Личностно развитие . 1 минутa

Рецепта за постигане на цели в 5 стъпки

постигане на цели, продуктивност

Ако четеш тази статия, с теб със сигурност имаме нещо общо: поставяме си цели и ги гоним. Чудил ли се как може да се занимаваш най-малко с три проекта едновременно и да успяваш да постигнеш напредък във всеки от тях? Как се получава това ли? В основата на рецептата за висока продуктивност и за постигане на цели са следните няколко принципа:

Бъди наясно с нещата – #1 от рецептата за постигане на цели

За начало опиши подробно на лист хартия какво искаш да постигнеш и какво е положението сега. Може би в някоя от сферите на живота или работата си там, където искаш да бъдеш, а в други вероятно ще се окажеш назад.

Състави си стратегия и план за изпълнението ѝ – #2 от рецептата за постигане на цели

След това си изясни какви са стъпките, които ще те отведат от мястото, на което си в момента, до там, където искаш да стигнеш, какви ресурси ти трябват, за да изпълниш тези стъпки (пари, време или умения например), как ще си набавиш липсващото, какво ще правиш и как.

Подсигури се – #3 от рецептата за постигане на цели

Макар че животът като цяло е несигурен, има неща, които може да направиш по въпроса. Например, спести малко ,,бели пари за черни дни‘‘ или се консултирай със специалист в областта, в която искаш да се развиваш професионално, за да си спестиш поне част от пробите и грешките.

Действай – #4 от рецептата за постигане на цели

След като имаш план за действие, просто го направи. Единственият начин да разбереш дали стратегията ти ще бъде успешна е да я приложиш на практика.

Измервай и записвай – #5 от рецептата за постигане на цели

За да имаме напредък, каквото и да правим, първо трябва да знаем точно откъде тръгваме и да имаме информация за това как се движим, базирана на фактите, а не на собствените ни усещания, които често ни подвеждат. Записвай си всички факти, които имат значение за настоящото ти положение и проследявай как се променят те и какви са причините за това. Когато установиш кое се получава и кое не ти носи полза, нагласи плана и стратегията, така че да правиш повече от първото и да елиминираш второто.

Следвайки тези принципи за постигане на цели, Силвина Фурнаджиева преди година си прави собствена система за продуктивност, която следва всеки ден, за да постигне целите, които си набелязва. За една година, следвайки въпросната система, успява да стартира два бизнеса и значително подобрява здравето и финансите си. След като я изпробва върху себе си и установи, че работи, тя реши да я сподели и с други хора.

Тогава среща едно интересно предизвикателство:

За поне половината от правилата, които следва в ежедневната си работа, е убедена, че работят, но не знае защо. Затова се допитва до Зорница Стефанова – коуч за бизнес, управление на времето и баланс в живота. Тя ѝ допълва практическите знания и открития с теория, която обяснява как максимално добре да се ползват основните принципи за продуктивност в своя полза и как може да се изгражда собствена система за работа, почивка и управление на времето, която да служи максимално добре лично на всеки един от нас, вместо да се следват готови модели.

Така заедно със Зорница подготвят онлайн обучение, в което разясняват открития си и създават практически препоръки за лична продуктивност в детайли. Ако преминеш през обучението, ще можеш самостоятелно да си поставяш правилните за теб цели и да ги постигаш с лекота, като работиш умно и намираш време и за почивка. Ще имаш възможност и да се консултираш с авторите на обучението и с останалите участници в него в специално създадена за целта Facebook група.

Тъй като обучението все още е в процес на разработка, то е и на специална, по-ниска цена, който можеш да го вземеш от сайта. Използвай и промо кода neftelimov, за да получиш допълнителна отстъпка от още 10 лв.

За Силвина Фурнаджиева:

Харесва технологиите и Интернет, защото премахват границите и дават равни възможности на всеки. Използва ги като инструмент, с който помага на максимален брой хора да се развиват и да постигат успехи. Занимава се с технологии от 12-годишна. Създава уеб сайтове, прави онлайн маркетинг и води обучения. Била е редактор на българското издание на списание.net, единственото специализирано издание за уеб технологии в България. Ръководила е също създаването и развитието на портала на българските библиотеки, създаден по програма ,,Глобални библиотеки – България“, финансирана от фондация ,,Бил и Мелинда Гейтс“.

Виж също:

9 кратки правила за бизнес етикет и как да надминем конкуренцията?

5-те навика на добрия лидер

20-те навика на бъдещите милионери

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader