Биткойн . 6 минути

Биткойн се разцепи. А сега на къде? Кой ще поддържа новия Биткойн?

Биткойн се разцепи

Днес, 1 август, е денят, в който за първи път сме свидетели на това, че Биткойн се разцепи на две отделни мрежи (hard fork). Малка част от Биткойн обществото не останаха доволни от последното развитие на ситуацията около увеличаването капацитета на блока на криптовалутата и подкрепиха създаването на Bitcoin Cash (тикър в борсите – BCC или BCH).

Накратко за Bitcoin Cash, повече тук

Bitmain, китайският производител на ASIC копачите и оператор на един от най-големите Биткойн басейни, първоначално създаде софтуера на Bitcoin Cash, който не използва технологията SegWit, а увеличава размера на блока 8 пъти.

Към момента само 0,26% от изчислителната мощност в света подкрепя това решение, сред които интересно е, че не са Bitmain. Bitcoin Cash вече се търгува чрез фючърси на борсата ViaBTC, но стойността му е едва 12% от тази на оригиналния Биткойн. Остава обаче да видим как ще се променят тези числа след активирането на форка.

Как борсите ще се справят с това, че Биткойн се разцепи?

Ако си държиш Биткойна в собствен портфейл, то нямаш място за притеснение, тъй като след разцепването ще получиш същото количество и от новия Биткойн. След това е изцяло твое решение дали да търгуваш или да продадеш BCC токените си. Ако не планираш обаче да изтеглиш Биткойна си от дадена борса, което не е препоръчително, то те ще решат вместо теб дали ще имаш Биткойн и на новата мрежа. Ето и решението на едни от най-известните борси.

Bitfinex

Ще получиш Bitcoin Cash и най-вероятно ще може да го търгуваш на борсата след 1 август. Имайте предвид обаче, че е възможно да не получиш същото количество от новия Биткойн, каквото притежаваш от оригиналния. За сега не съобщават дали депозитите и тегленията ще бъдат преустановени за определено време, но е напълно възможно.

Bitstamp

Ако имаш Биткойн на тази борса, то няма да получиш никакво количество Bitcoin Cash и няма да може да го търгуваш.

Bittrex

Ще получиш Bitcoin Cash в съотношение 1:1 спрямо количеството, което държиш на тази борса в  BTC, но все още не е ясно дали ще може да търгуваш с новия Биткойн.

Coinbase/GDAX

Няма да получиш от новия Биткойн, нито ще може да търгуваш. Депозитите и тегленията в Биткойн ще бъдат преустановени около 4 часа преди разцепването.

Huobi

Китайкската борса ще поддържа новия Биткойн и търговията му. Депозитите и тегленията ще бъдат преустановени около 3 часа през нощта на 1 август наше време.

Kraken

Ще получиш от новия Биткойн и ще може да го търгуваш срещу Биткойн, Евро и Долар. Няма да може да теглиш и депозираш пари след 2 часа българско време тази нощ.

OKCoin

Ще получиш Bitcoin Cash токени, но не е ясно дали борсата ще поддържа търговията им. Депозитите и тегленията са преустановени от 31 юли до 2 август.

Poloniex

Най-вероятно ще получиш Bitcoin Cash и ще може да търгуваш, но все още не е сигурно. От борсата също и не дават точно време, в което ще спрат да приемат депозити и тегления.

ViaBTC

Ще получиш Биткойн и ще може да го търгуваш. Борсата е един от най-големите поддръжници на новия Биткойн. Обърни внимание, че депозитите и тегленията ще бъдат преустановени.

Задаваш ли си въпроса ,,В какво да инвестирам“? Отговорът е Биткойн. Не е необходимо да си купуваш цял Биткойн. Можеш и 0,01 от моментната му стойност, която към момента е около 100 лв от тук: xchange, тъй като цената се очаква да достигне 10 000 долара в следващите 3 години!

А портфейлите как ще се справят с това, че Биткойн се разцепи?

Независимо дали портфейлът ти ще поддържа новия Биткойн, стига да помниш тайната си фраза от 12 думи, няма да имаш проблем.

За да имаш достъп до твоя Bitcoin Cash, по принцип трябва да въведеш тези 12 думи в портфейл, който поддържа новия Биткойн. Бъди изключително внимателни, когато теглиш такъв уолет, тъй като, ако компютърът ти бъде заразен с вирус, тайната ти фраза може да бъде открадната. Препоръчително е след разцепването първо да преместиш Биткойна си (оригиналния) на нов портфейл с нова фраза и пароли. След това използвай първоначалната тайна фраза от портфейла, където си държал Биткойна си по време на разцепването, за да се сдобиеш и с Bitcoin Cash притежанията си. По този начин дори и тази фраза да ти бъде открадната, то хакерите няма да имат достъп до вашия оригинален Биткойн, който вече си преместил.

Bitcoin Core (Bitcoin QT)

Внимание: Ако инсталираш Cash на същия компютър, на който държиш Bitcoin Core, е опасно. Cash ще запише информацията върху старата, което може да изтрие баланса ти! Направи бекъп на информацията си, особено на wallet.dat файла, преди да инсталираш Cash.

Bitcoin Core няма да поддържат Bitcoin Cash в никакъв случай.

Electrum

Портфейлът не поддържа новия Биткойн. Даже излезлият наскоро Electrum Cash портфейл, няма нищо общо с оригиналния и нарушава законите за търговските марки.

Exodus

Няма да поддържат Bitcoin Cash.

Trezor

Хардуерният портфейл ще поддържа Bitcoin Cash. Влез в онлайн платформата им и изпълни нужните стъпки, за да получиш достъп до новия си Биткойн.

Ledger

Също както Trezor, влез в онлайн платформата им и следвай стъпките.

JAXX

Работят по интеграцията на Bitcoin Cash, така че докато това не се случи, няма да имаш достъп, както и няма да можеш да получаваш и изпращаш новия Биткойн. Все пак няма място за притеснение, стига да пазиш тайната си фраза от 12 думи.

Blockchain.info

За сега изглежда, че нямат намерение да поддържат новия Биткойн, освен ако Bitcoin Cash не стане основната Биткойн мрежа. Във всички случаи, ще може да използвате тайната си фраза от blockchain.info на портфейл, който поддържа BCC.

Keepkey

Планират да поддържат всички отделни Биткойна и да позволяват да се обменят един с друг чрез ShapeShift.

Обновено 01.09.2017: Вече мина месец от този трус с това, че Биткойн се разцепи, но той безпроблемно се справи с това и днес вече е над 4700 долара. Също така се очаква да достигне 10 000 долара в следващите 3 години! За да инвестираш и да реализираш печалба от Биткойн, влез на xchange, натисни „КУПИ“ и следвай трите лесни стъпки:

  1. Избери сума в лева (минимално 100 лв.) или количество Биткойн, което искаш да закупиш.
  2. Избери начин, по който искаш да платиш.
  3. Попълни адреса на Биткойн портфейла си и имейл, на който да получиш инструкциите за плащането и статуса на поръчката ти.

Изпълни поръчката и до минути ще станеш част от бъдещето!

Ако все още се чудиш дали да направиш тази крачка, погледни следните статии:

Стократна печалба от Биткойн: Как програмист инвестира всичките си спестявания в Биткойн?

Идеи за инвестиция? Биткойн е най-добрият актив, според Уолстрийт

Биткойн: 4 важни факта за него за начинаещи (+1 урок за милиони)

Биткойн Кеш: 3 начина за достъп до новия ти Биткойн

Какво е Bitcoin Cash и защо Биткойн се разцепи?

Статията ,, Биткойн се разцепи. А сега на къде? Кой ще поддържа новия Биткойн?“ е преведена и адаптирана от 99bitcoins.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петя Нанкова

Завършва бакалавър „Международна Бизнес Администрация“ и магистратура „Финанси“ в Холандия, но вярва, че я очаква и добро бъдеще в България, затова се връща веднага щом приключва с образованието си. Работи една година по специалността в една от най-големите IT компании в света, но винаги стартъп средата я е влечала най-много. Случайно се среща с хора, които ѝ разказват за Биткойн. В последствие толкова ѝ става интересна материята, че става част от проекта им xChange.bg – сайт за покупка и продажба на криптовалути, а плановете им за бъдещето са големи.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader