Личностно развитие . 1 минутa

Как да избягваме енергийните вампири на работното място?

Как да избягваме енергийните вампири на работното място

Енергийните вампири са хора, които се хранят от чуждото нещастие. В техните животи не се случва нищо хубаво и градивно и, за да избягат от собствената си душевна празнота, намират утеха в чуждите неуспехи. Това са слаби личности, които не могат да се справят с екзистенциалните си проблеми. В следното статия на Neftelimov.com ще разберем 5 начина да се справим с тях на работното място.

Всеки малко по-интелигентен, умствено и емоционално, човек се старае към прогрес и гледа собствения си живот. Добрите и щастливи хора се радват на успехите и радостта на другите хора, това ги зарежда. Да, не отричам всеки един от нас в даден момент от живота си е изпитвал завист. Но има огромна разлика между благородната завист и възхищението към дадена личност и тази, която ни кара да изпитваме злоба и ненавист към даден човек заради неговите постижения. В първия случай работим и се трудим неуморно, докато постигнем целите си и се доближим до своя пример за подражание. В другия, човекът знае, че няма нужния капацитет и започва да се чувства неудовлетворен, потиснат и тъжен. Тогава се появява чувството злоба.

Енергийните вампири, постоянно подкопават нашата психика.

Било то, като използват груби нападки, подигравателно отношение, което уж е на шега или дебнат всяко наше движение, за да могат после да ни злепоставят. Но, когато си позволим да им отвърнем на обидата, те най-нагло обвиняват нас, че сме си изпуснали нервите. Такива хора не могат да работят в екип. Те винаги се карат с всички, като накрая самите те се изкарват жертви.

Непрекъснато мислят, че има някакъв заговор срещу тях и винаги натрапват мнението си, независимо дали някои им го е поискал или не. При хора с такава личностна организация е от основно значение да са център на внимание и всеки да изслушва проблемите им, но когато от тях се поиска приятелска услуга, на тях не може да се разчита. Обикновено след разговор с такъв тип хора, се чувстваме натоварени и изхабени. Енергийните вампири са изкусни манипулатори. Те използват чувството за срам. Постоянно вменяват на своята „жертва“, че не им е помогнала в труден момент, че не са получили вниманието, което заслужават или, че не са получили адекватна грижа. Вменявайки вина, карат заобиколените си да правят каквото те искат.

Как да се предпазим от енергийните вампири на работното място?

Когато се повлияем от такива хора се чувстваме разстроени, разконцентрирани и под стрес. По този начин намаляваме своята работоспособност и качеството на работния процес спада. Случи ли се това, значи сме попаднали в капана на енергийния вампир. Това за, което трябва да си дадем сметка навреме е,  че това са нещастни хора, които искат да излеят негативната си нагласа върху нас и да не приемаме думите им твърде лично. Естествено в работния процес винаги може да се случват леки неразбирателства и да се срещнат срещуположни мнения особено, ако работим в екип. Но при такива ситуации, дискутираме спокойно и задълбочено и изслушваме  мнението на всеки от екипа и се правят взаимни компромиси. С енергийните вампири, обаче, не може да се преговаря. Тези хора натрапват мнението си на всяка цена.

#1 Трябва да умеем и да правим разлика между градивна критика и постоянно вмешателство в работния ни процес.

Хората, които наистина се интересуват от нас и искат да ни помогнат, ще ни извикат насаме и ще ни обяснят къде бъркаме в работата си. Енергийният вампир ще ни вдигне публичен скандал пред колегите с цел да ни злепостави. Градивната критика се изговаря със спокоен и уважителен тон, а енергийните вампири вменяват на хората усещането, че не могат да се справят със задачите си. Точно такава е разликата между шеф и лидер. Шефът мачка подчинените си, използва неправилно властта си и не приема нови и иновативни идеи. Лидерът подкрепя екипа си и дава наставления където е нужно. При него екипът му е сплотен и работата върви спокойно, и се дават добри резултати.

#2 Когато срещнем енергийни вампири, е много важно да си поставим границите навреме.

Трябва ясно да покажем своята увереност и твърдост и да не позволяваме да ни се навлиза в личното пространство. Когато чуем от такива личности унизителен коментар за друг колега е добре да отвърнем, че това не ни влиза в работата и не ни интересува, защото тук сме дошли да работим, а не да обсъждаме живота на другите. В противен случай, ако и ние започнем да обсъждаме с енергийния вампир колегите, рискуваме той да каже, че думите произнесени от него, са казани от нас и да направи ненужна интрига на работното място. А нека си признаем, никой здравомислещ човек не иска да му се случва подобно нещо.

#3 При никакви обстоятелства не коментирай с такива хора личния си живот.

Дори и да те питат нещо, отклонявай темата към работния процес. Не позволявай да влияят на настроението ти. Дай си сметка, че това са нещастни хора и щом ти завиждат, значи те виждат като заплаха и сте на прав път. Нека това да ти послужи за мотивация. Не влизай в излишни спорове с тях, защото просто няма смисъл. Те виждат само собствената си позиция. Усмихвай се и никога не позволявай усмивката ти да слиза от лицето ти. Знай, че точно това е тяхната цел, затова не го допускай. Усмивката и увереността ти, ще ги смаже психически.

Като силно емоционална личност, много добре разбирам, че такива хора лесно подкопават психиката ни.

#4 Добре е навреме да осъзнаем кои сме и какво можем.

Че сме постъпили на дадено работно място, за да разгърнем потенциала си и да се трудим неуморно. Правилните хора ще ни оценят и ще ни уважават и обичат за това, което сме. Разбира се, не казвам да не общуваме с колегите си. Много хора срещат партньорите си и най-близките приятели именно в работна среда. Но трябва да знаем кои хора ни уважават истински и кои ни мислят злото, слагайки си маски на наши приятели. Но това се случва с натрупването на житейски опит. Много характерно е за енергийните вампири първоначално да се правят на мили и отзивчиви хора, докато не получат това, което искат. След това, е възможно да чуем зад гърба си, какво ли не, заради грешката, че сме им се доверили.

#5 Не смесвай лични и работни отношения на работното място.

Там всички сме равни и мнението на всеки член на екипа е еднакво важно. Не е желателно поради симпатии към един да пренебрегваме друг. След завършека на работния ден и поставените задачи, можем да си позволим да излизаме и да се забавляваме, с който пожелаем.

Още по темата прочети също за Тревожността: Бичът на съвременното общество

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Карина Халачева

Карина Халачева е студентка в Софийски университет „св. Климент Охридски“. Специалност: Предучилищна и начална училищна педагогика. Автор на онлайн книгата „Детската психика“.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader