Социални мрежи . 15 минути

Какво е Tiktok и как е полезен за бизнеса ни? (+ПРИМЕРИ)

Какво е Tiktok и как е полезен за бизнеса ни

Tiktok е най-новата и революционна социална мрежа – бързо налагаща се платформа за съдържание с кратки видеа. Според някои експерти по маркетинг и реклама Tiktok е най-сваляното приложение след игрите тази година.

Достига 2 милиарда сваляния в целия свят.

Една от причините това да се случи е и световната пандемия, когато повечето потребители припознаха приложението като място, където могат да се забавляват, да бъдат креативни, да намират интересни идеи, да споделят повече за себе си.

Преди това Tiktok беше приложение, популярно главно сред деца и тийнейджъри до 18 г. Голяма част от потребителите, които се включват след пандемията, всъщност са хора от цялата възрастова група, на които им е писнало от негативните новини и медийното наводнение във Facebook и останалите мрежи покрай пандемията с COVID-19.

Как е Tiktok?

Tiktok предлага разнообразно съдържание и възможност за много персонализирани и интересни ефекти към видеата, които всеки може да използва.

Платформата подкрепя автентичността и всеки принадлежи на нея, защото тя е вече толкова разнообразна. Използват се хаштагове и тагвания, подобно на другите социални мрежи. Едни от водещите тематики са танци, предизвикателства, хумор, красота, мода, пътувания, спорт, вдъхновение, ЛГБТ+ общности, игри. Едни от най-често създаваните видеа са всъщност танцовите такива – те стават популярни от различни предизвикателства и са едни от най-споделяните видеа в мрежата.

В платформата ще намерим хора от генерация Z (родените между 1996 и 2015), генерация X (родените между 1965 и 1980), поколение Y/милениали (родените между 1980 и 1995), бумъри (родените между 1946 и 1964) и дори по-възрастни от тях. Но всичко, което се случва в Tiktok, рядко остава само там. Крос-съдържанието се споделя обикновено и в други социални мрежи – най-вече Instagram, Facebook, Twitter и дори в Pinterest.

Като пример има над 46 милиона използвания на хаштага Tiktok в Instagram.

Именно разнообразното съдържание прави кратките видеа толкова бързо споделяни и в рамките на часове те могат да създадат глобални течения, както например кампаниите покрай Black Lives Matters, подкрепа за жените, жертви на домашно насилие и подкрепа за хората от ЛГБТ+ общността, които събраха огромна популярност.

Защо да ползваме Tiktok в нашия бизнес?

Мрежата предлага много възможности за развитие на бранда, а това, че е една от най-младите социални мрежи, означава, че тепърва се очертават все повече такива възможности за бизнесите, особено тези, таргетиращи младежите.

4 възможности за бизнеса

#1 Top View премиум услуга за поставяне на видеото първо при стартиране на приложението, преди показване на видеата от фийда. То заема целия екран като позволява на брандовете да изразят себе си възможно най-добре в рамките до 1 минута.

#2 Hashtag Challenge – генерират популярност чрез хаштага и хората, които се включват в предизвикателствата. Целта е създаване на viral съдържание и ангажираност чрез споделяне.

#3 Hashtag Challenge Plus – най-новата функция за електронна търговия в Tiktok позволява на потребителите да пазаруват продукти на марката, свързани с предизвикателство на спонсориран хаштаг без да напускат приложението.

#4 In-feed Video видео, което се появява органично в основния („For you”) фийд заедно с друго генерирано от потребителите видео съдържание. Удобни са за awareness кампании, позволяват ни да включим името на бранда и Call-to-Action бутони.

3 измерватели на успеха на брандa в Tiktok

#1 Видео преглеждания – Както при всяка друга социална платформа, преглежданията са един от най-сигурните начини да преценим популярността и успеха на видеата и бранда ни. Положителната страна е, че има раздел “Discover”, който позволява на бранда да стигне по органичен път до правилните хора, които може би още не са ни открили или не знаят за страницата ни.

#2 Коментари – Те показват най-добре ангажираността и настроенията на хората, които гледат видеата, така че са един добър начин да „усетим“ публиката си.

#3 Продажби – In-App продажбите в платформата са още една от метриките за следене на успеха на бранда ни.

Успешни примери по света

Със сигурност един от най-успешните примери е Chipotle – американска верига ресторанти, които успяват да спечелят вниманието на генерация Z в платформата, а едно от миналогодишните им видеа за Хелоуин има над 4 милиарда преглеждания, неслучайно са сред царете на viral видеата. Ето пример как те забавляват аудиторията си:

https://www.tiktok.com/@chipotle/video/6720653674525363461?refer=embed

Според бранд мениджъра на Chipotle – Стефани Пърдю, кампанията им в Tiktok е довела до най-високо измерените онлайн продажби за веригата, откакто тя съществува, като те са нараснали с 99% спрямо предната година.

Друг успешен пример е NBA, които бяха сред първите, които откриха платформата като възможност за забавление на феновете си:

@nba

Cheers to NationalCoffeeDay! ☕️ @jimmybutler and the @miamiheat take on the Lakers tomorrow at 9:00pm/et for Game 1 of the #NBAFinals

♬ Clock It – Clutch

Техните видеа са често вдъхновяващи, мотивиращи, а понякога използват и генерирано от потребителите съдържание, чрез което включват и феновете си в платформата и е успешно средство за комуникация с тях.

Сред успешните брандове в Tiktok можем да споменем също Nike, Gucci, WWE, SNL, Teen Vogue и много други марки от най-различни бизнеси от зоологически градини до модни инфлуенсъри. Споделям по един пример от гореизброените:

Nike:

@nike

Sometimes Kevin just has to assist De Bruyne #MagicBoots 🤩

♬ “WOAH!” – Cashino

Gucci:

@gucci

Gucci’s new video project for @tiktok will feature talents that took part in the #GucciModelChallange including @thvmxxs. Voice by @morganpresleyxo

♬ original sound – Gucci

WWE:

@wwe

Why turning your back on Asuka is NEVER a good idea! #wweraw #wwe #foryou #fyp

♬ original sound – WWE

SNL:

@nbcsnl

𝗙𝗹𝗶𝗽𝗽𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝘄𝗶𝘁𝗰𝗵.

♬ Nonstop – Drake

Teen Vogue:

@teenvogue

Teen Vogue’s Virtual Prom is so soon! 💕✨ show us how you’re celebrating prom season w/ #TVGoesToProm & hit #linkinbio for more details #prom

♬ Funky Town – The Dance Queen Group

В България

В нашата страна Tiktok също се популяризира успешно през последната година. Откриваме все повече певци и артисти в мрежата като Папи Ханс, Мария Илиева, Влади и Алекс, Кукушеф, които се включват в предизвикателства и създават смело дигитално съдържание в мрежата.

@papihansofficial

Уот!? Ти можеш ли? #papihans #bulgaria #coronavirus #стойсивкъщи #stayhome #foryou #foryourpage #bulgarian

♬ original sound – Papi Hans

@kukusheff

„Еволюция“ хахаха. А коя е вашата любима песен? #song #music #thenandnow

♬ original sound – Assen Kukushev

Също има тотално нови и интересни лица, които ни забавляват със съдържание като @iamkasimm, @zaxxova, @severin4o и други.

@iamkasimm

Брутална изненада имам за вас. Последвайте инстаграма ми iamkasimm, за да разберете #foryoupage #foryou

♬ original sound – Kasim

@zaxxova

hey boys, wanna be your wing man? #fyp #xyzbca #GenderSwitch #ShuffleUpGasolina #foryoupage

♬ Kismet – WHOKILLEDXIX

Аз също се подвизавам в Tiktok пространството и можете да ме последвате. Ето нещо забавно и от мен, @gergana.martinova:

@gergana.martinova

#duet with @ballan1

♬ original sound – BALLAN 🅱

@gergana.martinova

#idontspeakenglish #тиктоктоп #българия #bulgaria #рекомендации #дует

♬ Sbeaking Engalish Wolf Remix – Karl Wolf

Заключение

Креативността винаги ще бъде водеща притегателна сила независимо от социалната мрежа, но от нас зависи да се възползваме от инерцията на новите платформи и възможности, които 2020 ни предлага и да използваме тази енергия за развитието на личния си бизнес или бранд.

Виж също Наръчник на Инфлуенсъра: Как се става популярен в Instagram?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Гергана Мартинова

Бакалавър по Връзки с обществеността и магистър по Реклама, бизнес дизайн и бранд мениджмънт. Community manager съм в американска компания, но работя и по различни проекти в България. В работата си често съм онлайн и с удоволствие преоткривам новите социални мрежи и възможностите, които ни предоставят те за бизнеса. Креативността ме вдъхновява с нови идеи за творческия процес в работата.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader