Поглед в бъдещето . 11 минути

Webit 2019: 60% от сегашните професии ще станат автоматизирани!

Webit 2019 60% от сегашните професии ще станат автоматизирани

От 13 до 15 май се състоя 11-ят поред и най-мащабният правен някога Webit.Festival Europe 2019 – фестивал за дигитални технологии, иновации и професии на бъдещето. София се доказа пред света като Дигитална столица.

15 000 души от 120 държави посетиха нашата столица. Сред тях бяха имената на топ корпоративни лидери, политици, предприемачи, инвеститори, създатели на бизнеси, учени, представители на местни администрации и журналисти. 

Над 500 медии бяха акредитирани на Webit 2019, сред които и Neftelimov.com. Повече от 500 инвеститори направиха общо над 3000 срещи с предприемачи и стартиращи компании от България и цял свят.

Състезанието за стартиращи компании Founders Games, което със своите над 4000 участници се наложи като едно от най-големите в света, раздаде награди за 1 милион щатски долара.

Webit 2019 60% от сегашните професии ще станат автоматизирани

Д-р Пламен Русев, организатор на Webit, коментира пред БТА:

Целта на Webit е да подобри живота на хората и да ги подготви за огромните промени в близко бъдеще.

Да, най-големите проблеми в близкото бъдеще ще бъдат свързани с работните места, бъдещите професии и автоматизацията.

Тук ще си позволя да повторя думите си от миналогодишната статия за Webit 2018, блокбъстъри, медиите, fake news и роботите:

He ти ли ce cтpyвa, чe лeĸa-пoлeĸa нaвлизaмe в eдни ,,Meждyзвeздни вoйни‘‘?

Блoĸбъcтъpитe, ĸoитo в минaлoтo cмe cъздaвaли зa ĸинocaлoнитe, ceгa ca мeждy нac и тoвa дopи нe ни пpaви впeчaтлeниe… He знaм дaли cмe близo дo мoмeнтa, ĸoгaтo филмът ,,Aвaтap‘‘ щe cтaнe peaлнocт (мeчтaя зa тoзи мoмeнт). Ho eднo e cигypнo!

He бивa дa ни пpaви впeчaтлeниe тoвa, чe пъpвият xyмaнoидeн poбoт Coфия oтĸpи Wеbіt 2018, a тoвa, чe нaшитe дeцa нямa дa знaят ĸaĸъв e живoтът бeз тeзи poбoти.

Както подсказва заглавието, тази година Webit 2019 доразви тази тема, като постави важни акценти, върху които да се замислим, и насоки, с които да започнем. За тях – в следните редове.

Webit 2019 60% от сегашните професии ще станат автоматизирани

Бъдещите професии – Paul Willmott, старши партньор в McKinsey & Co и основател на Digital McKinsey

60% от съществуващите професии и 30% от познатите ни дейности ще станат автоматизирани.

Има много параноя и заблуда около това, че роботите ще ни превземат. Налага се повече образование по въпроса. Добрата новина е, че повече работи ще бъдат създадени, отколкото загубени/закрити.

През 80-те години 58% от американската работна ръка е била ангажирана на полето. Към момента това число е 2%.

Демографският спад налага увеличаване броя на работни места в здравеопазването. Населението застарява.

Прогнозират, че въпреки многобройното население в Индия, там ще има недостиг на работна ръка. Същото ще е и в Германия. Това зависи от нивото на образованост на работната сила. Има липса, пропуск между нуждата от квалифицирани кадри и нивото на придобити уменията, необходими за бъдещите професии.

Един от основните проблеми при използването на работна ръка е липсата на адекватно обучение. Друг основен момент е, че трябва да се инвестира в човешкия капитал. Да се увеличи и стимулира растежа на предприемачите. Държавата трябва да инвестира в образователната система.

Бъдещите професии ще изискват задълбочаване на знанията.

Необходимо е да се създаде по-гъвкав пазар на географско ниво. Хората по света не получават едни и същи заплати, отпуски, обезщетения…

Автоматизацията е жизнено важна. Всъщност повече работни места ще бъдат открити, отколкото загубени. Преходът няма да е лесен, но е жизнено важен. Трябва добре да се проучи и подготви когнитивната способност на хората. Налага се по-дълбоко разбиране и овладяване на набора от умения и знания, за да могат хората реално да ги прилагат.

Роботи за съжителство – Guile Lindroth, главен технологичен директор в Realbotix

Компанията Realbotix е създадена април, 2017. Роботите може да се ползват за секретари, рецепционисти и различен вид отношения. Всичко, което сме гледали във филмите фантастика за роботи, вече е реалност.

Чрез апликация можеш да избереш вида и характера на робота. Връзката става чрез Wi-fi или Bluetooth. Избираш цвят на очите, на косата, всичко. Можеш да проектираш различен вид знания.

Първият им робот се казва Хармъни. Повече за него във видеото:

Компанията се стреми да осигури достъпна цена за клиентите, така че да стигне до повече хора. Както и лесна поддръжка. Те могат да бъдат и медицински сестри. Изградени са от силикон, имат топлинни сензори. Имат камери. Роботите ще бъдат наясно със заобикалящата ги среда – кой стои срещу тях, разпознават лица…

Имат и мъжки робот – Хенри. С един и същ модел на лицето, може да си избереш мъж или жена да бъде. Роботите ще са способни на докосвания, както и да задоволяват сексуални нужди.

Това е всичко, което исках да ти представя от Webit 2019 във връзка за бъдещите професии и роботите, които тепърва усилено ще навлизат в нашето ежедневие.

Следващата година Webit.Festival Europe ще се проведе във Валенсия. Градът успя да се пребори за домакин на Webit в конкуренцията на други 26 европейски града, сред които Амстердам, Париж, Лондон, Мадрид, Ротердам, Виена, Тел Авив, Брюксел и много други.

Но това не означава, че Webit напуска своя дом – дигиталната столица София. Събитието у нас ще бъде насочено към увеличаването на възможностите за предприемачество и иновации на Балканите.

Също във връзка с Webit, ако си пропуснал да прочетеш интервюто ми с Игор Боукър за бъдещето на бизнеса и медиите, ти го препоръчвам.

За статията ми помогна: Цветина Петкова

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader