Нефтелимов за образованието

Какви са пропуските в българското образование и какви трудности срещаш ти?

Хората учат неща, за които нямат идея къде и как ще им послужат. Не ти дава способите за справяне в истинския живот, на улицата. Както се казва, боксът на ринга и този в истинския живот са съвсем различни. При този на ринга се използват заучени/зазубрени неща, докато при този на улицата ти е необходим ОПИТЪТ за справяне в различни ситуации. Опит, който би трябвало да си натрупаш в училище/университет, защото там е все още безплатно и по-скоро – безболезнено, без големи последствия за теб самия.

Как учиш? Какви са твоите лични стратегии?

Да уча от всичко. Да си взема от всичко. Да имам представа от все повече неща, защото не се знае в един момент от кое ще имам нужда. И ако го нямам? То само аз ще съм си виновен, че не съм си го взел, когато е било възможно.

Какво те мотивира постоянно да се развиваш, да учиш и да усвояваш нови умения?

Колкото повече умения притежаваме, толкова повече възможности имаме, толкова повече сме свободни.

Ако от теб зависеше да прокараш образователна реформа, каква точно щеше да бъде тя?

До 7-ми клас да кажем, че всичко си остава, както си е, защото все пак са си общообразователни изисквания, с които трябва да се съобразяваме. Но след 7-ми клас всичко трябва да е съсредоточено върху ТРУПАНЕТО НА ОПИТ и ПРАВЕНЕТО. Във влизането в различни роли и ситуации. Докосването до истинска работна среда на различните професии. Решаването на различни проблеми. Нетуъркинг с хора и ученици от различни училища и градове.

Какво ти е нужно, за да ти бъде по-лесно да учиш?

Хора, които са мотивирани, колкото мен, че дори и повече. Да създават и развиват новото, защото като учиш някого, ти създаваш бъдещето. Ти не хвърляш просто някакво знание в на някой си главата и да си вземеш паричките. Да си учител значи да създаваш бъдещите поколения, които ще създават семейства, ще се развират и ще се грижат животът на Земята да продължава – в нея или извън нея, защото натам отива бъдещето.

В момента посещаваш бизнес академия, какви са твоите бизнес планове?

В момента съм се насочил към създаване на кауза с обществена полза. Да предоставя на младежите в гимназиална възраст възможност да се докоснат до истинска работна среда. Да натрупат опит в избрана от тях сфера. По този начин да са по-уверени и опитни при бъдещото им конкуриране на пазара на труда.

За развитието на този проект очаквайте повече в следващите ми статии 😉

Какво послание ще предадеш на всички, които мислят повърхностно и не ти дават шанс да изразиш себе си като пълноценна личност?

Всеки мисли това, което чувства и разбира. Нито мога да ги съдя за това, нито да искам да се променят, заради мен. Всеки успява или не успява само и единствено, заради себе си. Ако един не ти даде шанс, то има още грубо 7 милиарда, които може да видят потенциал в теб.

Но да не си мислиш, че сам съм си измислял въпросите… Не, разбира се. 😉 Благодаря на Мария Ивайлова за зададените въпроси, които ще използва в свое проучване.

Виж още: За оценките… които на всичкото отгоре не се и ядат 🙁


Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Avatar

Петър Нефтелимов

Основател на Profesionalisti.info. Застъпник на положителната журналистика в Uspelite.bg и блогър в Jamba.bg. Организатор на Run2Gether Bulgaria. Ментор в ABLE Mentor. Изучава биотехнологии в Софийския университет. Посланик на Balkans Everywhere.

Искаш нещо да кажеш?
 
Пиши ми.
 
Искаш нещо да кажеш?
+