Маркетинг и реклама . 15 минути

Kак се използват ChatGPT и MidJourney за бизнес и маркетинг?

Kак се използват ChatGPT и MidJourney за бизнес и маркетинг

Съдържание на статията:

Независимо дали ни харесва или не, изкуственият интелект вече променя начина, по който създаваме съдържание. Макар че първата вълна инструменти с изкуствен интелект не са толкова интелигентни, те все пак имат своите приложения. Много копирайтъри и създатели на съдържание започват да се притесняват за работата си. Но на този етап няма нужда да мислим, че изкуственият интелект ще замени напълно човека, когато става въпрос за създаване на текстове. В тази статия на Neftelimov.com ще ти покажа как се използват ChatGPT и MidJourney за бизнес и маркетинг цели.

Има няколко различни инструмента с изкуствен интелект, предназначени за писатели, но един от най-интересните в момента е ChatGPT, чатботът на OpenAI. Всъщност той не е проектиран като маркетингов инструмент, но гъвкавостта му ти позволява да правиш доста неща с него. Освен това това е безплатен начин да провериш на какво са способни изкуствените интелекти в момента. Може би ще се изненадаш колко полезен може да бъде той – и колко малко вероятно е да открадне нечия работа.

Как работят генераторите на съдържание с изкуствен интелект?

Как работят генераторите на съдържание с изкуствен интелект

ChatGPT е приложение, създадено от OpenAI с помощта на езиковия модел GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3). Той служи както за събиране на данни от реални потребители, така и за демонстрация на възможностите на GPT-3. Съществуват и други инструменти, работещи с GPT-3, които използват модела за генериране на съдържание по различни начини, например за писане на публикации в блогове или преформулиране на имейли. С ChatGPT моделът е настроен главно да действа като чатбот и партньор за разговори.

Използва „невронна мрежа“, за да предсказва какъв текст трябва да следва във всяко изречение. Вместо думи той използва семантични „токени“, които позволяват на езиковите му модели по-лесно да присвояват значение и да предвиждат правдоподобен следващ текст. Много думи се съпоставят с единични лексеми, макар че по-дългите или по-сложните думи често се разделят на няколко лексеми. Средно токените са дълги около четири знака.

Може да си представиш невронната мрежа на GPT-3 като сложен, многопластов алгоритъм. Тя има 175 милиарда параметри или променливи, които ѝ позволяват да приеме входни данни – вашето запитване – и след това, въз основа на стойностите и теглата, които дава на различните параметри, да изведе това, което смята, че отговаря най-добре на вашето запитване. Поискай от него любовна песен и той ще направи всичко възможно да я напише.

За да стигне до този момент, GPT-3 е обучен на около 500 милиарда „токена“ от уебсайтове, книги, статии и други видове писмено съдържание. Този огромен обем от данни за обучение му позволява да отговаря на най-различни подкани. Той може да пише имейли, поезия, диалози и, разбира се, текстове за маркетингови кампании.

ChatGPT може да генерира идеи и да помогне за създаване на съдържание

ChatGPT може да бъде доста добър партньор за брейнсторминг. Това е все едно да имате друг човек, с когото да обсъдите копито, дори ако той не е най-квалифицираният експерт. Макар че не можете да разчитате, че ще потвърди всеки факт, той може да изведе някои добри фрази, и то без да се налага да се обаждате на друг човек.

Той е особено полезен, ако смяташ, че си по-добър в писането на дълго съдържание, отколкото на запомнящи се заглавия или рекламно копи.

ChatGPT може да пише SEO метаописания

ChatGPT може да пише SEO метаописания

Едно от нещата, в които ChatGPT е най-добър, е да обобщава текста, който му даваш. Когато от него се иска да измисли нещо съвсем ново, това е малко трудна задача. Може да се получи нещо страхотно, а може и да се отклони от темата и напълно да я пропусне. Но когато му дадете неколкостотин думи за работа, вероятността да пропусне целта е много по-малка.

Това го прави наистина добър в писането на SEO метаописания. Нека бъдем честни: така или иначе всички те звучат като написани от бот, така че защо да не си улесниш живота и да не накараш бот да го направи?

ChatGPT може да създава груби контури за блог публикации

ChatGPT може да създава груби контури за блог публикации

ChatGPT е на етап, в който грубият му резултат може да ти даде добър план за работа по публикация в твоя блог. Но все още не е готов да напише цели блог статии, защото по подразбиране има склонност да създава прости есета, в които всяка точка получава параграф. Заключението започва с „в заключение“, последното изречение започва с „В крайна сметка“ и има много „освен това“ и „допълнително“. Те не са непоследователни, но са изключително шаблонни.

Липсва и гледна точка. Въпреки че ChatGPT е дълбоко ангажиран с въпроса дали изкуственият интелект може да отнеме работата на писателите, той няма информирано мнение. Той просто пише съдържание, което би могло да бъде справедлив отговор на зададен въпрос – а не нещо, което наистина чувства. Защото той не чувства.

Изкуственият интелект може да се увери, че не пропускаш нищо очевидно

Един от най-добрите начини да използваш ChatGPT е да го накараш да обобщи всички наистина очевидни моменти по дадена тема или аргумент, за да си сигурен, че не си пропуснал нищо. Тъй като GPT-3 е изграден върху огромни количества писмени материали, извлечени от целия корпус на човешкото знание, и работи чрез предвиждане на най-вероятния следващ текст, той е наистина добър в това да улови всички основни точки на разговор по повечето теми.

Ако пишеш публикация в блога, отговор на често задавани въпроси или друго информативно съдържание за клиентите си, ChatGPT може да свърши доста добра работа, за да се увериш, че засягаш въпросите, които всеки, който чете, ще очаква да се засегнат. Разбира се, не е задължително (и вероятно не бива) да копираш дословно точките му, но той е добър помощник, с който да се убедиш, че няма да пропуснеш нещо важно.

Какво не може да направи изкуственият интелект?

Макар че ChatGPT може да предложи понякога страхотни фрази, той има проблем, когато става въпрос за надеждно предоставяне на изключителни текстове. Създадените от него текстове са по-скоро написани на английски от гимназиално ниво. Те не са нещо, което може да подтикне хората да прочетат повече. Впечатляващо е, че компютърът изобщо може да пише по този начин – но това не е достатъчна причина просто да публикуваш написаното от него без малко редакция.

Важно е също така да запомниш, че почти всичко, което ChatGPT изписва, звучи правдоподобно и изглежда сравнително последователно. За съжаление, понякога това са правдоподобно звучащи глупости. По същия начин ChatGPT не е в течение на актуалните събития или не е запознат със сложните детайли на твоя продукт. Ако го оставиш да се справя сам, той ще ти даде много неясни обобщения.

По думите на OpenAI, той „трябва да се разглежда като инструмент, който може да подпомага човешките автори в тяхната работа, [за да могат] да се съсредоточат върху по-креативни и сложни задачи“.

6 начина как се използва ChatGPT за маркетинг цели

Използването на изкуствен интелект в маркетинга и рекламата – дори за малкия бизнес – не е нещо ново. Ако някога си стартирал рекламна кампания за динамично търсене в Google Ads, сигурно си задавал въпрос чрез Google Analytics Intelligence или си използвал генератор на съдържание с изкуствен интелект, за да напишеш маркетингово съдържание, значи знаеш за какво става въпрос. Нека разгледаме някои от най-лесните начини да използваш ChatGPT, за да постигнеш своите маркетинг цели:

#1 Генерирай съдържание за маркетинговите ти активи

Генерирай съдържание за маркетинговите ти активи

Може да използваш ChatGPT, за да ти помогне при създаването на съдържание за всяко твое маркетингово съобщение: Имейли, публикации в блогове, описания на продукти, рекламни текстове, заглавия, текстове на уебсайтове, постове в социални мрежи и др. Помоли го да:

  • Генерира съдържанието;
  • Модифицира съществуващото съдържание за определен тон – например, за да го направи по-изумително за определен тип личност или да го направи по-негативно заредено;
  • Подобри съществуващото съдържание за определена цел (например SEO);
  • Разбира се, да напише готова публикация за блог може да бъде малко сложно. Вместо това може да го накараш да направи обобщение.

Пример: Напиши промоционален имейл за 50 % отстъпка за рамкиране по поръчка през месец октомври.

ChatGPT за написването на маркетингов промоционален имейл
Ето един добър пример за използване на резултатите само като отправна точка. Това е твърде много текст за промоционален имейл. Но пък е чудесна помощ, ако се чудиш откъде да започнеш.

#2 Попитай за препоръки за маркетингови инструменти

Използвай ChatGPT и за получаване на препоръки за инструменти. В края на краищата, в интернет има огромно море от списъци с „десетте най-добри“ за почти всеки инструмент. Например, попитай за най-добрите инструменти за изследване на ключови думи.

Пример: Кои са най-добрите безплатни инструменти за изследване на ключови думи за малкия бизнес?

Попитай chatGPT за препоръки за маркетингови инструменти

#3 Измисляне на съдържание

Има няколко начина как да използваш ChatGPT, за да почерпиш идеи за публикации в блоговете си, ръководства и електронни книги. Може да поискаш от него идеи за публикации въз основа на теми или съществуващо съдържание, да го използваш, за да извършиш проучване по дадена тема, да събереш най-добрите статии по дадена тема или да го накараш да опрости сложна концепция, така че да стане по-разбираема за твоите читатели.

Пример: Обясни как работи търгът на Google Ads?

ChatGPT обяснява как работи търгът на Google Ads

#4 Научи формули

Въпреки че не трябва да оставяш ChatGPT да прави отчетите и анализите ти, един от начините, по които може да ти помогне, е да те научи на по-лесни начини, които могат да ти помогнат при обработката и анализа на данни. Например, може да го помолиш за формули за електронни таблици, регулярни изрази и други низове, които винаги ще ти бъдат полезни.

Пример: Каква е формулата на Excel за процент на увеличение?

ChatGPT обяснява каква е формулата на Excel за процент на увеличение

#5 Изготви проучване на клиентите си

Целевата ти аудитория е подвижна мишена. Въпреки че трябва да направиш собствено задълбочено проучване, за да откриеш целевата си аудитория, може да използваш ChatGPT. Той ще ти помогне да генерираш проучване или анкета, за да продължиш да опознаваш аудиторията и клиентите си и да събираш обратна връзка от тях.

Пример: Генерирай анкета за обратна връзка с клиенти.

ChatGPT генерира анкета за обратна връзка с клиенти

#6 Получи идеи за чатботове

Добавянето на чат към твоя уебсайт е чудесен начин за генериране на потенциални клиенти, ангажиране на клиенти и събиране на обратна връзка. Използвай ChatGPT, за да получиш идеи за подкани и отговори за своя собствен чатбот.

Пример: Изграждам чатбот за моя уебсайт. Как трябва да поздравявам клиентите, които идват на страницата ми за ценообразуване?

ChatGPT дава идеи за чатботове

6 неща, за които да НЕ използваш ChatGPT

Както виждат от предложенията по-горе, най-добре е да използваш ChatGPT за маркетингови тактики, които включват съдържание и копи. От друга страна, за маркетинговата стратегия най-добре е да се придържаш към изпитани и истински ресурси, като например маркетингов партньор или професионалист, като може да допълниш информацията си и с проучване в Google. Базата данни на ChatGPT има ограничени познания, стигащи до информация от 2021 г., докато Google разполага с повече информация в реално време.

Въпреки това, ето някои области, в които не трябва да търсиш помощ от ChatGPT за твоя маркетинг.

#1 Не искай препоръки за маркетингова стратегия

Търсиш най-добрите начини за популяризиране на бизнеса си? Може би се изкушаваш да попиташ ChatGPT, но в крайна сметка най-добрите маркетингови стратегии за твоя бизнес ще зависят от твоите уникални цели и предизвикателства, както и от ресурсите, с които разполагаш.

#2 Не позволявай на ChatGPT да организира структурата на профила ти в Google Ads

Въпреки че може да използваш ChatGPT, за да ти помогне с писането на заглавия и описания за твоите реклами в Google Ads, остави стратегическите неща на професионалистите. Например, някои предлагат да използваш ChatGPT за организиране на структурата на профила си в Google Ads, но това не е препоръчително, ако искаш да бъде направено наистина професионално.

Начинът, по който са организирани кампаниите ти в Google Ads, оказва пряко влияние върху релевантността на рекламите ти спрямо ключовите думи, което оказва пряко влияние върху цената за кликване, която оказва пряко влияние върху възвръщаемостта на инвестициите. Въпреки че ChatGPT има правилната идея, той не знае какви други кампании изпълнявате, какви са бизнес целите ти или колко голям е акаунтът или бюджетът ти. Важно е да вземеш под внимание всички тези и други фактори и след това внимателно да изградиш кампаниите си на тази основа.

#3 Не го използвай за проучване на ключови думи

Да, ChatGPT е инструмент сам по себе си. И по-горе говорихме за използването му за получаване на препоръки за инструменти. Но един от начините, по които не трябва да го използваш за маркетинг, е да правиш проучване на ключови думи.

Не забравяй, че това не е платформа, свързана с мрежата в реално време, и има ограничени данни.

#4 Не използвай ChatGPT за уеб разработка

Да кажем, че искаш да създадеш магнит за водещи клиенти за твоя уебсайт – по-специално безплатен инструмент. Има примери, в които може да поискаш от ChatGPT да генерира Javascript код за калкулатор на възвръщаемостта на инвестициите… Но все пак трябва да знаеш, че ти е необходим Javascript, за да го приложиш на сайта си. А може дори да не ти е необходим Javascript. Създаването на безплатен инструмент само по себе си е сложен процес, да не говорим за внедряването му в сайта ти.

Има толкова много съображения, като например дали той ще повлияе на скоростта на страницата, сигурността на сайта и други фактори за класиране в Google. Как ще се отрази на потребителското изживяване – по отношение на усещането и дали искаш да събираш информация за водещи клиенти.

Уебсайтът ти е в основата на всичките ти маркетингови усилия. Ето защо най-добре е да оставиш подобни проекти на уеб екипа си, за да си спокоен, че ще получиш точно това, което искаш.

#5 Не го използвай за отчитане и анализ

ChatGPT може да анализира данни, но настоящата функционалност за това е много ограничена. Точно както най-добрите маркетингови стратегии ще се различават в зависимост от бизнеса, правилните ключови показатели за ефективност и цели ще зависят от твоето уникално предложение. А най-добрият начин да идентифицираш тенденциите, моделите и прозренията в данните си е да измислиш собствена последователна процедура за отчитане. Продължавай да използваш инструменти като Google Data Studio (сега Looker Studio), Google Analytics и Google Ads за отчитане на органичния трафик и PPC.

#6 Не използвай ChatGPT за анализ на конкуренти

SWOT анализът изследва силните и слабите страни, възможностите и заплахите на конкурента по отношение на твоя бизнес. Данните на ChatGPT не са най-актуалните и се основават на обобщаване на множество текстови данни от цялата мрежа. Те нямат контекст. Така че, въпреки че може да даде добра информация за твоята конкуренция, по-добре е да извършиш анализа сам, като използваш платформи и приложения в реално време.

Новият ChatGPT-4: Всичко, което трябва да знаеш за него

Изминаха само осем месеца, откакто компанията за изкуствен интелект OpenAI пусна ChatGPT. И без да преувеличаваме значението му – той промени света завинаги. За това време той предизвика прогнози за съдния ден на световните пазари на труда, наруши образователните системи и привлече милиони потребители – от големи банки до разработчици на приложения.

Но сега се сбогуваме с ChatGPT и приветстваме ChatGPT-4 – още по-мощен инструмент, който със сигурност ще предизвика още повече вълнение по света. И така, какво представлява ChatGPT-4, колко е мощен и как може да го използваш? Ето всичко, което трябва да знаеш:

Какво е ChatGPT-4?

Нека започнем с името. Разделът Chat говори сам за себе си – компютърен интерфейс, с който може да се взаимодейства, докато GPT-4 е съкращение от „генеративен предварително обучен трансформатор 4“. Това означава, че това е четвъртата интерация на софтуера OpenAI, който анализира огромни количества информация от целия интернет, за да определи как да генерира текст, сякаш писан от човек, и да дава на потребителите подробни отговори на въпроси.

По какво ChatGPT-4 се различава от своя предшественик?

Всеки, който е проучвал ChatGPT, знае какви са ограниченията му. Той е критикуван, че дава неточни отговори, проявява пристрастност и се държи лошо – заобикаля собствените си предпазни огради, за да изхвърля отговори, които не би трябвало да може да дава.

Аргументът е, че ботът е толкова добър, колкото е добра информацията, на която е обучен. OpenAI твърди, че е прекарала последните месеци в повишаване на безопасността на новия софтуер. Тя твърди, че ChatGPT-4 е по-точен, по-креативен и по-сътрудничещ в сравнение с предишната итерация, ChatGPT-3.5, и че е „с 40% по-вероятно“ да дава фактологични отговори.

За какво още може да се използва ChatGPT-4?

Една от най-ослепителните нови функции на ChatGPT-4 е възможността да обработва не само думи, но и снимки, което се нарича „мултимодална“ технология. Потребителят ще може да изпрати снимка заедно с текст – и двете ще могат да бъдат обработени и обсъдени от ChatGPT-4. На хоризонта се очаква и възможността за въвеждане на видео.

Какви са ограниченията на новата версия?

Подобно на своя предшественик, ChatGPT-4 не е много добър в разсъжденията за актуални събития. Нормално, като се има предвид, че е обучен на данни, съществували преди 2021 г. В публикация в блога на OpenAI се казва, че най-новата итерация „все още има много известни ограничения, които работим да отстраним, като например социални пристрастия, халюцинации и противникови подсказки“.

Как мога да използвам ChatGPT-4?

Повечето хора могат да изпробват основната версия на ChatGPT, като се регистрират в OpenAI. Въпреки това, в някои страни и територии по света се прилагат ограничения. Но най-новата версия в момента се предлага само на абонатите на ChatGPT Plus, срещу 20 долара на месец, и като API инструмент за разработчици, който те могат да вградят в своите приложения. Може да се включиш в списъка на чакащите ТУК.

Кой използва ChatGPT-4 в момента?

  • Morgan Stanley го използва за организиране на данни за управление на богатството.
  • Компанията за разплащания Stripe Inc. тества дали може да помогне в борбата с измамите.
  • Приложението за изучаване на езици Duolingo го включва, за да обяснява грешки и да позволява на потребителите да практикуват реални разговори.

Какво следва?

Накратко, конкуренти. Макар че Microsoft Corp. обеща да вложи 10 млрд. долара в OpenAI, други технологични фирми се надпреварват да получат част от действието. Google на Alphabet Inc. вече пусна за тестване своя собствена услуга за изкуствен интелект. Тя е наречена Bard, а множество стартъпи преследват влака на изкуствения интелект. В Китай Baidu Inc. е на път да представи свой собствен бот, Ernie, а Meituan, Alibaba и множество по-малки имена също се включват в битката.

AI като художник? Всичко, което трябва да знаеш за MidJourney

С всички тези нови технологии, може би се чудиш докъде може да стигне AI. Е, ще ти разкрием отговора в лицето на MidJourney.

Какво е MidJourney?

картина рисувана с MidJourney

MidJourney генерира великолепни визуализации въз основа на твоите текстови желания. Той има усет към създаването на живописни, естетически приятни изображения по подразбиране. Предвид избора, MidJourney предпочита да създава изображения с допълващи се цветове. Той артистично използва светлина и сянка, остри детайли и композиция със задоволителна симетрия или перспектива.

По думите на неговия основател, „ние просто искаме да бъде лесен за използване – и искаме снимките да изглеждат добре.“ Казано накратко: Midjourney е истински AI художник. Той има око за красотата и симетрията.

Така че, нека да видим как работи това на практика!

Как да работите с Midjourney?

За да помолите Midjourney да „нарисува“ нещо за вас, трябва да влезеш в популярното чат приложение, наречено Discord, като „говорите“ с бот. (Discord, за тези, които не са запознати, е много подобен на Slack. Точно като Slack работи както в твоя браузър, така и в самостоятелно приложение, както на настолен компютър, така и на мобилно устройство.)

Като безплатен/пробен потребител, това е особено хаотично, защото взаимодействате с бота в натоварена публична чат стая, където всички останали правят същото!

Това обаче е и доста забавен начин да започнеш. Може да видиш точните подкани, които всички останали опитват – и техните резултати – на живо и нефилтрирани!

След като станеш платен потребител (срещу само $10 на месец), ще може да използваш бота в частен разговор. Това ще ти осигури много по-спокойно изживяване. (Все още може да следиш обществените канали, за да видиш какво се случва, или да участваш в предизвикателства, ако си любопитен.)

Интересното е, че вариантите изискват по-малко изчисления от генерирането на изображение от текст. При основен план от $10, например, може да генерираш 666 варианта (за общо 2664 миниатюри), но само 200 текстови подкани.

Какви изображения създава MidJourney?

изображения на MidJourney

Ето най-важното нещо, което трябва да знаеш. Ако си чувал за Midjourney, но не си толкова запознат с него, може да е много по-способен, отколкото предполагаш. Преди време Midjourney беше силно свързан с определен вид изображения – силно украсени картини.

Въпреки че със сигурност са много впечатляващи, те споделят определен извънземен стил. Той им придава онзи подпис „изглед, генериран от AI“. Но моделът на Midjourney вече е във „версия 3“ – и е по-мощен и адаптивен от всякога.

Не снимки: Но фотореалистични

Midjourney избягва генерирането на чиста „ежедневна“ фотография. В същото време може да създаде красиви изображения: Много детайлно произведение на изкуството, убедително произведение на CGI или може би истинска снимка, която е била силно обработена Photoshop за създаване на артистичен ефект.

Заключение

Симбиотичното използване на ChatGPT и MidJourney предоставя на компаниите уникална възможност да революционизират подходите си към бизнеса и маркетинга. В тази статия изследвахме динамичната синергия между тези две авангардни технологии. Показахме потенциала им за подобряване на взаимодействието с клиентите, усъвършенстване на маркетинговите стратегии и стимулиране на цялостния растеж.

Чрез интегрирането на ChatGPT бизнесите могат да насърчават дълбоко персонализирани и ангажиращи разговори с клиентите си. Възможностите на ChatGPT позволяват безпроблемни взаимодействия. Те предлагат бързи и точни отговори, поддържайки естествен и подобен на човешкия поток на разговора. Това ниво на ангажираност не само повишава удовлетвореността на клиентите. То също така осигурява ценна информация за предпочитанията и болезнените точки на потребителите.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader