Бизнес . 1 минутa

Еволюцията – вечният предприемач

еволюция, вечен, предприемач

Сега веднага ще си кажеш, че и аз, както почти всички ,,учени хора’’, не вярвам в Бог. Затова тук е мястото да изясня кое е общото и различното в нарицателните Бог и Еволюция. Ще го направя със следния хубав пример:

Бог/Еволюция?

Ако те помоля сега да ми направиш палачинки – Ти ще ми направиш. След това ще ми ги донесеш и аз ще те попитам ,,Кой ги направи?’’. Сигурно ще ми отговориш, че си ти… но не е точно така. Твоите мили ръце са направили тези прекрасни палачинки, нали? В тази мисъл на нещата:

Еволюцията е инструментът на Бог за създаване на всички тези живи или неживи неща около нас.

Без Еволюцията клетките нямаше да са толкова разнообразни по компоненти и форма. Това от своя страна няма да благоприятства съществуването на толкова много видове организми на нашата Земя. Тоест нашето богато биоразнообразие.

Организми – НЕ роби на кислорода?

Сигурно знаете, че преди милиарди години е имало само клетки, които са били анаероби. Клетки, които не им е нужен кислород, за да съществуват, или от името казано – които не са роби на кислорода.

Добре, то страхотно звучи, че не са роби, но щом не приемат кислород, нямат и компоненти за обработката му, следователно имат по-слабо устройство, от своя страна и по-нестойностен живот.

  1. Първо те си набавят няколко пъти по-бавно енергия под формата на АТФ, нещо като Активния Твой Ефект.
  2. Второ при липсата на кислород клетката разгражда хранителните си вещества в безкислородна среда. Или с други думи казано – Ферментация. А всички знаем какво се получава при ферментация – етанол. А което завършва с –ол, значи е алкохол. Тоест тези анаероби винаги са с отлична концентрация на алкохол, а всички знаем колко сме ефективни пияни…

Затова след много опити Еволюцията ги подобрява и създава аеробите или клетките, които са роби на кислорода, но са много по-ефективни, по-трудно устроени, с повече процеси на работа и разбира се, вече не са пияни…

Тук централната дума е ,,роб’’.

Колкото и да не ни харесва, но няма смисъл на това, което ни учат стотици години. Да си роб на нещо е то да ти е жизнено важно за твоето развитие. Ще дам примери:

  • Белите мечки и пингвините са в този смисъл роби на полюсите. Там им е екологичната ниша и пространството за развитие;
  • Тропичните растения и животни си искат тропиците;
  • Децата, докато са малки, се нуждаят от родителите си, за да вървят по правилния път;
  • Бизнесът се нуждае от стабилен мениджър, за да се развива.

Както знаем, първите растения и животни са били водни обитатели.

Нямали необходимите приспособления да завземат сушата. Представяте ли си какво им е било? Да виждат каква голяма площ има до тях, а да не могат да стъпят на нея. Това е, както ние да гледаме Марс и Луната или да искаме да влезем в морето, а да не можем да плуваме.

Затова пак нашият предприемач, Еволюцията, се намесил. След дълга работа ги заселил по вода и по суша. Това е все едно да си имате бизнес в страната и да искате да го изкарате и извън граница. Това в Еволюцията се казва ,,Събитие с големи еволюционни последици’’. Ще дам пример с още едно подобно събитие:

Папратите са най-примитивните висши растения.

Поради тази причина, за да се размножават полово им е необходима вода… Бихте ли искали да сте на тяхно място? Сигурно не… Затова при следващите отдели растения предприемачът ни създава приспособления, за да нямат такъв проблем и да се разпространяват в по-голям ареал.

Защо говоря за Еволюцията – вечният предприемач?

Защото както при нея – всичко става бавно, с упоритост, с много сили и отдаденост. Нужно е да се отдадем на идеите си и да пробваме, докато се получи нещо, с което да се гордеем. Нещо, с което да ни запомнят за години напред.

За завършек ще си позволя да споделя с теб мисли на Брайън Трейси:

,,Бедността е състояние на ума, а фалитът е временно състояние.’’

,,Най-ценният ви ресурс е времето, а ефективната работа е работата с клиенти (настоящи, бъдещи, потенциални). Ти си на ход!’’

Споделям също с теб едно клипче за живота на клетките. В него ще видиш колко живи са те и колко ние нямаме представа за това, а всичко това се случва в нас самите:

Виж още коя е компанията, която е преодоляла всички световни кризи?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader