Бизнес . 2 минути

3 грешки, които да не правиш, ако започваш свой бизнес – Борис Христов

Борис Христов, 356labs, грешки

Преди време ти представих 7-те аспекта на изграждане на бизнес в модерния свят, които бяха основна тема на конференцията Business in the City, организирана от JCI Bulgaria. Днес ще представя още една тема от конференцията по-обстойно, а именно 3-те грешки, които да не правим, ако започваме свой бизнес на Борис Христов.

Борис Христов е основателят на презентационната агенция 356labs. Наскоро беше отличен с Microsoft MVP (Most Valuable Professional) награда за заслугите си в презентационната и Power Point общност. Той е първият и единствен притежател на това високо признание в България и 3-тият за Европа. 2 поредни години той и 356labs презентират на Microsoft Ignite в Орландо – конференция, която има над 25 000 посетители. Борис е избиран много пъти за топ презентатор на международни конференции и продължава да участва във всякакви форми на презентации – подкасти, уебинари, семинари, тренинги, панели и др.

Ето и 3 реални грешки от стартирането на 356labs, които Борис ни сподели:

Много често хората извън компанията виждат само позитивните страни на това какво е да управляваш собствения си бизнес и хората, които работят с теб. Рядко, обаче, се говори за всички трудности и провали, през които основателите на компании преминават. А тези грешки не са никак, никак малко.

#1 Пазарът на хора – 3 грешки, които да не правиш

Мислех си, че знам много неща, когато става въпрос за наемането на хора. С компания, която прави уникални неща за българския пазар, смятах, че хората сами ще дойдат при мен.

Получи се разминаване в очакванията ми към хората, с които работех, защото аз исках определени неща от тях, а те не можеха да ми ги дадат. Не защото не искаха, а защото нямаха нужната експертиза за това време. А аз и не я бях търсил в началото.

Най-важния съвет получих от моя близка, която е професионалист с много опит в управлението на хора. Тя има огромен екип, който работи наистина здраво и помежду си всички се държат като с най-добрите си приятели. Посъветва ме да се фокусирам сериозно над подбора, да знам точно какви компетенции търся и да ги проверявам по правилния начин.

Съвет: Най-важното нещо е да наемеш хора, с които да искаш да работиш и които искаш да бъдат лицето на компанията ти.

#2 Крайни срокове – 3 грешки, които да не правиш

От гледна точка на управление на проекти, също си мислех че знам достатъчно. Но не се оказа така, след като се забавихме с презентация, която трябваше да представим за престижна награда.

Разчитах на хората ми, но не осъзнавах, че те все още не са напълно опитни в това да определят вътрешните си срокове без да се налага аз да се намесвам.

Съвет: Въведи вътрешни процеси за сроковете от самото начало и раздели проектите на малки части. По този начин можеш да следиш прогреса по-лесно и по-често.

#3 Клиенти – 3 грешки, които да не правиш

Когато притежаваш компания, влагаш сърцето и душата си в това, което правиш за клиентите си. Но хората са различни – с едни се работи лесно, с други по-трудно. Въпреки това, трябва да се адаптираш към всяка ситуация.

Случай с една от най-големите банки в света. В началото на компанията, когато търсехме клиенти много активно, им предложихме да направим презентация за тях. Представяме се и мениджърът ни казва: „Ти ли ще ни научиш как се правят презентации?! Ние правим презентации от 15 години…‘‘. Тогава разбрахме, че ако отсрещната страна не иска да повярва и не е склонна да се довери на опита ни, то тогава няма смисъл да работим заедно. Проектът е обречен преди да стартира.

Съвет: Ако клиентът не е склонен да се довери на теб и твоята експертиза, няма смисъл. Интересен факт – същата тази банка ни стана клиент 6 месеца по-късно.

Ще завърша с това, че, ако имаш собствен бизнес и наистина те интересува как се чувстват клиентите ти, служителите ти, всеки ден ще се сблъскваш с проблеми от всякакво естество. Но ти си човекът, който трябва да даде най-доброто решение. В края на деня удоволствието от довеждането на успешните резултати е гарантирано!

Разбери отново кои са 7-те аспекта на изграждане на бизнес в модерния свят.

Или кои са 9-те кратки правила за бизнес етикет и как да надминем конкуренцията?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader