Бизнес . 3 минути

Как да си направим офиса смарт? Мисията възможна!

Как да си направим офиса смарт

Умните домове са факт и според прогнозите, иновациите и нововъведенията в сегмента със смарт устройства не просто ще бележат сериозен ръст в бъдеще. Както и ще ни накарат да мислим по съвсем друг начин за жилището си. По-скоро, ще ни накарат да си спомним, че домът в крайна сметка е там, където се чувстваме добре, където сме спокойни, където условията на живот са изцяло по нашите собствени правила.

В такъв случай какво може да ти даде като ползи и положително преживяване умният офис?

Защото съвсем нормално е след тренда за интелигентния дом, да се прокрадне идеята и за смарт офиса. Тя, всъщност, вече е факт и за големите ИТ компании е реалност. Уникалното на съвременния пазар за умни устройства е, че вече ти дава напълно реалната възможност да превърнеш и твоята мечта за умен офис във факт.

Защото в крайна сметка, офисът е функционално обособеното, удобното и вдъхновяващо място за креативна работа. За бързи реакции, за справяне с всякакви ситуация по максимално най-иновативния начин.

Ако искаш офисът ти да изпълни всички тези свои свойства, просто го направи смарт и в следната статия на Neftelimov.com ще разбереш как.

Интернет на нещата – фундаментът на смарт офиса

Internet of things е концепция, термин, начин на живот (и на оптимална работа), за които се говори съвсем не отскоро. Същността на смарт офиса всъщност се крие в отделните иновации, създадени именно върху идеята за Интернет на нещата.

Какво точно обаче представлява и ти дава тази идея?

Най-общо казано, тя ти позволява да контролираш материални предмети (устройства) посредством Интернет връзка. В офиса, това може да е виртуален преводач, но също така системата за сигурност и задействането на аларма не само в случай на реална опасност за служителите, но и за напомняне на заседание, брейнсторминг или бърз бриф преди стартиране на седмичните задачи.

Интернет на нещата ти позволява също така да намалиш разходите си за ток, като ти дава пълния контрол върху включването, изключването и поддържането на оптималната температура за всички. Пари, които можеш да инвестираш в бизнеса си!

Съществуват дори смарт устройства, които ти позволяват да зададеш твои собствени параметри на микроклимата. Необходимо е да опишеш сценария и умният офис ще се придържа към него изключително интелигентно. Например, поддържане на различни температури през деня и през нощта, standby режим на уреда, докато никой не е в помещението и т.н. Добави към това и изключване на осветлението, когато последният служител напусне офиса. Включване на всички устройства, необходими за спешна среща с инвеститорите (лаптопи за гостите, оборудване за прожектиране на видеа и презентации, смарт записващи камери за събранието и наученото).

Сензори разкриват проблеми, преди да са се случили

Сензори или датчици, както искаш ги наричай, но при всички случаи това са умни устройства, създадени да сведат до минимум рисковете в офиса.

Така например, можеш да инсталираш смарт датчик, който да те предпази от крадци. Съществуват и умни камери, които можеш да управляваш и използваш дори от разстояние.

Пътуваш постоянно по командировки и се притесняваш дали служителите вършат възложените им задачи? Включи мобилното приложение, с което работи твоята интелигентна камера за видеонаблюдение и виж какво се случва на работното ти място, докато отсъстваш. Съществуват и датчици за пожар, за теч, наводнение и други аварии, които реално никога няма да ти се случат, защото те ще те алармират много преди офисът да е затънал до уши във вода или да бъде обгърнат в катастрофални пламъци.

Освен за проблеми обаче, умните датчици помагат да се активират устройства според нуждата и присъствието на човек. Така например, ако няма движение в дадена зона, температурата може да се понижи, осветлението да се изключи и т.н.

Геймификация, защото в смарт офиса вече има място за забавление и приятни емоции

Сериозна част от големите корпорации вече успяха да направят работната среда за служителите си така, че тя да е по-малко стресова, по-позитивна, вдъхновяваща, но най-вече забавна. Идеята хората да идват на работа не с чувство на угнетеност и неприязън към работните задължения, а с желание и очакване за приятни часове, съчетаващи и ангажименти, и забавления, намира сериозно приложение в смарт офисите.

Така например, някои умни устройства намаляват здравословните рискове от продължително седене и обездвижване на тялото, както и негативното влияние върху очите и мозъка на синята светлина от екраните. Такива устройства алармират служителя, че е време за кратка разходка из офиса, дава му идеи за бързи упражнения за раздвижване на ставите и мускулите и дори му помага да поддържа зрението си с практически съвети срещу изморяването на очите.

Умна офис поощрителна програма

Защото всеки служител държи да бъде оценен за работата си, както и възнаграден, ако покаже значителни успехи.

Тези смарт устройства работят в облачна система и позволяват както на работодателите, така и на работниците да следят за прогреса в работния процес на всяка единица в компанията. При изпълнението на проект, индивидуална задача или регистрирана похвала от клиент/инвеститор, да получава награда. Тук е въпрос на творческо мислене от страна на работодателя, но поздрав с любима песен на служителя или сигнал за преждевременен край на работното време са добри идеи, не мислиш ли?

И разбира се – за къде без умното бюро?

Безспорно, умното бюро е най-привлекателният елемент на умния офис. Съществуват десетки алтернативи за смарт бюро в зависимост от богатия им кръг от функции, свойства и ползи. При голяма част от тях са заложени идеята за по-здравословен начин на работа (и на работното място). По-висока степен на продуктивност за сметка на същото или намалено работно време. За целта умното бюро разполага със сигнализираща система за твърде дълго време, прекарано в една поза, проследяване на жизнените показатели с информация. Съвети затова как да ги поддържаме в норма, включване на терапевтични мелодии или картини, които да намалят стреса и умората.

Дори следене в реално време колко вода си изпил, за да ти напомни да хидратираш тялото си. Някои умни бюра ще ти напомнят, че седиш твърде дълго време в социалните мрежи, а други ще повишат продуктивността ти, като ти предлагат идеи за поръчка на храна, когато дойде време за обяд. Или като ти изкарат на екрана всички папки и материали за подготовка за среща, отбелязана като много важна.

Нека бъде умна светлина!

Всъщност най-популярните днес умни устройства са свързани с осветлението в помещението. Това е така поради няколко причини.

Първата е, че тези интелигентни устройства, освен че улесняват начина ти на живот и на работа в офиса, но и паралелно ти позволяват да си част от еко философията за разумно използване на природните блага.

Втората причина е, че най-достъпни като цена умни устройства са именно тези, свързани с осветлението. Едновременно с това, те ти подпомагат да оптимизираш разходите си. Умното осветление, освен това, позволява да се избира цветната температура от 2700 до 6500К, т.е. всеки може да направи селекция за конкретното осветление на своето работно място.

  • Умни крушки. Интелигентното в тях е, че светват, когато ти решиш, включително и ако засекат влизането в стаята, където са монтирани. Също така се активизират посредством гласова команда, ако са свързани с виртуален асистент.
  • Умни ключове. Представи си, че можеш да контролираш нивото на осветление в дадено помещение, както и да го гасиш изцяло, за да алармираш колегите си, че е време за почивка, защото всеки работен процес има нужда от такъв, без дори да се намираш в това помещение. За целта просто ти трябва един умен ключ – с него можеш да управляваш до 10 осветителни тела.
  • Умни LED ленти. Изключително много ги харесваме и препоръчваме за конферентната зала, както и местата, на които излагаш твои мостри, правиш презентации, поставяш бизнес отличията и наградите ти. С LED ленти можеш да поставиш акцент върху всякакви предмети в офиса, да изолираш отделните работни места на всеки служител, да отделиш пространството за тихи разговори на по кафе от социалното пространството, където служителите искат да проведат телефонен разговор с децата или просто да се наобядват.

Смарт офисът подпомага безопасния работен процес по време на пандемия

Близо 30% от служителите в световен мащаб останаха по домовете си, за да работят през разстояние в условията на пандемичната COVID-19 обстановка. Това, вероятно, нямаше да е възможно, а и достатъчно лесно и удобно, ако ги нямаше съвременните смарт устройства, позволяващи отдалечената работа от вкъщи.

Облачните услуги и управлението на работни процеси чрез споделяне на отговорности и задачи посредством умно устройство, работещо с мобилно приложение, са малка част от иновациите, даващи зелена светлина за remote/home office позициите.

Срещи в екип, видео разговори, частни чатове и споделяне на информация вече могат да се извършват през лаптопи и мобилни устройства, без значение къде точно работи служителят. Преминавайки към дистанционна работа, редица фирми напоследък установиха колко по-продуктивни стават служителите им, докато са си у дома. Едновременно с това колаборацията между тях не просто е съхранена, но в много случаи и подобрена.

На практика, притежавайки умен дом, всеки служител, работещ от вкъщи, разполага едновременно и с умен офис.

Офисът не е това, което беше.

Вече не е нито скучен, нито затормозяващ. Офисът, когато е смарт, е приятен, дружелюбен, обичащ околната среда, вдъхновяващ и достатъчно интелигентен да премахне и най-малкия разсейващ фактор от твоето работно пространство!

Повечето от изброените устройства и технологии в тази статия не са никак скъпи. Даже са бюджетни с оглед на това, което предлагат. А те предлагат не само удобство и улеснение. Още по-приятното е, че някои от тях си изплащат стойността още през първите 3 месеца.

Нашите приятели от Смарт Арена предлагат голяма част от споменатите продукти и те уверяват, че може да ги използваш много лесно, без нужда да си специалист. Може да разгледаш техния сайт тук SMARTARENA.BG и ако си харесаш нещо използвай кода за 10% отстъпкаNEFTELIMOV“, преди да завършиш поръчката си.

Всъщност аз вече си купих смарт крушка и контакт и мога да кажа, че са страхотни. След като и ти си вземеш смарт продукти, ще се радваме да споделиш впечатленията си от него в коментар. А до тогава можеш да разгледаш и останалите ни статии със съвети за продуктивност на работното място:

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader