Поглед в бъдещето . 5 минути

През 2032 г. се очаква първите хора да стъпят на Марс. Mars One

стъпят на Марс

След като преди време те попитахме Защо да отидем на Марс? Наивност, бягство или нужда… Сега мога да кажа, че това наближа… хора да стъпят на Марс. Откъде знам ли?

На 23-ти март в София се състоя публичната лекция ,,Следваща цел: Марс‘‘ с Бас Лансдорп, съосновател на Mars One, който сподели визията си за бъдещето ни като мултипланетарен вид. Организатор на събитието беше фондация Elevate.

Събитието беше под патронажа на президента на България, Румен Радев, който лично говори с Бас Лансдорп в Президентството и поздрави организаторите за страхотната организация.

Медийни партньори на събитието бяхме Neftelimov.com и Jamba.

В следната статия представям най-важните и интересни моменти от лекцията.

Докато НАСА може да изпраща хора и да поддържа живот в космоса, проблемът с ходенето до Марс е връщането.

Компонентите на земна ракета минала през излитане, полет и кацане на Марс – трудно може да се използва същата ракета за връщане. Решението на Mars One е да забравим за обратното пътуване – просто да се заселим, по същия начин, по който сме колонизирали другите континенти.

През 2022 г. се подготвя демо-мисия, която ще подготви мисията, благодарение на която хора ще стъпят на Марс. Другата стъпка е поставяне на комуникационна система и в последствие роувър (2026), който да изследва атмосферата и почвата. На още няколко ходения ще се носят още хардуер и припаси. Вместо да се прави невъзможната мисия – отиване и връщане, ще се правят стъпка по стъпка.

Всичко това е възможно да се направи с досегашната ни технология.

Въпросът е колко струва и кой ще го плати? – Цената е около 6 млрд. долара. Ако сравним мисията до Марс с олимпийските игри, съотношението е 10:1.

Най-голямото предизвикателство на Mars One са хората. Как намираш хората, които ще зарежат семейството си, държавата си и планетата си, за да колонизират друга планета?!

Търси се отбор, който може да бъде заедно 3 години, докато пристигне втория екип – в групова изолация. Всички кандидатури са сведени до 100 кандидатури, от които ще изберат до 23 и ще ги тренират в продължение на 10 години в симулирана среда.

Така казано се планира през 2032 г. първите три човека ще стъпят на Марс.

След това на всеки 3 години ще се пращат поетапно по още 3.

След лекцията имаше въпроси от публиката към Бас Лансдорп. Ето някои от тях:

Как ще се осъществи изхранването на колонията?

Оранжерии вътре в самата станция. 40% от вътрешното пространство ще бъде отделено за отглеждане на храна – растения и насекоми.

А ако храната е от Земята, тя ще бъде замразена и не особено вкусна.

Обществената структура на Марс?

Обществената структура няма да я решават хората на Земята, а хората на Марс.

Основният стремеж на човечеството да изследва Марс е да определи окончателно дали има живот там. Ако не го открием – ще бъдем ли разочаровани като вид? Как ще се отрази това на бъдещето на Mars One? На човечеството?

Първо, главната цел на Mars One е да занесе хора на червената планета. Това е първата стъпка, а от там следва останалото. По същия начин, човеците не са стигнали от Африка до Норвегия, а са вървели бавно в тази посока, докато не са се приспособили към по-враждебната обстановка на севера. Много би било трудно да се докаже със сигурност, че няма живот на Марс – винаги може да има място, на което не сме погледнали. Но ако започне да изглежда сякаш шансът е много малък, мисля, че можем да си вземем важни поуки от това, в научен аспект.

Разбира се, да намерим живот на Марс би било още по-ценно като прогрес, но ако не го намерим това би ни подсказало/напомнило, че животът на Земята е много ценен.

Само в нашата галактика има милиарди звезди и всеки ден откриваме нови екзопланети, които имат подходящи условия за развитие на живот. Много хора в днешно време не вярват в извънземни и смятам, че подхождаме с прекалено голяма доза скептицизъм в тази насока. Трябва да имаме повече уважение към живота като цяло. Трябва да работим активно върху това да гледаме по-далеч от себе си и да не спираме да откриваме.

Една историческа среща в София ?❗

I & Bas Lansdorp, Co-Founder at Mars One – Human Settlement of Mars ? Thanks…

Публикувахте от Петър Нефтелимов в 26 март 2018 г.

Ще ми бъде много интересно да чуя и твоето мнение за случващото през следващите години. За човечеството, за космоса, за това, че хора ще стъпят на Марс… Сподели вижданията си в коментар под статията.

С мен на лекцията присъства и ми помогна със статията – молекулярен биолог София Иванова.

Ето и снимки от експонатната зала на събитието от Йоана Колева:

стъпят на Марс

стъпят на Марс

стъпят на Марс

стъпят на Марс

стъпят на Марс

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader