Как ми се отрази COVID-19? . 2 минути

Как ми се отрази COVID-19: Борислав Колибаров от MarmaLAB

Как ми се отрази COVID-19 с Борислав Колибаров от MarmaLAB

Борислав Колибаров e съосновател и управляващ партньор на дигитална агенция MarmaLAB. В свободното си време развива личния си блог kolibarov.com. Борислав е преминал през доста нива на мениджмънта в различни компании, достигайки почти до върха. Вече над 12 години се занимава активно с продажби, а впоследствие и с бизнес развитие и реклама – изцяло онлайн. Борислав Колибаров е специалист по дигитален маркетинг и ежедневно ръководи проекти по изработка на уеб сайтове, онлайн магазини, рекламни стратегии и кампании и провежда бизнес консултации. 

Каква положителна промяна оказа COVID-19 ситуацията върху теб в професионален и в личен план?

Трудно ми е да събера „COVID-19“ и „положително“ в едно изречение, но в последните месеци ми се отдаде възможност да отделя 100% от вниманието си на MarmaLAB и нашите клиенти и партньори. Колкото и странно да звучи, през тези месеци се срещнахме с повече хора, с техните яки идеи и ентусиазъм и свършихме повече работа от предходните 3 години взети заедно. Успяхме да се нанесем в първия си офис, а преди няколко дни получихме официална покана да се включим в изключително престижен конкурс за дигитална агенция на 2020 година. В плановете ми е да разширим екипа драстично и да излезем на международния пазар, за което се подготвяме усилено. Със сигурност не е нищо грандиозно, но лично за мен е сигнал, че се движим в правилната посока.

А негативният ефект?

Със самия старт на пандемията, изгубих основните си работа и източник на доходи. Постарах се много да го приема спокойно, но ще излъжа, ако кажа, че не бях в шок в първите няколко дни. Не само заради работата, но и заради всичко, което се случваше. И мен, като всеки нормален човек, непознатото ме плаши. Трябваше бързо да взема безброй решения, да редя приоритети и да направя така, че MarmaLAB да заработи с пълни сили. За момента мисля, че успявам, за което огромна заслуга имат колегите ми, на които съм безкрайно благодарен! Със сигурност съм допуснал и много грешки, но се старая бързо да се поуча от тях.

Няколко месеца, след като някой взе вместо мен едно много сложно решение, се сблъсках с огромния проблем да работя само и единствено вкъщи. Започна да ми се отразява доста зле, защото смятам себе си за много социално същество, а хоум офисът се оказа един малък затвор за мен. За щастие, както вече споменах, отново седнах на бюро в офис и със сигурност мога да кажа, че мотивацията ми е на съвсем друго ниво.

Какви нови професионални умения придоби/реши, че искаш и ще е добре да развиеш?

Обожавам всичко, което изразът „бизнес развитие“ обобщава. Силно желая и ще направя всичко възможно да се усъвършенствам именно в това перо. През последните седмици изкарах няколко академии и обучения. Обичам да уча нови неща и да съм в крак с модерния, дигитален свят.

Как се промени твоят работен ден?

Както казах по-рано, денят ми се преобърна на 180 градуса. От работа в офис, сред хора, с нормирано работно време и уикенд, който чаках с нетърпение, преминах на работа с неограничено дълго работно време, което трудно рамкирам в 5 делнични дни. И все пак съм на мнение, че си заслужава. Чувствам се много по-добре.

Как се промени търсенето и предлагането на твоите услуги?

В MarmaLAB предлагаме дигитални услуги. В последните месеци търсенето се вдигна в пъти. Не знам дали се дължи на пандемията или на факта, че MarmaLAB заработи на други обороти, но както казах по-рано – в последните няколко месеца работим с пълна пара.

Какви канали използваш, за да развиеш собствения си бранд, да намериш нови клиенти, партньори и други?

Ще прозвучи много арогантно, но доста отдавна не се е налагало сами да си търсим клиенти. За моя огромна радост, те започнаха да търсят нас и услугите ни. Все още не знам на какво се дължи, но е факт. Голяма част от новите ни клиенти идват при нас от препоръка, което е може би най-голямото щастие и признание за мен и работата ни.

Какво е бъдещето на твоята професия според теб?

Това, с което аз и още стотици специалисти се занимаваме, реално не съществуваше преди около 10 години. Силно се надявам, да сме едва в началото на развитието на всичко дигитално. Мисля, че ако успеем да се адаптираме и да сме в крак с всичко ново, ни чакат дълги години яко бачкане.


Стиснат юмрук вдигнат във въздухаПодкрепи хората зад проекта #КакМиСеОтразиCOVID19: https://www.patreon.com/neftelimov

🔔Можеш да се абонираш за канала на поредицата: https://www.youtube.com/channel/UCAgmjXt1BFJWdyu5tuIFvXA

✅Последвай ни във Facebook: https://www.facebook.com/kakmiseotrazicovid19/

✅Блог на поредицата с допълнителна информация: https://neftelimov.com/kak-mi-se-otrazi-covid-19/

Автор на поредицата: Василена Василева

Copyright © 2020 Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Как ми се отрази COVID-19?

Поредица за COVID-19 от собственици на бизнес до фрийлансъри. Те ще ти споделят своите методи и опит как да срещнеш трудностите с успех. Цялата поредица ще откриеш ТУК.

Проект на Василена Василева, подкрепен от Neftelimov.com.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader