Инициативи . 1 минутa

Грижи се за природата – не хвърляй просто отпадъци!

Отпадъци, опаковки, ЕКОПАК, контейнери, кофи, буклук, разделно, събиране, еко

Преди месец ЕКОПАК България ме поканиха на едно събитие за блогъри на тема ,,По пътя на отпадъците‘‘. Събитието се проведе на 24 юни. Нямах възможност да присъствам физически на него. От друга страна, нали живеем в 21 век, във време на технологии… благодарение, на които независимо къде си, можеш виртуално/онлайн да бъдеш на желаното събитие. По този начин и аз имах удоволствието да бъда, за да разбера как точно работи системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки:

Знаеш ли, че човек за година генерира 446 кг боклук, от който 125 кг е от опаковки… Те се рециклират по-лесно и по-ефективно, когато са правилно разпределени.

– Затова хвърляй разделно!

Как?

  • В зелените контейнери: Стъклени отпадъци;

Отпадъци, опаковки, ЕКОПАК, контейнери, кофи, буклук, разделно, събиране, еко

  • В сините контейнери: Хартиени и картонени отпадъци;

Отпадъци, опаковки, ЕКОПАК, контейнери, кофи, буклук, разделно, събиране, еко

  • В жълтите контейнери: Пластмасови и метални отпадъци;

Отпадъци, опаковки, ЕКОПАК, контейнери, кофи, буклук, разделно, събиране, еко

Още защо е важно да събираме нашите отпадъци разделно?

Пестим ценни суровини и природни ресурси. Събраните разделно отпадъци се рециклират и превръщат в нови продукти. Един тон рециклирани пластмасови отпадъци спестява 2 тона нефт.

Пестим енергия. Необходима е значително по-малко енергия за производството на продукти от рециклирани материали, отколкото от добити от природата суровини. Енергията, спестена от рециклиране на пластмасова бутилка осигурява 25 минути работа на един компютър.

Спасяваме природата. Колкото по-малко суровини извличаме от природата, толкова по-дълго запазваме чисти почвите, водите и въздуха. Рециклирането на един тон хартия спасява 13 дървета от отсичане.

Намаляваме обема на сметищата. Разделно събраните отпадъци се преработват, а не отиват на сметищата. Всеки тон рециклирана хартия спестява 4 куб. м. място в депото за отпадъци.

Но как точно работи системата?

Отпадъци, опаковки, ЕКОПАК, контейнери, кофи, буклук, разделно, събиране, еко

Освен това Екопак България ще инвестира над 1 500 000 лв. до края на годината.

Ще се открие първата у нас инсталация, която сортира стъклените опаковки по цвят. Тя ще повиши капацитета за рециклиране от 5 т/ч на 15 т/ч, а технологичните загуби ще бъдат намалени с до 10%. Сортиращата инсталация ще има възможност да поеме за сепариране отпадъците от стъклени опаковки и на други подобни организации.

Ето и част от дигиталната образователна кампания „Има смисъл!“ с Емил Чолаков, в която показва пътя на отпадъците от контейнера до новата опаковка:

Завършвам със следното пожелание:

Не бъди безразличен към разделното събиране на отпадъци! Не прави всичко през пръсти! Не пълниш ПРОСТО КОФА с отпадъци, а се грижиш за околната среда, защото С ТЕБ ИМА СМИСЪЛ!

Отпадъци, опаковки, ЕКОПАК, контейнери, кофи, буклук, разделно, събиране, еко

Виж също кои са позитивните новини, които никога не свършват?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader