Зелен бизнес . 3 минути

Как се живее в Париж: Устойчив ли е вторият най-скъп град в света?

Париж Устойчив ли е вторият най-скъп град в света

В тази статия на Neftelimov.com ще си поговорим за един емблематичен град в Европа – вторият най-скъп град в света, а именно за Париж.

„Европейска столица на модата и Франция  − Париж, има богато биоразнообразие с естествена флора и растителност. От Х век той е един от основните градове на Франция. Намира се в сърцето на богат земеделски регион (подобно на Севлиево), с кралски замъци, абатства и катедрала. През ХІІ век, с откриването на Сорбоната, градът се превръща в едно от първите университетски средища, както и център на изкуствата.Из книгата „Стойност на зелените системи в община Севлиево“

Обмисляш да се преместиш във втория най-скъп град в света – Париж заради кариера, образование или започване на бизнес?

Париж е един от най-известните градове в Европа − „Градът на светлините“, защото е един от първите градове в света, които имат електричество. От древни времена тук е „Мека“ за писатели, художници и авантюристи. Известен с Айфеловата кула и още много други архитектурни монументи, музеи, исторически събития и личности.

Айфеловата кула в Париж вторият най-скъп град в света
Айфеловата кула в Париж

Градът с БВП 2 599 млрд $ за 2020 е на 2-ро място в класацията за най-скъпите градове за живеене след Цюрих (Швейцария).

Един от най-скъпите аспекти на живота в Париж е пазарът на недвижими имоти. Без значение дали търсиш да купиш или наемеш, цената на недвижимите имоти е много скъпа в центъра на града: 1100 – 2200 € наем за едностаен и 13 000 – 16 000 €/ м2 при закупуване. Париж обаче е много добре свързан град и позволява лесен достъп до останалата част от Европа, Америка, Африка и т.н.

Можеш лесно да хванеш самолет на популярното международно летище Шарл де Гол (или Роаси, както го наричат местните). Цената на живота е много по-висока от повечето други европейски градове. Известно е, че цяла Европа има високи данъчни проценти. Дори комуналните услуги и газът са скъпи в този град. Минималната заплата за 2021 г. е 1 555 € на месец (при 35 часа работна седмица), а средната – 3 916 €.

Париж е уникален и страхотен град за студенти, защото предлага най-добрите публични университети с достъпни такси.

Това е предимство, от което се възползват както френските граждани, така и чуждестранните студенти. Градът харчи милиарди евро годишно за финансиране на своите държавни университети. Това финансиране означава, че обучението в държавните университети е драстично по-ниско от цените, които бихте видели в Съединените щати. Въпреки че всеки държавен университет е различен, повечето държавни университети имат такси за обучение от 190-620 евро на учебна година. Може да има и някои разходи или такси, но общата цена на университета в Париж е невероятно достъпна.

Изглед от базиликата Сакре-Кьор в Париж вторият най-скъп град в света
Изглед от базиликата Сакре-Кьор

Зелен град ли е вторият най-скъп град в света?

Отговорът е Не!

„Относителният дял на зелените системи (площи) е силно ограничен, въпреки множеството паркове и градини − 421 общински парка и градини, покриващи над 3000 хектара и съдържащи над 250 000 дървета. Зеленото покритие на града е едва 9.49 %. Падат се само 2 m² зелени площи на глава от населението, което прави Париж столицата на държава от Европейския съюз с най-малко зелени площи на човек от населението, или 14,5 m², ако се включат Булонския лес и Венсенския лес (Jarrassé, 2007). За сравнение, в Амстердам този показател е 36 m², в Лондон – 45 m², в Брюксел – 59 m², а в Рим – 321 m². В северните райони на Париж липсата на зелени площи е най-осезаема.“ Из книгата „Стойност на зелените системи в община Севлиево“

Един от най-големите проблеми на Париж е липсата на достатъчно зелени пространства като цяло. Направеното сравнение в горните редове говори достатъчно красноречиво. Дори един малък устойчив български град какъвто е Севлиево има повече зелени площи на глава от населението – 20 м2 (Stoyanova & Rangelov, 2021).

В тази връзка, като един от най-посещаваните градове в света, местното управление си е поставило за цел до 2030 г. да превърне Париж в най-зеления европейски град.  Амбициозна задача, която предстои да видим дали е постижима.

А запознат ли си с въздействието на дигиталните технологии върху околната среда?

Зелено пространство близо до Лувъра в Париж вторият най-скъп град в света
Зелено пространство близо до Лувъра

А устойчив град ли е?

Да, Париж е устойчив град!

През 2016 г. е обявен за международен лидер при устойчивите градове по 10 основни акцента:

 • Устойчив градски дизайн;
 • Здраве;
 • Климат;
 • Биоразнообразие и градско земеделие;
 • Мобилност (превозни средства);
 • Еко събития;
 • Международна активност;
 • Кръгова икономика;
 • Участия (123 местни съвета; 20 граждански сдружения в приоритетни направления);
 • Общество (социално сближаване и подпомагане).
Изглед към р. Сена в Париж
Изглед към р. Сена

Град Париж е лидер в действията срещу промяната на климата.

Приет за първи път през 2007 г., след това актуализиран през 2012 г., Парижкият план за действие по климата предприема нова стъпка през 2018 г. Планът поставя нови, амбициозни цели за намаляване на емисиите на парникови газове (ПГ). Това ще гарантира, че Париж ще играе своята роля при изпълнение на Парижкото споразумение. Повече от 500 общински действия са подробно описани в плана:

 • До 2020 г. градът ще ускори действията от предишния Климатичен план. Като намали емисиите на парникови газове и потреблението на енергия в Париж с 25% в сравнение с нивата от 2004 г. и достигайки 25% дял от възобновяемата енергия, захранваща града.
 • До 2030 г. ще бъде въведен оперативен план за действие за постигане на целта за намаляване на емисиите на парникови газове с 50%, намаляване на потреблението с 35% и достигане на 45% дял на възобновяемата енергия в града.
 • И накрая, целта за 2050 г. е да се изгради неутрално въглероден град, 100% разчитащ на възобновяема енергия.

Тези действия ще превърнат Париж в „умен“ европейски град, оправдаващ този висок стандарт на живот и цени.

Също по тази тема разбери как да постигнем устойчиво развитие в градовете и какво е зелен брутен вътрешен продукт?

„Стойност на зелените системи в община Севлиево“ е моя научна и коучинг книга. Тя е подходяща както за специалисти в областта на градската екология и устойчивото развитие, така и за неспециалисти (студенти, граждани и др.). Като една от пионерните разработки за оценка и остойностяване на екосистемните услуги в урбанизирана система в България, книгата дава решения за редица проблеми при функционирането на градските екосистеми. Достойнства на разработката са както прилагането на богат набор от различни групи методи, така и направените сравнения с публикувани подобни изследвания от наши и световни автори. Изследвайки многофункционалността и стойността на градските зелени системи за определяне на приоритетите в градската политика и управление, книгата предоставя индивидуален коучинг при вземане на решения.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Симона Стоянова

Симона Стоянова е бакалавър по биомениджмънт и устойчиво развитие и магистър по екология от Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2020 година защитава докторска степен с дисертация на тема „Стойност на зелените системи в община Севлиево – оценка и моделиране на екосистемни услуги“ в катедра „Екология и ООС“ към Софийския университет. През 2023 година завършва лятно училище по икономика и финанси в Полша (3SDS), организирано от полската икономическа мрежа (PLSE) и най-добрите университети в страната. Автор е на 12 научни публикации до момента в реномирани европейски и международни списания, включително на научната и коучинг книга „Стойност на зелените системи в община Севлиево„. Носител е на отличия и награди.

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader