Смяташ да постнеш #NewYearNewMe? – Първо прочети тук

Този път на гости в блога ми е Невена Котарова – млада дама, основателка на моден бранд за амбициозни момичета – Husshé. Невена обикновено е с широка усмивка, собствено мнение и непрекъснато търси нови възможности да се усъвършенства. Ето какво сподели тя с нас:

Новата година настъпва след по-малко от 2 дни и е време гръмките хаштагове от типа на #NewYearNewMe да започнат да ни заливат. Сега всеки си прави големи планове как през 2017 ще отслабне, ще забогатее, ще намери любовта, ще бъде безумно щастлив, ще промени живота си и т.н., и т.н. А догодина по това време едва 8% от хората ще са реализирали целите, които си поставят днес. Такава е статистиката: само 8% успяват да изпълнят обещанията, които си дават с настъпването на всяка нова година.

Нов човек обаче не можеш да станеш със старите си навици, между които и непостоянството.

Повечето хора започват да спортуват, заредени с ентусиазъм от новогодишните си обещания, но ефектът не идва веднага. Вече няколко седмици се потят в залата, а номерът на дънките си е същият. Време е средностатистическият човек да се откаже, да си каже, че фитнесът не е за него и да продължи да си похапва понички, вместо да се мъчи с тренировките.

Нов човек не можеш да станеш и с натрапена традиция да си поставяш цели с настъпването на всяка нова година.

Както Наполеон Хил казва, „целта е мечта с поставен краен срок”. Т.е. ако нямаш мечта, няма да имаш и цел, защото няма да има какво да те изгаря отвътре да си я поставиш. А имаш ли мечта, ти толкова ще гориш за нея, че няма да чакаш да дойде Нова година, за да си поставиш целите и да започнеш да действаш.

NewYearNewMe, Невена Котарова, Husshe

И понеже повечето хора си поставят новогодишни цели, защото всички го правят, а не защото имат мечта, те често се чудят каква цел да си измислят и накрая тя звучи така: „Да се наслаждавам на живота на пълни обороти”. Според проучване на GoBankingRates, именно това е най-популярната цел, която хората са си поставили в началото на 2016.

Предполагам сам разбираш, че това съвсем не е цел, а по-скоро пожелание.

Целта трябва да е конкретна, измерима, с поставен срок и график за действие.

Последното е от изключителна важност и ще ни улесни много, защото правейки си конкретен план, ясно виждаме пътя, който е нужно да извървим, за да осъществим целта.

Ако не виждаме пътя, а само голямата цел, много е лесно да се уплашим на някакъв етап, да ни се стори прекалено сложно или далечно, и да се откажем.

И ако ти се струва невъзможно да изядеш слон, ще ти кажа, че и това можеш – хапка по хапка 😉

И така, промените не идват с гръм и трясък, не идват и с #NewYearNewMe. Една от любимите ми мисли на Брайън Трейси е:

Промени мисленето си и ще промениш живота си.

Всичко започва в ума, израснеш ли достатъчно в мисленето си, започваш да мечтаеш. Започнеш ли да мечтаеш, си поставяш цели. Поставиш ли си цели, започваш да работиш за тях, а започнеш ли да работиш, виждаш резултати.

NewYearNewMe, Невена Котарова, Husshe

И ако вече съм те отказала от #NewYearNewMe, к’во пък – винаги може да постнеш #YOLO*, да не се занимаваш с никакви промени и да си купонясваш на спокойствие.

*В този хаштаг обаче има уловка и щом си стигнал до края на тази статия, се радвам, че ще разбереш каква е.

„You only live once”.

Вечното оправдание на хората, когато правят глупости. Да, ти живееш веднъж на тази Земя и точно затова трябва да изживееш живота си максимално качествено.

И за да си припомниш качествените събития и хора от 2016, те съветвам да седнеш и да запишеш на лист хартия:

  1. Кои 5 твои лични победи от 2016 ще запомниш?
  2. Кои 5 души си щастлив, че си срещнал?
  3. За кои 5 неща си благодарен, че са ти се случили?

Готов ли си? Хайде вече, #YOLO 😉

NewYearNewMe, Невена Котарова, Husshe

Автор на статията и снимки: Невена Котарова

Не е за изпускане също: Коя е най-добрата инвестиция, която можете да направите за новата година?


Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Avatar

Петър Нефтелимов

Основател на Profesionalisti.info. Застъпник на положителната журналистика в Uspelite.bg и блогър в Jamba.bg. Организатор на Run2Gether Bulgaria. Ментор в ABLE Mentor. Изучава биотехнологии в Софийския университет. Посланик на Balkans Everywhere.

Искаш нещо да кажеш?
 
Пиши ми.
 
Искаш нещо да кажеш?
+