Биткойн . 4 минути

Биткойн се разцепи отново. Кой ще поддържа новия Bitcoin Gold?

биткойн се разцепи

Спокойно можем да кажем, че 2017-та е годината на разцепванията в света на Биткойн. След като станахме свидетели на това, че Биткойн се разцепи на две отделни – оригиналната и тази на Bitcoin Cash (BCH/BCC), то сега сме в очакване на още два нови Биткойна – Bitcoin Gold (BTG) и оригиналният.

До създаването на Bitcoin Gold има още съвсем малко време. Засега това трябва да се случи при 491407-ия блок, който би трябвало да бъде изкопан на 25-ти октомври.

Преди месеци и по-точно 1 август, е денят, в който за първи път бяхме свидетели на това, че Биткойн се разцепи на две отделни мрежи. Малка част от Биткойн обществото не останаха доволни от развитието на ситуацията около увеличаването капацитета на блока на криптовалутата и подкрепиха създаването на Bitcoin Cash.

То сега идеята на ,,златния” Биткойн (BTG), който ще се създаде, след като Биткойн се разцепи, е по-различна.

Хората, стоящи зад проекта, искат да се преборят с централизацията на изчислителната мощ, която „копае“ Биткойн. Поради тази причина екипът зад Bitcoin Gold създава алгоритъма на мрежата по такъв начин, че да може криптовалутата да се копае с видеокарта. По този начин няма да е нужна инвестиция от хиляди левове, а копаенето на Биткойн ще бъде достъпно за един обикновен човек. Ethereum, ZCash и Monero са например такива криптовалути.

Все още има доста неясноти в проекта им. До скоро дори се считаше, че форкът вече се е случил и че определено количество от новата криптовалута е било предварително изкопано и раздадено на основателите преди официалния старт. Засега изглежда, че екипът няма да продължи с първоначалния план, но и не изключват напълно тази възможност. Преди няколко дни те споделиха:

Не изключваме напълно възможността за скромно предварително изкопаване, за да дадем основно финансиране на проекта, но ако го направим, ще бъдем прозрачни към света и ще представим детайлен план как ще бъдат използвани средствата.

Кой ще поддържа новия Bitcoin Gold, след като Биткойн се разцепи, и как да го получим 1:1?

Приемайки, че всичко ще бъде по план, форкът трябва да се случи на 25-ти октомври. За да се сдобиеш с Bitcoin Gold в съотношение 1:1 с количеството оригинален Биткойн, който имаш, както беше при Bitcoin Cash, то:

  • Трябва да държиш Биткойна си в борса, която със сигурност ще поддържа новия Биткойн.
  • Трябва да съхраняваш Биткойна си в портфейл, до чиито частни ключове имаш достъп, независимо дали този портфейл ще поддържа Bitcoin Gold в последствие.
  • Ако искаш да получиш по-голямо количество Bitcoin Gold, то купи Биткойн преди 25-ти октомври от xchange.bg.

На официалния им сайт съобщиха кои борси и портфейли ще поддържат Bitcoin Gold.

От борсите това са HitBTC, Yobit, Bitstar, BitBay, Paribu, Abucoins, BeatCoin и Bitcoin India, така че се предполага, че ако имаш Биткойн на тези борси, когато Биткойн се разцепи, то ще получиш същото количество от новия. За съжаление, най-използваните борси като Bittrex, Bitstamp, Kraken, Poloniex и Bithumb не са в списъка и не можем да гарантираме за коректността на тези, които са.

Най-сигурният вариант е да съхраняваш Биткойна си в софтуерен портфейл (например Coinomi, Jaxx, Exodus), до чиито частни ключове имаш достъп или хардуерен портфейл като Trezor и Ledger, тъй като по този начин не си зависим от трети страни.

Също така сега имаш възможност да спечелиш хардуерен портфейл като Trezor – разбери как на xchange.bg.

Винаги може да използваш частните ключове от портфейлите си, в които си държиш Биткойна по време на форка, в портфейл, който ще поддържа Bitcoin Gold. Засега на сайта на Bitcoin Gold е споменат единствено Guarda като портфейл, който ще го интегрира.

Погледни и следните статии:

Биткойн балон ли е или е все още прохождаща иновация?

Прогнози за Биткойн: 10 000 долара за 1 BTC предстои! Кога да го очакваме?

Печалба от Биткойн: Как програмист инвестира спестяванията си в Биткойн?

Идеи за инвестиция? Биткойн е най-добрият актив, според Уолстрийт

Биткойн: 4 важни факта за него за начинаещи (+1 урок за милиони)

Биткойн се разцепи на 1-ви август. А сега на къде? Кой ще поддържа новия Биткойн Кеш?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петя Нанкова

Завършва бакалавър „Международна Бизнес Администрация“ и магистратура „Финанси“ в Холандия, но вярва, че я очаква и добро бъдеще в България, затова се връща веднага щом приключва с образованието си. Работи една година по специалността в една от най-големите IT компании в света, но винаги стартъп средата я е влечала най-много. Случайно се среща с хора, които ѝ разказват за Биткойн. В последствие толкова ѝ става интересна материята, че става част от проекта им xChange.bg – сайт за покупка и продажба на криптовалути, а плановете им за бъдещето са големи.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader