Личностно развитие . 1 минутa

Смяташ да постнеш #NewYearNewMe? – Първо прочети тук

Равносметка 3 жизненоважни въпроса за отминалата година

Този път на гости в Neftelimov.com е Невена Котарова – млада дама, инфлуенсър, основателка на моден бранд за амбициозни момичета – Husshé. Невена обикновено е с широка усмивка, собствено мнение и непрекъснато търси нови възможности да се усъвършенства. Ето какво сподели за въпросите, които използва за равносметка за отминалата година. И за размислите, които всяка година възникват в съзнанието ни по това време на годината.

Новата година настъпва и е време за равносметка или за… гръмките хаштагове от типа на #NewYearNewMe.

Всеки си прави големи планове как през новата година ще отслабне, ще забогатее, ще намери любовта. Как ще бъде безумно щастлив, ще промени живота си и т.н., и т.н. А догодина по това време едва 8% от хората ще са реализирали целите, които си поставят днес. Такава е статистиката:

Само 8% успяват да изпълнят обещанията, които си дават с настъпването на всяка нова година.

Нов човек обаче не можеш да станеш без равносметка за старите си навици, между които и непостоянството.

Повечето хора започват да спортуват, заредени с ентусиазъм от новогодишните си обещания, но ефектът не идва веднага. Вече няколко седмици се потят в залата, а номерът на дънките си е същият. Време е средностатистическият човек да се откаже, да си каже, че фитнесът не е за него. И да продължи да си похапва понички. Вместо да се мъчи с тренировките.

Нов човек не можеш да станеш и с натрапена традиция да си поставяш цели с настъпването на всяка нова година.

Както Наполеон Хил казва:

Целта е мечта с поставен краен срок.

Тоест ако нямаш мечта, няма да имаш и цел, защото няма да има какво да те изгаря отвътре да си я поставиш. А имаш ли мечта, ти толкова ще гориш за нея, че няма да чакаш да дойде Нова година, за да си поставиш целите и да започнеш да действаш.

NewYearNewMe, Невена Котарова, Husshe

И понеже повечето хора си поставят новогодишни цели, защото всички го правят, а не защото имат мечта, те често се чудят каква цел да си измислят и накрая тя звучи така:

Да се наслаждавам на живота на пълни обороти.

Според проучване на GoBankingRates, именно това е най-популярната цел, която хората са си поставили в началото на 2016. Предполагам сам разбираш, че това съвсем не е цел, а по-скоро пожелание.

Целта трябва да е конкретна, измерима, с поставен срок и график за действие и накрая с равносметка.

Последното е от изключителна важност и ще ни улесни много, защото правейки си конкретен план, ясно виждаме пътя, който е нужно да извървим, за да осъществим целта. Ако не виждаме пътя, а само голямата цел, много е лесно да се уплашим на някакъв етап. Ще ни се стори прекалено сложно или далечно, и да се откажем.

И ако ти се струва невъзможно да изядеш слон, ще ти кажа, че и това можеш – хапка по хапка!

И така, промените не идват с гръм и трясък, не идват и с #NewYearNewMe. Една от любимите ми мисли на Брайън Трейси е:

Промени мисленето си и ще промениш живота си.

Всичко започва в ума, израснеш ли достатъчно в мисленето си, започваш да мечтаеш. Започнеш ли да мечтаеш, си поставяш цели. Поставиш ли си цели, започваш да работиш за тях. А започнеш ли да работиш, виждаш резултати чрез направената равносметка.

NewYearNewMe, Невена Котарова, Husshe

И ако вече съм те отказала от #NewYearNewMe, к’во пък – винаги може да постнеш #YOLO*, да не се занимаваш с никакви промени и да си купонясваш на спокойствие.

*В този хаштаг обаче има уловка и щом си стигнал до края на тази статия, се радвам, че ще разбереш каква е.

You only live once.

Вечното оправдание на хората, когато правят глупости. Да, ти живееш веднъж на тази Земя и точно затова трябва да изживееш живота си максимално качествено.

И за да си припомниш качествените събития и хора от изминалата година, те съветвам да седнеш да си направиш равносметка и да запишеш на лист хартия.

  1. Кои 5 твои лични победи от старата година ще запомниш?
  2. Кои 5 души си щастлив, че си срещнал?
  3. За кои 5 неща си благодарен, че са ти се случили?

Готов ли си? Хайде вече, #YOLO 😉

NewYearNewMe, Невена Котарова, Husshe

Автор на статията и снимки: Невена Котарова

Не е за изпускане също: Коя е най-добрата инвестиция, която можеш да направиш за себе си?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader