Интервюта . 2 минути

Ефективни начини за продажба на продукти онлайн от Валентин Кунторов

Ефективни начини за продажба на продукти онлайн от Валентин Кунтаров

Валентин Кунторов е управител на Меркато. Заедно с колегите си от myPOS разработват маркетпейс платформа за B2C онлайн продажби в Европа – Merkato Marketplace – пазарувай локално, продавай в цял свят.

Опитен лидер със силен търговски опит и доказан опит в изграждането, преструктурирането и управлението на екипи. Преди 20 години е един от основателите на култовите компютърни магазини PC mania и ,,Кунторов‘‘ на ул. Раковски. Името му се свързва с успешното стартиране на веригата магазини Multirama, където е бил мениджър за България.

Директор продажби на Blizoo в периода, свързан с успешна трансформация и добри резултати, до придобиването от Мобилтел/А1. Остава в управленския екип, преди да приеме предизвикателството на Marketplace. Под негово ръководство eMAG Marketplace България прави три много успешни години, с изключително добри нива на продажба.

Валентин Кунторов е част от журито на конкурса eCommerce Academy Awards 2023, а сега в Neftelimov.com ще ни каже повече.

Кога и как започна работа в сферата на продажбите?

Заедно с още един другар отворихме неофициална лавка в казармата и за относително кратко време успяхме да постигнем обороти като на квартално магазинче от средата на 90-те години. Аз бях замесен в целия процес от подбор на продукти, логистиката, съхранение, ценообразуване и продажба. Предвид особеностите на локацията, трябваше да проявявам изключителна изобретателност и находчивост (смее се).

Като студент съм продавал книги на пл. Славейков и може би от тогава имам несбъдната мечта да отворя собствена книжарница. След това отворих магазин за компютри с приятели, преди да отворя собствен бранд „Кунторов“ на завоя на улица Раковска в София – по това време популярна дестинация за компютърни магазини.

Никола Илчев и Валентин Кунтаров

Какви са ползите за онлайн търговците при осъществяване на търговия в маркетплейс платформи?

Допълнителен канал за дистрибуция и достъп до нови клиенти и пазари, без сравнително големи допълнителни разходи. Предоставя добра възможност за популяризиране на собствения магазин и навлизането на нови пазари.

Забелязвам, че в последно време е модерно да се отварят маркетплейси, а част от утвърдените въвеждат нови правила, различни такси и комисионни. Това усложнява живота на търговците и създава трудности в съвместяването на управлението на собствения онлайн магазин от една страна и адаптирането в изискванията на големите марктеплейси, за да бъдат постоянно в час.

Валентин Кунтаров на сцената на eCommerce Academy Awards 2022

Валентин Кунторов, как най-лесно един търговец може да продаде продукта си?

Търговецът трябва е написал домашното си преди да стартира предлагането на продукта, което означава да е проучил пазара, нагласите на клиентите и поведението на конкурентите. От тук ще излезе правилната стратегията за представяне с фокус върху важните за клиента ползи, правилната цена и реклама насочена с точните послания към точната група клиенти.

Какви са предимствата на B2C продажбите?

Директният контакт с крайния потребител, получаването на моментална обратна връзка за продуктите, както информация за трендове и нагласи директно от извора. B2C определено възпитават търговците и помагат за изграждането на добри търговски практики. В моята кариера свързана изцяло с продажбите, винаги съм се стремял поне веднъж седмично да бъда в директен контакт с пазара и клиентите, независимо от организацията и бранша.

Никола Илчев и Валентин Кунтаров

Идеалният онлайн магазин в три думи на Валентин Кунторов.

Дизайн, функционалност, скорост.

Как се става “Звезда на електронната търговия”?

Най-прекият път е чрез участие в eCommerce Academy Awards 2023. Аз опитах като член на журито да получа звезден статут… не ми се получи (смее се).

Можеш да се запишеш до 31 август в конкурса eCommerce Academy Awards, който търси звездите на електронната търговия. Конкурсът дава много възможности, като можем смело да заявим, че в отделните категории ще се състезават само електронни магазини от един и същи бранш. Това означава, че ако един онлайн търговец иска да премери сили, ще го направи с преките си конкуренти. Знаеш, че конкуренцията е движеща сила за всеки бизнес. Когато бизнесът оперира в силна среда, той върви напред.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader