GDPR: Над 7 практични статии за изряден сайт

След големия интерес към първата ми статия за GDPR:

GDPR на достъпен език. Какви стъпки трябва да предприемат фирмите?

Реших да напиша втора, като събера всички полезни статии по темата.

Държа да отбележа, че всеки бизнес е различен, с различни особености. Затова всичко, което четеш, трябва да го пречупваш през твоя поглед и твоя бизнес и отсявай само нужното за теб.

Защита на данните за начинаещи – интерактивен сайт от Европейската комисия

В него ще разбереш:

  • Какво означава лични данни?
  • Защо се променят правилата?
  • Какво трябва да направи твоето дружество?
  • Цената на неспазването.

Към сайта на Европейската комисия…


GDPR за фотографите – адвокат Емил Георгиев

Снимка на физическо лице, от която то може да бъде идентифицирано по пряк и непосредствен начин, представлява „лични данни“ както по смисъла на Закона за защита на лични данни (ЗЗЛД), така и по Общия регламент за защита на данните (по-известен като GDPR).

С оглед регламента от 25.05.2018 г., е добре да разгледаме приложението му в портретната фотография. Продължението ТУК…


Как да информираме потребителите кои техни данни обработваме? – адвокат Емил Георгиев

Представям темплейт, с чиято помощ да информираш потребителите си как обработваш личните им данни съгласно GDPR и Закона за електронната търговия (ЗЕТ).

Това е необходимо с оглед разпоредбите на чл. 13 и 14 GDPR, според които администраторът на лични данни е длъжен да предоставя на субектите на лични данни изчерпателна информация за обработването на техните данни по категории, цели, срок и правно основание. Администраторът също така е длъжен да предоставя информация за себе си, както и какви са правата на субектите на лични данни, как те могат да ги упражнят и – в случай на нарушения – към кой правоприлагащ орган да се обърнат.

Темплейтът е подходящ за информационен сайт, електронен магазин или друг сайт за предоставяне на услуга онлайн. Продължението ТУК…


GDPR и изграждане на e-mail списък с MailChimp – маркетинг специалист Борил Благоев

Статията е представена като стъпки и може я да намериш ТУК…


Практически съвети за сайтове съобразно GDPR – юрист Дамян Тодоров

Настоящата статия има за цел да покаже на практика по интерактивен начин какви мерки трябва да предприемат собствениците на различни Интернет страници съобразно изискванията на GDPR. Става дума за почти всякакви сайтове, от малки лични Интернет страници и блогове до популярните онлайн магазини и форуми, които биват хоствани в ЕС и/или обслужват потребители – физически лица от страните от Европейския съюз. Продължението ТУК…


Как GDPR се отразява на Google Analytics? – маркетинг специалист Здравка Ненова

Haĸpaтĸo, тoвa e cвъpзaнo c фaĸтa, чe ĸoгaтo изпoлзвaш Google Analytics, ти и Google cпoдeляш лични дaнни – тoвa ca дaнни, ĸoитo ce oтнacят дo oтдeлeн cyбeĸт нa дaннитe. Cъглacнo дeйcтвaщия Зaĸoн зa зaщитa нa личнитe дaннитe, няĸoи oт тeзи дaнни мoжe дa нe бъдaт зaщитeни, нo GDPR пpoмeня тoвa. Bъв вpъзĸa c Peглaмeнтa e вaжнo дa ce изяcни cлeднoтo: Ти си aдминиcтpaтop нa личнитe дaнни, a Google e oбpaбoтвaщ дaннитe. Продължението ТУК…


В The Camp ще намериш още много материали за GDPR и маркетинга.


Това е накратко за всичко полезно, което открих за тази епична тема тези месеци. Както казва Дамян Тодоров в блога си: Вече сме в една нова ера, в която никой не знае какво ще се случи утре.

Едно е сигурно – Очаква ни едно интересно бъдеще! Изпълнено с много изненади (добри или лоши)!

Ако си срещнал и други полезни статии за GDPR, ще се радвам да ги споделиш в коментар, за да са полезни и за останалите.

Държа да отбележа също, че Силвина Фурнаджиева ми помогна много за тази статия. Благодаря ти!

Като говорим за лични данни, за край ще ти препоръчам да гледаш филма по действителен случай ,,Snowden (2016)‘‘. Изводите от него оставям на теб.


Професионалист ли си?

Регистрирай се БЕЗПЛАТНО в Указател за професионалисти и достигни до повече потенциални клиенти!

Един проект на Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:
  • 52
  •  
  •  
  •  
  • 52
  •  
  •  
  •  

Петър Нефтелимов

Основател на Profesionalisti.info. Застъпник на положителната журналистика в Uspelite.bg и блогър в Jamba.bg. Организатор на Run2Gether Bulgaria. Ментор в ABLE Mentor. Изучава биотехнологии в Софийския университет. Посланик на Balkans Everywhere.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Искаш нещо да кажеш?
 
Пиши ми.
 
Искаш нещо да кажеш?
+