Грижи се за природата – не хвърляй просто отпадъци!

Преди месец ЕКОПАК България ме поканиха на едно събитие за блогъри на тема ,,По пътя на отпадъците‘‘. Събитието се проведе на 24 юни. Нямах възможност да присъствам физически на него. От друга страна, нали живеем в 21 век, във време на технологии… благодарение, на които независимо къде си, можеш виртуално/онлайн да бъдеш на желаното събитие. По този начин и аз имах удоволствието да бъда, за да разбера как точно работи системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки:

Знаеш ли, че човек за година генерира 446 кг боклук, от който 125 кг е от опаковки… Те се рециклират по-лесно и по-ефективно, когато са правилно разпределени.

– Затова хвърляй разделно!

Как?

 • В зелените контейнери: Стъклени отпадъци;

Отпадъци, опаковки, ЕКОПАК, контейнери, кофи, буклук, разделно, събиране, еко

 • В сините контейнери: Хартиени и картонени отпадъци;

Отпадъци, опаковки, ЕКОПАК, контейнери, кофи, буклук, разделно, събиране, еко

 • В жълтите контейнери: Пластмасови и метални отпадъци;

Отпадъци, опаковки, ЕКОПАК, контейнери, кофи, буклук, разделно, събиране, еко

Още защо е важно да събираме нашите отпадъци разделно?

Пестим ценни суровини и природни ресурси. Събраните разделно отпадъци се рециклират и превръщат в нови продукти. Един тон рециклирани пластмасови отпадъци спестява 2 тона нефт.

Пестим енергия. Необходима е значително по-малко енергия за производството на продукти от рециклирани материали, отколкото от добити от природата суровини. Енергията, спестена от рециклиране на пластмасова бутилка осигурява 25 минути работа на един компютър.

Спасяваме природата. Колкото по-малко суровини извличаме от природата, толкова по-дълго запазваме чисти почвите, водите и въздуха. Рециклирането на един тон хартия спасява 13 дървета от отсичане.

Намаляваме обема на сметищата. Разделно събраните отпадъци се преработват, а не отиват на сметищата. Всеки тон рециклирана хартия спестява 4 куб. м. място в депото за отпадъци.

Но как точно работи системата?

Отпадъци, опаковки, ЕКОПАК, контейнери, кофи, буклук, разделно, събиране, еко

Освен това Екопак България ще инвестира над 1 500 000 лв. до края на годината.

Ще се открие първата у нас инсталация, която сортира стъклените опаковки по цвят. Тя ще повиши капацитета за рециклиране от 5 т/ч на 15 т/ч, а технологичните загуби ще бъдат намалени с до 10%. Сортиращата инсталация ще има възможност да поеме за сепариране отпадъците от стъклени опаковки и на други подобни организации.

Ето и част от дигиталната образователна кампания „Има смисъл!“ с Емил Чолаков, в която показва пътя на отпадъците от контейнера до новата опаковка:

Завършвам със следното пожелание:

Не бъди безразличен към разделното събиране на отпадъци! Не прави всичко през пръсти! Не пълниш ПРОСТО КОФА с отпадъци, а се грижиш за околната среда, защото С ТЕБ ИМА СМИСЪЛ!

Отпадъци, опаковки, ЕКОПАК, контейнери, кофи, буклук, разделно, събиране, еко

Виж също кои са позитивните новини, които никога не свършват?


Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Avatar

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

5 thoughts on “Грижи се за природата – не хвърляй просто отпадъци!

 • Avatar
  30.06.2016 at 15:59
  Permalink

  Чудесна статия! Благодаря за споделянето ѝ.

  Ще учестя още повече усилията за разделяне 🙂

  Поздрави,
  Светослав

 • Avatar
  15.07.2017 at 10:46
  Permalink

  Подкрепям с 2 ръце такива инициативи, които популяризират каузата. Не искам да се хваля, но съм човека, който ходи около километър в едната посока, за да си изхвърли боклуците разделно. За съжаление останалата част от хората изобщо не се замисля, че рециклирането и ползването на обновени продукти помага на цялата ни планета. Може би, защото се занимавам с компютри и лаптопи втора употреба вече над 20 години, но тази мисия се е превърнала в мое верую и борба. Дано повече хора се включат, за да има бъдеще и за нас и за децата ни и внуците ни…
  Поздрави и благодаря за материала.

  • Avatar
   16.07.2017 at 11:36
   Permalink

   Аз благодаря за думите Ви! Може да разгледате и другите статии в блога, за да си откриете още полезности!

   Поздрави,
   Нефтелимов

 • Avatar
  16.10.2017 at 12:49
  Permalink

  Здравейте,
  Работя по един проект свързан с изработването на една образователна книжка за кръговрата на отпадъците и много ми допада картинката с двете кофи за отпадъци и алегорията с Джеймс Бонд.
  Имам една молба-питане дали мога да я използвам в книжката, която разработвам?
  Ако е възможно пишете ми на мейла.
  Поздрави: Мирослав Иванов

  • Avatar
   15.11.2017 at 11:04
   Permalink

   Здравейте, Мирослав Иванов,

   Благодаря ви за полученото запитване да използвате картинката от блога ми Neftelimov.com в книжката ви.

   Извинявам се, за голямото забавяне, но трябваше да получа разрешение и от ЕКОПАК България.

   Може да използвате всички картинки от следната статия: https://neftelimov.com/grizhi-se-za-prirodata-ne-hvrlyay-prosto-otpadtsi/

   Все пак е добре да споменете източниците, откъдето сте взели картинките: ЕКОПАК България, Neftelimov.com

   Също така когато стане готова книжката, ще се радвам да ми пратите анотация по нея, с която да представим книжката ви в блога ми.

   Успех!
   Петър Нефтелимов

Comments are closed.

 
Пиши ми.  
Искаш нещо да кажеш?
+
ajax-loader

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

0 +
Членове
0 +
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!