Интервюта . 2 минути

Алекс Божинов(Google): България се превърна в мой дом и най-любимо място

Алекс Божинов, еCommCongress, събитие, онлайн търговци, България, Google, маркетиг

Алекс Божинов е роден в Русия, но от малък живее в България. Заминава да следва зад граница, когато е на 18. През последните 6 години учи и работи в 5 различни европейски държави. С 2 успешни бизнес начинания зад гърба си, Алекс решава да придобие допълнителен опит в Google. Наричат го „магьосник на маркетинга“. Интересува се от новини в сферата на маркетинга, икономиката и предприемачеството. Обича да играе футбол и да катери Витоша, когато има свободно време.

Алекс ще бъде лектор на еCommCongress 2017: Най-мащабното събитие за онлайн търговци в България на 6 април в Sofia Event Center.

Родом си от Санкт Петербург, но живееш в България. Как се случи?

Още преди разпада на Съветския съюз, родителите ми заминават за Ленинград да следват висше образование. Запознават се в Санкт-Петербург и малко след това се раждам аз. Решението да се върнем в България беше на баща ми, който е българин.

Откакто се преместихме, България се превърна в мой дом и най-любимото място на планетата.

Имаш 2 успешни бизнес начинания зад гърба си. Ще ни разкажеш ли за тях?

Докато следвах в Холандия, работих на няколко места и бях твърдо решен да бъда независим от шефове за в бъдеще. Започнах да се интересувам от предприемачество, да посещавам курсове и да се срещам с други предприемачи. През последната година от следването в Холандия, стартирах с друг българин For Sale!, което се превърна в най-посещавания Уеб сайт за стоки втора употреба в региона, където учих. Получихме няколко оферти за сайта и след малко размисъл, приехме предложението на купувач от Индия.

След това начинание, реших да следвам магистратура с цел да се запозная с бъдещи бизнес партньори. Така и се случи. С екип от 5 човека създадохме AQUAJAR. Пуснахме продукта на Kickstarter, събрахме 257% от нужната сума и продадохме над 2000 продукта за по-малко от 30 дена след старта. След първите продажби се сблъскахме с реалността на международната логистика и преценихме, че със сегашните нива на продажби, няма да бъде изгодно за нас и затворихме бизнеса.

Алекс Божинов, еCommCongress, събитие, онлайн търговци, Google, България

Работиш за Google. Как стигна дотук и какво е да се работи за него?

Един ден получих имейл от Google с покана за интервю. Както споменах, още от Холандия имах за цел да бъда предприемач, но това е може би единствената фирма, за която бях готов да работя. След 6 интервюта и допълнителна оценка на наемащ комитет, се присъединих към редиците на Google. Да работя в тази фирма е уникално преживяване предимно заради хората, които са там. Млади, талантливи и с желание да променят света. Атмосферата е супер.

Защо те наричат ,,магьосник на маркетинга‘‘?

Мисля че този прякор се появи малко след AQUAJAR. По време на този проект трябваше да измисля начин да продам AQUAJAR без маркетинг бюджет на целия свят:

Алекс Божинов, еCommCongress, събитие, онлайн търговци, България, AQUAJAR
Имайки предвид че AQUAJAR буквално беше буркан с ваза, мисля, че си беше магия, че продадохме 2000 за средно 35$ парчето.

Според теб, има ли място за хумор в бизнеса?

Не може без хумор, особено в малките бизнеси.

Предприемачите не трябва да се взимат на сериозно и трябва да умеят да се шегуват, когато нещата не вървят.

Твоята формула за успех е…?

Моята формула е:

Щастие = Реалност – Очаквания

Когато реалността на живота е по-добра, отколкото очакваното, то хората са щастливи. Когато се оказва по-лоша, те са нещастни.

Алекс Божинов, еCommCongress, събитие, онлайн търговци, България, Google
Успехът е продукт на нашето въображение и за да си истински успешен трябва да имаш позитивно мислене.

Какво да очакваме от теб на eCommCongress 2017?

Ще се потопим в света на онлайн пазаруването, анализирайки най-добрите практики от цял свят.

Ако искаш да разбереш най-новите тенденции и добри практики в онлайн пазаруването лично от Алекс и над 10 други специалисти, заяви своя пропуск на еCommCongress 2017.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader