Интервюта . 4 минути

Леона Асланова за форума Innovation Explorer и всички свои проекти

Леона Асланова е експерт по иновации основател на Innovation Starter първата агенция за иновации в България и на форума за иновации Innovation Explorer

Леона Асланова е експерт по иновации във водещи корпоративни иновационни програми и иновационни проекти, участващи в различни събития и образователни инициативи. В ежедневната си работа планира и улеснява иновационните проекти за различни клиенти.

Тя е основател на Innovation Starterпървата агенция за иновации в България, както и на форума за иновации Innovation Explorer в партньорство с Capital.bg и на Innovation Academy Project – най-голямото публично-частно образователно партньорство в България, съвместно с водещите български университети. За всичко това, както и какво да очакваме на Innovation Explorer 2020, ще ни разкаже в следното интервю на Neftelimov.com.

Леона Асланова, какво те мотивира да останеш да се развиваш професионално в България?

Мотивира ме това, че тук има толкова много несвършено.

Няма място, общност или държава, които да не могат да се променят и да се развиват към по-добро, а за България в момента всичко, което е в криза, същевременно е и възможност за развитие.

Нямаме работна сила? Чудесно, значи всеки може да работи повече от едно нещо на повече от едно работно място. Това ще увеличи и доходите ни и ще ни учи на комплексни умения и повече знания. Това може да рефлектира в нови трудово-законодателни промени, които подпомагат ефективността и мултифункционалността на труда.

Нямаме добро здравеопазване? Чудесно, значи е време да образоваме всеки един човек и неговото семейство за по-добра грижа за здравето, храненето, стандарта му на живот. Т.е. на първо място превенция, преди нуждата от медицинска помощ. Това може да рефлектира в масови Центрове за публично здраве и превенция за ранна диагностика.

Какво подбуди желанието ти да създадеш Innovation Starter? А Innovation Accelerator Bulgaria?

Агенцията ни за иновации, Innovation Starter, беше моя идея, а идеята за фонда на близък приятел, който ме мотивира да участваме. Агенцията запълни празна пазарна ниша в България в правилния момент и затова се разви бързо и успешно.

Фондът сега започва работа и амбицията ни е да оставим след себе си работещи компании с нов подход към проблемите на средата. Решения, които самите ние очакваме да подобрят живота на децата ни.

Леона Асланова, лесно ли предприе тази стъпка от корпоративния свят към това да се отдадеш на собствени проекти?

Нищо свързано с предприемачеството не е лесно. Това е съзнателен избор да управляваш сам живота си, доходите си, времето си, изборите си…

Леона Асланова е основател на форума за иновации Innovation Explorer в партньорство с Capital.bg

Как определяш, че някой стартъп е успешен?

Не деля компаниите на стартъпи и други. За мен един бизнес е успешен, когато:

 • има устойчиви приходи и диверсифициран паричен поток с лоялни клиенти (устойчиви на търсене продукти и услуги);
 • може да съществува без управителя или собственика си (има работещи процеси и екип);
 • бизнес моделът е рентабилен.

А кога определяш, че някой стартъп е иновативен?

Добър въпрос. 90% от компаниите, които срещаме твърдят, че са измислили или в момента правят нещо ново. Това, разбира се, се оказва вярно едва за 2% от тях. Дори за тези 2% трудно бихме казали, че са иновативни.

Иновацията изисква мащаб на въздействието, който не може да се докаже на толкова ранна фаза. Можеш да идентифицираш потенциал обаче, ако пазарното предложение на компанията (продукт, услуга, процес, бизнес модел) е лесно за разбиране, съдържа проблема в себе си, като част от решението, клиентите са склонни да го купят ,,на зелено”, защото интуитивно виждат близкото бъдеще в него.

Според теб, с какво Innovation Explorer се доказа като едно от най-успешните събития за бизнес и иновации на Балканите?

Отговорът е ясен за теб като един от първите фенове и блогъри на събитието: Тесен фокус и надграждане на темата. Форумът е с образователен характер за бизнеса, академичните среди и публичен сектор в България и именно образователният ефект на добра цена води хората всяка година в залата. Мисля, че имаме и талант да откриваме лектори, които си пасват като екип всяка година.

Innovation Explorer на Леона Асланова е от успешните събития за бизнес и иновации на Балканите

На сцената на Innovation Explorer излизат световнопризнати лектори от цял свят – какво казват те за България и за българската публика?

Наша отговорност е те да останат доволни и впечатлени от престоя си тук и мисля, че се справяме чудесно. Събитието не е панаир или изложение, а форум. Ние каним между 10 и 15 международни гости всяка година, не 50 или 100. Тоест успяваме да им обърнем достатъчно внимание, всеки един от тях има свой личен асистент по време на събитието и тези хора, за 6 години станаха 100-ната най-верни приятели на средата и иновациите у нас. Помагат ни, пишат ни, отварят ни врати навсякъде по света. За нас и за компаниите, с които работим.

Леона Асланова, какво да очакваме на Innovation Explorer 2020?

Очаквайте смелост. Различни сценарии за бъдещето.

В компанията на един от топ 100 лектори на Wired и световнопризнат футурист – Герд Леонард от Швейцария, една от топ 100 най-влиятелни жени лидери на Forbes – Йене Асегид от Етиопия, една от топ 100 на най-влиятелни жени в космонавтиката, която е теоретичен физик и технолог от екипа на космическата мисия Mars One, с която през 2032 г. се очаква първите хора да стъпят на Марс – Адриана Мараис от Южна Африка, тази година събитието провокира да стигнем още по-далеч напред в бъдещето. С участието на новите инвестиционни фондове на българския пазар и три от 11-те водещи инвеститори в България – Bright Cap Ventures, Innovation Accelerator и Empact Fund – ще Ви отведем на пътешествие 10 години напред във времето и каква смятаме да оставим България тогава.

Сред темите за 2020 година попадат 10-те най-важни неща, които трябва да знаете за бъдещето, как се раждат иновациите, как се раждат държавите иноватори, кои са секторите, способни да генерират икономически чудеса у нас и защо стратегиите са дългосрочни, а лидерите се обучават.

Сред топ лекторите ще видите на живо в България още:

 • Тим Кемп от PwC (Англия), който е лектор по лидерство;
 • Филип Буланже от Асоциация на професионалните оратори (Франция);
 • Мадлена Комитова (Виена);
 • Даниел Лорер;
 • Павел Езекиев;
 • Левон Хампарцумян;
 • Ана Хира (България);
 • Ирина Недева (БНР);
 • Иван Бедров (радио Свободна Европа);
 • Миролюба Бенатова;
 • представители на ,,Заедно в час”, Innovation Starter и др.

Страхотни действия се предприемат в България, нали?

Не пропускай да посетиш събитието на годината Innovation Explorer 2020. То ще ти отвори вратите към бъдещето на бизнеса. Ще те запознае с интересни и влиятелни хора в сферата на бизнеса, иновациите и тенденциите.

Удари едно рамо и сподели публикацията със своите приятели. Те също заслужават да са в крак с бъдещето на бизнеса!

Разбери също защо се каза на Іnnоvаtіоn Ехрlоrеr 2019, че личните данни са новият петрол.

Както и защо 100 млн. UX дизайнери ще са необходими до 2050 г.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader