Поглед в бъдещето . 2 минути

За Webit 2018, блокбъстъри, медиите, fake news и роботите

Webit 2018, блокбъстъри, медии, фалшиви новини, fake news, Пламен Русев, хуманоиден робот София

Можем ли да причислим Webit към така наречените блокбъстъри?

Според Уикипедия това са продукции с голяма популярност и успешна продукция според критериите на индустрията.

Както знаем, билетите за Webit свършиха седмица преди самото събитие и в самата седмица на фестивала (25-27.06) целият свят говори за Webit и България! Организатор на събитието е Пламен Русев.

Neftelimov.com е сред официалните блогове на събитието. В тази връзка, ако си пропуснал да прочетеш интервюто ми с Игор Боукър за бъдещето на бизнеса и медиите, ти го препоръчвам.

Така… Аз нямам компетенциите да кажа дали Webit е блокбъстър. Мога да говоря само за доказани такива. От няколко години или по-точно от инициативата #рЕмисия (Положителните новини в централните емисии?) съм дълбоко заинтересуван от медиите в България и в света.

Съгласи се с мен, че медиите са като триглава ламя – резнеш ли им едната глава – оттам излизат две още по-гладни глави. С две думи: Опасни са!

Затова реших да посетя и да ти представя част от най-интересното от панела на Webit, посветен специално на медиите. (Аз като ти казвам, че са опасни, ти…)


Филмовата индустрия може да се похвали с множество успешни филми блокбъстъри, натрупали милиони зад гърба си. „Титаник“, „Аватар“, „Междузвездни войни“ и т.н са едни от ярките примери за така наречените блокбъстъри. Алън Ф. Хорн, председател на Дисни, и Джеф Зукър, ръководител на CNN, се събират, за да разкрият тайната зад успеха и създаването на такива мащабни проекти.

Цялата идеология на блокбъстърите е в инвестицията.

Както казва Алън Хорн, рискът в инвестирането невинаги значи провал. Много от познатите ни световноизвестни филми са били налудничава идея, прекалено екстремна за големия екран. Но някой още „по-безумен“ решава да даде шанс на малките проекти и създава легенда. Истинската теория на блокбъстърите твърди, че „колкото повече инвестираш, толкова по-добре става“.

Алън Хорн дава за пример своя опит в тази сфера. Подобно на Джеф Зукър, той е губил милиони, влагайки в създаването на различни филми, но не съжалява за нито един от провалите си. За сметка на тях, той натрупва още повече успех, причината да бъде сред големите имена във филмовата индустрия.

Един от ярките примери за успешен човек в бранша е Лейди Гага.

Тя е сред най-известните изпълнители в музикалната сфера, изключителна актриса, но още по-добра бизнес дама. Именно чрез инвестиции в големи събития и хитове, Гага успява да продаде над един милион записи, което я поставя на челна позиция сред нейните колеги.

Но както повечето теории, тази също крие своите опасности. Не всеки, който открива големите таланти, успява да ги задържи до себе си. Важно умение, което всеки инвеститор трябва да има, е способността да запази връзката си със „звездата“, в която е вложил. По този начин се отварят вратите към успеха в бранша.

След цялата дискусия може да се стигне до един извод:

Няма друг бизнес като шоубизнеса.


Следващата дискусия, която се отваря, е между Е. Фоко, директор на Al Jazeera Network d.o.o. Sarajevo, българският журналист Венелин Петков, директор на bTV Новините и Matthias Settele – международен телевизионен мениджър и програмен експерт.

Както Е. Фоко казва, журналистиката не е никак толкова бляскава, колкото се представя.

Голяма част от журналистите минават по труден път, изпълнен с критика за всяка написана статия или недоволство от заетата позиция по даден въпрос. Един от най-големите проблеми, с които светът на медиите се сблъсква, са така наречените „fake news“ или по-точно казано – жълтите новини. Те са разпръснати навсякъде, трудни за откриване и често подвеждащи обикновения човек.

Венелин Петков дава точно обяснение за ролята на журналиста в тази сфера.

Има няколко типа публицисти – тези, които правят дълги проучвания по темата преди написването на статия и тези, които рядко обръщат внимание на детайлите и фактите. Жаждата им за слава и скандал засенчват значимостта на правдоподобното четиво. Въпреки това, жълтите новини невинаги са създадени от журналистите.

В днешно време, голямо влияние имат така наречените инфлуенсъри. Чрез социалните мрежи, те успяват да разпространяват огромно количество информация, част от която е небивалица. Началото на тези fake news обикновено се поставя с безобидна шега от страна на „онлайн журналистите“. Постепенно с вече доказаната мощ на Интернет, новините се предават от уста на уста и се превръщат в гореща тема, обсъждана от всеки новинарски сайт.

Истинският професионален журналист никога няма да си позволи да публикува нещо по-различно от истината.

По думите на Е. Фоко, жълтите новини са различни от грешка, направена от репортер. Фалшивите новини са добре премислени, създадени с цел да внесат смут и безредие. Те са отлично оръжие, което може да отвлече вниманието на гражданина от голямата картинка. Не е лъжа, че правителството също си служи с тези лъжи, споделя Е. Фоко.


Дотук дадохме обяснение за двете крайности в медиите – блокбъстърите и фалшивите новини.

Не разбрахме дали Webit е блокбъстър, но за да бъдеш такъв, трябва да има нещо зашеметяващо. А на Webit бяха цели три! Ти да видиш!

#1 Летящият човек

#2 Найджъл Окланд, мъжът с бионична ръка


#3 И не на последно място – хуманоидният робот София

(не съм си представял, че един робот може бъде толкова секси)

Несъмнено тя беше най-голямата атракция по време на цялото събитие и всички за нея говориха в социалните мрежи. Тя откри фестивала и приветства хилядите гости с думите:

Добре дошли в София. Аз съм гражданин на света. Знам колко богати на древна култура са София и България.

Знам, че най-старият златен артефакт в света е намерен близо до град Варна. Знам, че България е дала кирилицата на повече от 300 милиона души по света. Знам колко невероятни са природата и хората на България и в тази част на света.

Прекрасно е да съм на фестивала Webit в София – дигиталната столица!


Трудно ми е да реша как да завърша тази статия. Говорихме за блокбъстъри, медии, фалшиви новини, нови технологии, хуманоидни роботи… Все неща, който ще кажеш, че са от бъдещето…

А всъщност бъдещето е сега!

Не ти ли се струва, че лека-полека навлизаме в едни ,,Междузвездни войни‘‘?

Блокбъстърите, които в миналото сме създавали за киносалоните, сега са между нас и това дори не ни прави впечатление… Не знам дали сме близо до момента, когато филмът ,,Аватар‘‘ ще стане реалност (мечтая за този момент). Но едно е сигурно!

Не бива да ни прави впечатление това, че първият хуманоиден робот София откри Webit 2018, а това, че нашите деца няма да знаят какъв е животът без тези роботи.

За статията ми помогна: Анета Гергинова

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader