средни доходи, които играят жизненоважни обществени роли.

За други тенденции от света на технологиите виж също Webit 2018

Източник: LinkedIn

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е личен финансов и кредитен консултант. Има богат банков опит и работи с хора, които искат да управляват по-добре парите си и да постигат по-лесно финансовите си цели.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader