Бизнес . 6 минути

Работни места: Как да ги запазим във времето на роботите?

Работни места Как да ги запазим във времето на роботите

Всички ние живеем във време на експоненциална промяна както в нашите общества, така и в икономиката. Новата индустриална революция, навлизането на роботите и автоматизацията ще променят драматично начина, по който живеем, общуваме и се забавляваме. Но вероятно най-важната промяна ще дойде в нашите работни места, където ще ни е необходим съвсем нов набор от умения, за да останем конкурентоспособни.

Според годишния доклад на WEF за нашите работни места:

До 2020 г. повече от една трета от желаните основни умения на повечето професии ще се състоят от умения, които все още не се считат за ключови за работата днес.

Скоро всички ние трябва да положим сериозни усилия да развием нашите меки умения, като убеждаване, емоционална интелигентност и способност да учим другите. Експертите смятат, че ще има по-голямо търсене на такива способности, отколкото тесните технически умения.

Работни места Как да ги запазим във времето на роботите

Днес студентите смятат, че получаването на четиригодишно висше образование е единственият начин да станете част от глобална компания като Google, Apple или Amazon. Но бизнес лидери като главния изпълнителен директор на Siemens USA Барбара Хъмптън и нейният колега в Apple Тим Кук вече поставят под въпрос това старомодно разбиране.

Наскоро Кук във връзка с наемането на хора на работни места посочи:

Американската заетост в Apple включва много хора, които не са имали степени. И основната причина за това е фактът, че повечето университети не преподават уменията, от които се нуждаят бизнес лидерите.

Според доклада на LinkedIn, известни компании не изискват служителите да имат висше образование. Анализът на данните за социалната мрежа, както и електронните техници, дизайнерите и маркетинговите представители се предлагат на хора без образование, но с необходимите умения.

Основните двигатели на тази експоненциална промяна в изискванията ни за отварянето на работни места са четири:

  1. високоскоростен мобилен Интернет,
  2. изкуствен интелект,
  3. приемане на Big Data analytics,
  4. облачни технологии.

Ако искаме да предотвратим катастрофални процеси в обществото като масова безработица и глад за кадри, ръководителите на бизнеса и образованието ще трябва да вземат активна роля и да помогнат на работниците днес с преквалификация и повишаване на квалификацията.

Процесът по отварянето на работни места ще бъде голямо предизвикателство и за новата Европейска комисия.

Новият управителен орган ще трябва да разработи стратегия за развитие на HR в целия континент, за да може континентът да остане конкурентен с нови глобални сили като Китай, които имат по-централизирана власт.

Ела на Webit.Festival Europe и научи за основните стъпки, които европейските политици и корпоративни лидери ще трябва да предприемат, за да създадат сигурни работни места за нас и за бъдещите поколения.

Работни места Как да ги запазим във времето на роботите

По време на Innovate! & Plenary Session ще имаш възможност да чуеш водещи лидери в областта на предприятията, науката и политиката:

  • сериен предприемач Марк Кубан,
  • главен изпълнителен директор на отбраната и космическото пространство ,,Еърбъс‘‘ Дирк Хоке,
  • старшият партньор в McKinsey & Co Пол Уилмот,
  • вицепрезидент на Amazon Уеб услугите Сенди Картър и вицепрезидентът на Amazon Paul Misener,
  • комисарят на Европейския съюз за дигитална икономика и общество Мария Габриел,
  • заместник-генерален директор на Световната търговска организация Йонов Фредерик Агах и много други.

Cлeд ĸaтo Wеbіt 2018 бeшe пocвeтeн нa блoĸбъcтъpи, мeдиитe, fаkе nеwѕ и poбoтитe, тo пpeдcтoи в cpeдaтa нa мaй дa paзбepeм ĸaĸвo ни гoтви Wеbіt.Fеѕtіvаl 2019. Hиe от Neftelimov.com щe cмe тaм, a ти?

Източник: Webit Blog

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader