Маркетинг и реклама . 4 минути

11 доказани стратегии за Черен петък за твоя бизнес

11 работещи стратегии за Black Friday Черен петък за твоя бизнес

Black Friday (Черен петък) и Cyber Monday са двата дни в годината, посветени на харченето на пари. Това е един огромен шанс за всеки малък и среден бизнес да генерира значително увеличаване и насърчаване на продажбите.

Денят на Черен петък дава старт на празничното пазаруване преди Коледа и се провежда последния петък на ноември месец в цял свят.

От теб зависи дали ще накараш хората да купуват твоята стока, или ще ги оставиш да се изплъзнат между пръстите ти. В тази статия на Neftelimov.com ще споделя с теб някои интересни и ефективни маркетинг стратегии.

Стратегия #1 за Черен петък: Направи неустоима оферта, а Black Friday ще свърши останалото

Неустоимите оферти разпалват духа на Black Friday у хората. Клиентите лягат и стават с мисълта за 40-70% намаления. Въпреки това, добрата оферта не се позовава само на ниските цени.

Целта ти е да предложиш максимално качество срещу парите на хората.

Стратегия #2: Намаления = Black Friday идилия?

Любимите ни продукти като конзоли, лаптопи, дрехи, детски продукти и още много на половин цена. Тези сделки са всичко за клиента. За теб обаче може да не е така.

Компаниите, които прилагат тази тактика са тези, които имат:

  • Големи маржове;
  • Възможност да си позволят да рискуват да привлекат нови клиенти, защото средностатистическият им клиент прави по няколко покупки годишно.

В книгата си ,,Психология на влиянието“, Робърт Чалдини разказва следната история на собственик на малък бизнес:

Собственикът оставя бележка на мениджъра си да намали цените на продукта им наполовина, защото не се продава. Мениджърът неправилно прочита заръката на шефа си и удвоява цената. Тогава се случва нещо интересно. Хората, забелязали промяната, разграбват продукта като топъл хляб.

Може би и ти трябва да пробваш да работиш… с краката нагоре.

Стратегия едно за Черен петък е направи неустоима оферта а Black Friday ще свърши останалото

Стратегия #3: Черен петък за двойки…  продукти

Комбинирай продуктите си, за да удвоиш продажбите си. Ще ти дам два примера:

  1. Купуваш 2 тениски и вземаш третата на половин цена.
  2. Купуваш си нов телефон. Точно преди да натиснеш бутона ,,Поръчай“, изкача следната бележка:

Вземи го в комплект с елегантно кожено калъфче, преносимо зарядно и стъклен протектор. Само за 60 лева!

Калъфчето само струва 45 лв. Тогава останалите три артикула възлизат на 15 лева. Поотделно ще са много по-скъпи.

За да привлечеш вниманието на онлайн общността към твоите промоционални предложения, мога да ти предложа още една идея – специална лендинг страница с всички „горещи оферти“ за Black Friday. Малка селекция на най-подходящите домейн разширения, които може да използваш за твоята страница, посветена на празничния сезон. Запознай се с тях на 7 домейн разширения за твоята промо страница.

Стратегия #4: Оферта с добавена стойност

Подобна на пакетното ценообразуване, но също толкова ефективна. Тук клиентът ти получава много повече от това което е платил. Тази маркетинг стратегия не бива да бъде свързвана със загуба на пари и повече разходи. Много от онлайн бизнесите имат свои оригинални продукти като:

  • Онлайн курсове;
  • VIP имейл списък;
  • Онлайн списание с платен абонамент;
  • Различни програми.

Ако при покупката на твои продукти добавиш някое от гореспоменатите неща (напълно безплатно), ти ще създадеш оферта с добавена стойност.

Стратегия #5 за Черен петък: Black Friday томбола

Направи онлайн томбола. Ако имаш развит Instagram акаунт, Facebook страница, Twitter и т.н. можеш да се възползваш от тях. Всички обичат наградите и изненадите. Награди ранните си клиенти.

Представи си това: От 100 твои клиенти 62-ма направят публикация за твой продукт. Ако всяка от тези 62 публикации бъде видяна минимум 5 пъти, това ще бъдат 310 нови потенциални клиенти!

Стратегия #6: Удължи периода на разпродажбата си от началото на Black Friday до Cyber Monday

Ефективна маркетингова идея за Black Friday, която стана много по-разпространена, е да удължиш разпродажбата си. Това беше основният ден за търговците на дребно, за да имат най-добрите си продажби.

Cyber Monday се появи чрез растежа на електронната търговия. В резултат на това повечето търговци на дребно в електронната търговия удължават продажбата си през пълните четири дни.

Разширявайки продажбата си, ще можеш да привлечеш повече клиенти и да реализираш повече продажби.

Тъй като офертите за Black Friday са най-популярните, ще искаш да насочиш енергията си върху това първо. Един от подходите е да предлагаш страхотни оферти за всичките си продукти в Black Friday и да продължиш това в събота, неделя и понеделник с оферти само за най-добре продаваните си продукти.

Стратегия #7 за Черен петък: Използвай имейл маркетинга като Black Friday оръжие

Имейл маркетингът е чудесен промоционален канал за реализиране на продажби. Едно проучване от 2018 г. сочи, че за всеки $1, който харчиш за имейл кампания, имаш потенциал за възвръщаемост 32 долара. Разбери защо е важно да развиваш своя имейл маркетинг!

Когато става дума за имейл маркетинг за Черен петък, има два подхода:

№1 Реални клиенти

Свържи се с бившите си клиенти и им предложи специален VIP код за отстъпки. Тъй като те вече са пазарували твои продукти, има по-голяма вероятност да купят отново. Ако са закупили през последните 30 дни, марката ти ще бъде свежа в съзнанието им.

стратегия за Black Friday Черен петък с VIP код за отстъпки

№2 Потенциални клиенти

Когато става въпрос за изпращане на имейли до потенциални клиенти, изпрати им имейл със сделките, които ще има този ден, така че те да продължат да проверяват отново онлайн.

Ако популяризираш конкретни продукти, увери се, че на продуктите има възможност за кликване, за да могат хората да отиват директно на страниците с продукти, за да направят своите покупки.

Обърни внимание на заглавията на писмата си. Ако звучат твърде рекламно, могат да се окажат в спам папките на абонати ти.

Стратегия #8: Дай възможност на потребители да надникнат зад кулисите на Black Friday

Лесен маркетинг подход за Black Friday е да създадеш gif или видео на продукти, които ще бъдат в разпродажба, като същевременно споменеш тяхната промоция преди големия ден. Не забравяй за рекламите в социалните мрежи. Това кара клиентите да тръпнат в очакване.

Можеш да създадеш безплатно слайдшоу на Animoto или да използваш безплатни изображения в Canva или Photoshop. Ако си готов за предизвикателство, можеш да създадеш някои наистина уникални видеоклипове и изображения с тези инструменти. Видеото не се нуждае от аудио, за да е ефективно, но ако е необходимо, има сайтове, които предлагат безплатна музика.

Стратегия #9: Предлагай мистериозни спестявания на Черен петък

Елементът на изненадата има огромен успех по време на Black Friday. Използването на инструмент като Zembula позволява да добавяш скреч карти, оферти и други интерактивни преживявания към твоя онлайн магазин.

Наличието на скреч карти или отстъпки при опит за излизане като Wheelio могат да бъдат забавна и завладяваща изненада за клиентите. Предлагането на отстъпка чрез игри може да накара клиентите да останат в твоя Интернет магазин малко по-дълго. Освен това може да помогне за предотвратяване на изоставяне на покупката.

Предлагай мистериозни спестявания на Черен петък

Важна забележка: Знаеш, че по време на кампания – особено когато е добре планирана – трафикът към сайта се покачва многократно. Ако в точно този момент онлайн магазинът не разполага с достатъчен сървърен ресурс да поеме цялата вълна от посещения, той зарежда бавно или направо „пада“. Затова ти предлагам да разгледаш също 3 тенденции и съвети за твоите сайтове по време на кампания. Преди кампания винаги планирай дали сайтът ти ще издържи увеличения трафик. За тази цел, свържи се предварително с хостинг компанията, която осигурява хостинг ресурс за твоя сайт!

Стратегия #10: Пропусни лудостта на ранните утрини

Вместо да принуждаваш клиентите си да стават, докато все още е тъмно, позволи им да отпуснат. Няма смисъл да се опитваш да се конкурираш с другите магазини за ранни сутрешни сделки, така че запази специалните си продажби и промоции за по-късно през деня – на обяд и по-късно.

Все още можеш да отваряш в редовното си време, но няма нужда ти и служители да сте на крак с първи петли.

Не забравяй да уведомиш клиентите си за разпродажба предварително. Софтуерът за имейл маркетинг на Square прави това лесно.

Стратегия #11: Дай 1000% от себе си

Предложи нещо специално като част от маркетинговите си кампании този Черен петък. Това може да бъде:

  • безплатно опаковане на подаръци;
  • безплатна поздравителна картичка при всяка покупка над определена сума.

Помисли какво би зарадвало клиентите и би било полезно през това натоварено време на годината. Например раздаване на хелиеви балони на децата на клиентите или предлагане на по-щедра политика за връщане.

Също по темата разбери как да подобриш своята маркетингова фуния?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Василена Василева

Бизнес B2B копирайтър Василена Василева е само на 15 години, но вече има над 3-годишен опит като копирайтър на свободна практика. Интересува се от дигитален маркетинг и брандиране. Работи в тясно сътрудничество с B2B и B2C компании, като им предоставя полезно и ангажиращо съдържание, което превръща читателите в клиенти. Когато не създава успешното бъдеще на фирми и предприемачи, чете книги, тренира карате и муай тай или се среща с приятели.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader