Поглед в бъдещето . 1 минутa

Какво е футурология и с какво се занимава футуристът?

Какво е футурология и с какво се занимава футуристът

В днешно време все повече се говори за предвиждане на тенденции в бъдещето, тоест футурология. Тези тенденции спомагат на компаниите да изградят по-устойчиво своите продукти и услуги. Няма водещо събитие за бизнес и иновации, където да няма поне един лектор – футурист. Затова поканих в Neftelimov.com българския доктор по футурология, Мариана Тодорова, да ни разкаже малко повече за своята професия и предимствата ѝ за обществото.

Мариана Тодорова е доктор по футурология, футурист
Мариана Тодорова е доктор по футурология и Главен асистент в Института за обществата и знанието към БАН. Била е народен представител в 43-то НС. Има специализации в Харвард Кенеди Скуул, Държавния департамент на САЩ и Китайската академия за управление. Представител на глобалния Тинк танк: ,,Милениум проджект” в България. Участва в множество конференции по футуристика. През юни излезе първата ѝ книга в САЩ съвместно с американския футурист, Теодор Гордън.

Какво е футурология и с какво се занимава футуристът?

Футуристите са академични учени или консултанти, които произлизат от научното поле на футурологията, (future studies). Футурологът/футуристът използва научни методи, за да предначертае ключови тенденции за бъдещето и да предложи решения в настоящето, които биха повлияли позитивно на развитието на събитията.

Футурологията анализира източниците, моделите и причините за стабилността и промяната.

Важно е да можем да прогнозираме колко трайна ще е стабилността, а още по-ценно е да можем да дефинираме промяната, която може да бъде както очаквана, така и неочаквана под формата на т. нар. „черни лебеди”, по същество внезапно възникнали трудно предвидими събития. Целта е да се усъвършенстват средствата за прогнозиране и картографиране на алтернативните ходове на бъдещето.

Какво е футурология и с какво се занимава футуристът

Футуристите боравят с различни методи, за да прогнозират бъдещето.

Те идентифицират и проследяват трендове (напоследък трендовете се наричат: „The next big thing”), като казват как ще се развият. Правят еднопланови, обикновени прогнози, които по същността си са екстраполации – отбелязваме какво се е случило дотук и на тази база чертаем очакванията си за бъдещето. Но сред най-интересните похвати са сценариите. Обикновено се правят няколко, подредени по степен на възможност, вероятност и правдоподобност, което позволява да се изгради символична мрежа от сценарии за бъдещето.

Колкото по-гъста е тя (колкото повече сценарии има), толкова по-малка е вероятността някое важно събитие да „изпадне“ от нея, да не бъде „уловено“ и описано.

Прогнозите в футурологията могат да бъдат още описателни.

Те се правят на базата на статистика, на количествени и качествени анализи. Но има и нормативни, в които се влагат определени ценности и се изграждат стратегии, като по този начин възниква понятието „колонизиране“ на бъдещето – опит за предписание как да му се влияе от настояща перспектива, така че да се получат преследвани резултати и цели.

Какво е футурология и с какво се занимава футуристът

Съществуват още няколко типа прогнози: самоосъществяващи се и самоотричащи се.

Когато едно общество или държава са впрегнати да вярват в определен тренд и да работят за определена кауза, е най-вероятно нещата да се случат и обратното. Когато пък силно се страхуваме от нещо, мобилизираме изцяло усилията си срещу случването му.

Как се става футурист?

Футурист в България се става трудно. Все още няма бакалавърска или магистърска програма за това. Всъщност, това е подчертано интердисциплинарна наука, обединяваща в себе си познания от философия, психология, икономика, статистика, политология, културология и др. Затова в страните, където има така специалност (future studies) в университетите, обикновено е под форма на магистърска или докторска програма, която надгражда със специфични познания над други науки.

Аз самата направих докторат по темата, но продължавам да се усъвършенствам ежедневно.

С какво е полезна тази научна дисциплина/професия?

Достатъчно атрактивно е да знаем, че пред нас има предизвикателство да очертаем бъдещето или да го оформим – да го завладеем и да го картографираме. Но дори да не правим „умни“ книги, ние, футуролозите може да правим много вълнуващи неща.

Всеки американски новопостъпил в длъжност президент получава доклад, изготвен от екип от футуристи/футуролози с хоризонт 50 години напред и според него определя вътрешната си и най-вече външната си политика.

Освен стратези, футуристите консултират модерни компании, за да кажат какъв трябва да е дизайнът на продуктите на бъдещето. Например, наблюдаваме децата и конструираме играчките на бъдещето. Или се срещаме с милениали и предписваме какво би им се харесало – природосъобразно, здравословно, унисекс и т.н.

Какво е футурология и с какво се занимава футуристът

Това е професия, в която свободата на въображението и дори мечтите са най-ценното нещо!

Щом си говорим за бъдещето, побързай да разбереш защо се предполага, че през 2032 г. се очаква първите хора да стъпят на Марс, Mars One?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader