Маркетинг и реклама . 4 минути

SEO оптимизация: 6-те лесни стъпки за начинаещи

seo

Във време, в което SEO оптимизацията е много важна и многобройни сайтове, които предлагат само насоки, а не ясни стъпки, които да се направят за подобряването на трафика към твоя сайт…

Аз предлагам няколко ясни, бързи и лесни стъпки, които са изцяло от моя вече 3-годишен опит с над 5 WordPress сайта (включително този блог, Uspelite.bg, SmartMoney.bg и др.). Стъпките, с които всеки начинаещ трябва да започне:

#1 Избери подходящ домейн

За никого не е тайна, че домейнът има голяма тежест при SEO оптимизацията. Изборът на домейн е и първата стъпка от изграждането на онлайн присъствието. За да стане по-ясно, ще разделя двата типа стратегии при избора на домейн:

 • Брандиран домейн – ако възнамеряваш да изградиш бранд, това е твоят най-подходящ избор. Важно е домейнът да съдържа името на твоя бизнес. Избирайки брандиран за домейн, то за в бъдеще ще дадеш фокус на потребителското търсене – твоето бизнес име.

Като бонус информация, бих препоръчал да вземеш няколко от най-известните домейн разширения за твоя брандиран домейн. Така се предпазваш от плагиатство и мръсни номера от страна на конкуренцията.

Пример: Ако твоят домейн е mybusiness.bg, регистрирай си и mybusiness.com, mybusiness.net, mybusiness.org, mybusiness.online, mybusiness.biz, mybusiness.info и т.н.

 • Домейн тип ключова дума – този тип домейни се ползват, когато бизнесът е масов, с цел класиране преди конкуренцията. Такъв тип домейни обикновено закупуват бизнесите с услуги (отпушване на канали, почистване на домове, хамалски дейности и т.н.).

Прецени каква ще бъде твоята SEO стратегия и запази най-подходящия домейн, преди друг да ти е взел под носа!

#2 Като е линк – то непременно на латиница!

В SEO оптимизацията няма място за националистически нагласи. Google е прекалено умен и ще разчете линк както на кирилица, така и на латиница. Тук въпросът е ,,Как се възприема линк на кирилица в социалните мрежи?‘‘ – Ами ГРОЗНО! А според теб:

seo, линк, маймуница, медия
Ти от този линк разбираш ли за какво ще става дума, най-малкото, което е…

Дори в някои по-дълги заглавия WordPress така може да генерира автоматичния линк на латиница (заради заглавието), че той да излезе наполовина или може и по този напълно НЕРАЗБИРАЕМ начин:

seo, линк,

Знай, че ЛИНКЪТ е първото нещо, което потребителят вижда, и затова трябва да бъде РАЗБИРАЕМ!

А за да бъде такъв, ръчно поправяй линка на латиница или ползвай този БЕЗПЛАТЕН WordPress плъгин, който обръща АВТОМАТИЧНО всички URL адреси в сайта.

Необходимо време: Под 2 мин. Резултат завинаги.


#3 Заглавие и мета текст, подтикващи към отваряне на страницата/статията

Какво е мета текст?

seo, линк, мета текст
Това е текстът, който виждаш първо на статията в търсачките и социалните мрежи, който те заинтригува и подтиква да я отвориш.

Интрото на статията. Затова трябва да е КРАТЪК и ЯСЕН! А не…

seo, линк, мета текст
Много често мета текстът се пренебрегва или не се знае за него. Сайтовете го генерират автоматично от първите изречения на статията и става метаЛОШ и НЕРАЗБИРАЕМ текст… както в този случай.

Затова WordPress ни предоставя плъгина – YoastSEO, който има БЕЗПЛАТНА и платена версия. С негова помощ можеш да създаваш мета текстове и заглавия за всяка социална мрежа според таргета и изискванията ти, напълно лесно и функционално. Освен това плъгинът предлага множество други функции и съвети, с които те оставям сам да се запознаеш.

Необходимо време: 10-15 мин.


#4 Ключовата дума – ключът към Успешното SEO!

Ключовата дума е най-важната дума в цялата статия. Показва за какво се говори в самата статия. Тя трябва:

 • Да е уникална за страницата или статията.
 • Да се съдържа възможно повече пъти в статията. Без да се прекалява, разбира се.
 • Да се съдържа в заглавието.
 • Да се съдържа в мета текста.
 • Да се съдържа в първото изречение на статията или поне в първия абзац.
 • Да се съдържа в Alt текста на снимките.
 • Да се съдържа в полето за целева ключова дума на плъгина Yoast SEO.

А ти позна ли коя е ключовата дума за тази статия?

seo, линк, мета текст, ключова дума

Необходимо време: Докато пишеш самата статия.


#5 Изграждане на връзки в сайта

Както хората, така и страниците в сайта обичат да се вплитат в сложни връзки. Това са хипервръзките.

Хипервръзката е линк в текста, който препраща читателя към друга страница, различна от тази, на която е в момента. Новият линк може да води към нова страница на същия сайт или към друг сайт. Целта на хиперлинк в текст е да даде добавена стойност към материала.

Хиперлинковете са два вида:

 1. Словосъчетание или дума в самия текст – Линква се към друг сайт или към стара статия на същия сайт, която има тясна и логична връзка с написания текст.
 2. Така наречените ,,ВИЖТЕ ОЩЕ: …‘‘ – В края на материала се добавят препоръчани статии. Това са статии, които са на същата тематика като писания в момента материал.

Хиперлинкът винаги трябва се наглася да се отваря в нов таб и да е с bold.

Необходимо време: Под 1 мин.


#6 Главният линк на възможно повече места в Интернет

,,Колкото повече, толкова по-добре!‘‘, казал Мечо Пух и си татуирал блога на челото…

Нека не стигаме чак до там, разбира се.

Но все пак е нужно да е на възможно повече места. Ето списък с всички места, в които може да поставите линк към твоя сайт:

 • Във всички социални мрежи, в които сте.
 • Визитки, инфографики, рекламни материали и други подобни.
 • В емайл подписа си, след името.
 • В лекции, на всеки слайд.
 • В сайтове на партньори.
 • В статии и интервюта с теб. Затова се труди здраво, работи. Успявай в сферата, в която си избрал да твориш. Това се чува.

Необходимо време: По малко през цялото съществуване на сайта.


Това бяха моите 6 лесни стъпки за SEO оптимизация за начинаещи. Дано съм ти бил полезен с тях. Ако все пак желаеш лично да разгледам твоя уеб сайт или блог, за да ти дам още препоръки за подобряването му НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО, нужно е само да ми пишеш на Petar@Neftelimov.com Очаквам те!

Преди време един човек ми каза, че винаги е важно какво и как правим, защото това е нашият облик в Интернет. Затова моя съвет е да правиш всичко както трябва, защото ТВОЯТА РАБОТА – ТОВА СИ ТИ!

Виж също кой са 20-те навика на бъдещите милионери

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader