Интервюта . 1 минутa

Колибаров от Сапунта Мара: Мястото на хумора в бизнеса е точно до това на секса

Колибаров от Сапунта Мара Мястото на хумора в бизнеса е точно до това на секса

И преди сме те срещали с Борислав Колибаров, тогава беше по повод поредицата ,,Как ми се отрази COVID-19?‘‘. Работил е около 10 години в различни компании от телекомуникационния сектор. От почти 6 години управлява дигитална агенция MarmaLAB, на която е съосновател, а в последните почти 9 месеца е и главен заподозрян за съществуването на бранда ,,Сапунта Мара’’. Също така спорадично споделя мисли в личния си сайт Колибаров точка ком.

В следното интервю за Neftelimov.com Борислав ще ни разкаже повече за нестандартните подаръци, кофти характерите и простите неща… на бранда ,,Сапунта Мара’’, участник в конкурса eCommerce Academy Awards 2022.

Как се стигна до създаването на ,,Сапунта Мара’’?

Всичко се случи много спонтанно. Никога не съм имал за цел да имам онлайн магазин, но пък доста пъти съм коментирал с колегите си в агенцията, че няма да е зле да създадем и развием собствен такъв. Все пак всяка седмица консултираме собственици на онлайн магазини. За мен беше важно да имаме собствен, добър пример, с който да покажем на тези хора, че имаме реални опит и знания и могат да ни се доверят.

Решението да създадем бранда беше взето за по-малко от минута и беше придружено от много, ама наистина много смях. Никога не съм крил, че със ,,Сапунта Мара’’ не сме открили топлата вода. Случайно попаднахме на подобен бранд в САЩ и потърсихме начин да го адаптираме и приложим на нашия пазар. Накратко, намерихме вдъхновение, след което взехме един супер обикновен, ежедневен продукт и го “облякохме” в гениален копирайтинг и много любов.

И понеже решението за създаването на ,,Сапунта Мара’’ беше повече от елементарно, реализацията бе сложна, с много препятствия и вложено време. Отне ни около година да стартираме магазина. Имахме сериозни проблеми в намирането на точните партньори, с които да стартираме. За жалост трудно се попада на фирми, които са достатъчно гъвкави и същевременно готови да “подадат ръка” на стартиращ, малък бизнес. Това със сигурност не е проблем, който срещаме само ние и се надявам, че не е причина гениални идеи да не бъдат реализирани. Но въпреки всички усилия и проблеми, категорично си заслужаваше.

Как се създават продукти с кофти характер? Не трябва ли да бъде точно обратното?

Обратното е твърде клиширано и в него няма никакво предизвикателство. Кофти характерът на продукта е това, което го прави различен, разпознаваем, обичан и със собствена идентичност.

Ако трябва да съм напълно откровен, ,,Сапунта Мара’’ е проект, чиято основна цел е да усмихва хората и по-конкретно тези, които имат ясно изразено чувство за хумор. Да, беше риск, но вътрешно всички в екипа вярвахме, че ще се получи нещо много яко.

Както казах, никога не сме имали за цел да имаме онлайн магазин, не се целихме в печалби и развитие на много печеливш бизнес. Може би, това е основната причина за успеха на бранда, въпреки продукта с кофти характер.

Къде е мястото на хумора в бизнеса?

Според мен мястото на хумора в бизнеса е точно до това на секса. И също както при секса, границата между хумор и пошлост е много тънка и може да бъде прекрачена лесно. И също както при секса, с хумора трябва да се подхожда внимателно, съобразено и с много вкус. Успееш ли да го правиш както трябва… крайният резултат е страхотен!

Вероятно доста хора си мислят, че е безкрайно лесно да си от забавната страна на нещата, но истината е, че всъщност е сложно да не излизаш извън определени морални рамки.

Какво искаш да кажеш с този бранд?

“Вий сте чисти, ний сме прости!”.  В слоганът ни се съдържа всичко, което искаме да кажем. Така го прави всеки голям бранд, а ,,Сапунта Мара’’ е на ръба да стане огромен бранд (смее се).

С други думи, не се взимаме насериозно, самоиронични сме, обичаме да се забавляваме и държим клиентите ни да получат качество, положителни емоции и приятен спомен от преживяното с нас!

Като каква марка искаш да се докаже ,,Сапунта Мара’’?

,,Сапунта Мара’’ трябва да е бранда, който усмихва хората всеки път, когато го срещнат. За момента успява да го постигне. А моята мечта и цел е да сме бранда, за който хората се сещат всеки път, когато си помислят за “нестандартен подарък”, подходящ за всеки – от свекървата до шефа!

Кой ви е звездният продукт?

Трудно е да посоча само един продукт. За мен всички са просто гениални (нескромно много споделяме това твърдение и в магазина). И все пак, сапуните от категория “Звезден крах” водят в класацията, ако направим анализ на продажбите. Доказателство, че сме създали перфектното решение за подарък и за всеки рожден ден!

Планирате ли да пуснете нови продукти?

О, да! И то доста. Какви обаче, ще запазя в тайна, защото все пак предлагаме силно емоционални продукти.

Най-якото в ,,Сапунта Мара’’ е, че създаването на нов продукт е въпрос на креативност в копирайтинга и можем да го правим непрекъснато. Не е нужно да добавяме по-добра камера или нов софтуер, нито електрически двигател за чисто нов сапун са кофти характер. Достатъчна ни е само една пица…

Защо решихте да използвате услугите на СуперХостинг за вашия онлайн магазин?

СуперХостинг са партньор на нашата агенция от самото ѝ създаване и са сред най-добрите професионалисти, с които имаме възможност да работим.

Развиват се, адаптират се бързо към динамичния дигитален пазар, имат уникални съпорт и отношение. Какво повече от това може да се желае за един успешен онлайн бизнес?

Защо решихте да участвате в конкурса eCommerce Academy Awards 2022, категория ,,Лайфстайл‘‘?

Получихме толкова любезна покана, че просто нямаше как да откажем! Шегата настрана, включваме се в конкурса не заради награди и признание, а за да получим този вид обратна връзка за труда ни, който клиентите ни вероятно няма да ни дадат, но който е пряко свързан с цялостното потребителско преживяване, което имат с нашия бранд. За мен е важно да знам какво и къде не е наред, за да бъде поправено и подобрено.

Вярвам, че в еCommerce Academy Awards ще получим безпристрастна и точна оценка и това е причината ,,Сапунта Мара’’ да е сред първите включили се в конкурса брандове. Пък ако отнесем някоя награда, това ще е истинско признание за това, че сме си свършили работата както трябва и напомняне, че не трябва да се отпускаме нито за миг.

И ти ли имаш онлайн магазин? Можеш да се запишеш до 30 август в конкурса eCommerce Academy Awards, който търси звездите на онлайн търговията. Конкурсът дава много възможности, като можем смело да заявим, че в отделните категории ще се състезават само електронни магазини от един и същи бранш. Това означава, че ако един онлайн търговец иска да премери сили, ще го направи с преките си конкуренти. Знаеш, че конкуренцията е движеща сила за всеки бизнес. Когато бизнесът оперира в силна среда, той върви напред.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader