Финанси и счетоводство . 1 минутa

3 особености на личните финанси за предприемачите

3 особености на личните финанси за предприемачите

Имат ли предприемачите лични финанси? Могат ли да определят до къде се простират фирмените финанси и започват личните? Кое прави нещата различни за хората със собствен бизнес? От днешната статия на Neftelimov.com ще научиш 3 особености в личните финанси за предприемачите.

Преди няколко години напуснах корпоративната си работа в банковата сфера. И започнах да се развивам и работя в областта на личното финансово планиране. От две години развивам и собствен бранд – Finansovoplanirane.bg. Но едва наскоро си дадох сметка, че всъщност аз съм предприемач. Личните финанси за хората на заплата изглеждат по един начин. Докато за хората с бизнес нещата не са толкова ясни.

Лични финанси за предприемачи

Да си предприемач е много по-трудно, отколкото хората отстрани си мислят – както физически, така и психически.

Може би си станал предприемач, за да можеш да изразиш потенциала си. И да създадеш едно по-стабилно и финансово подсигурено бъдеще. Всъщност по-голямата част от предприемачите работят много повече от 40 часа седмично. Често пъти не изкарват толкова пари, колкото биха, ако работеха корпоративна работа в същата област.

Предприемачите са отговорни не само за фирмата, но и за всички свои финансови ангажименти извън бизнеса, включително лични спестявания, застрахователен и пенсионен план. Въпреки че може да бъде лесно да останеш фокусиран само върху бизнеса си, важно е да гледаш към бъдещето и да планираш и личните си финанси. Ако отделяш време само за финансите и растежа на твоята компания и напълно пренебрегваш личните си финанси, може да поставиш под въпрос собственото си финансово благополучие. И може би твоят бизнес също ще пострада заедно с това. Ето защо всеки предприемач трябва да се погрижи и за личните си финанси.

Предприемаческият път може да бъде вълнуващ и удовлетворяващ, а също така може да бъде изключително стресиращ и пълен с предизвикателства. Ето някои полезни практики за личните финанси, които ще ти помогнат да се ориентираш в предприемаческото пътуване и ще те подготвят за бъдещето, както и ще те защитят по пътя.

#1 Предприемачите обичат риска

Може би знаеш, че инвестирането в бизнес е най-рисковата инвестиция, но и тази с най-висока доходност. И въпреки, че да имаш собствен бизнес се счита за много смело начинание, то предприемачите са хората, които са най-малко склонни да вложат парите си в рискови инвестиции. За тях е достатъчно трудно и времеемко да се грижат и следят развитието на собствената си компания, камо ли да следят как се движат акциите на още стотици в инвестиционното им портфолио.

Част от различията в усещането за риск се дължат и на това, че обикновено в личните финанси се гледа дългосрочната ситуация, докато в бизнеса сроковете и хоризонта е в рамките на година. Фокусът на предприемачите е насочен към по-краткосрочни цели и кампании. Докато в личните финанси е необходимо време, за да се получат съществени натрупвания. Това поражда и различно усещане за риск в краткосрочен и дългосрочен план. Това е един от проблемите пред управлението на личните финанси за предприемачите.

Ако един служител на трудов договор има за ангажимент да се грижи само за себе си или за семейството си, то неговото ниво на търпимост към риск е едно. Ако си собственик на компания и се грижиш за изхранването на много служители и техните близки, то е нормално да имаш по-ниска толерантност към риска.

личните финанси за предприемачите

#2 Предприемачите имат своите трудности

Една от основните трудности, които изпитват собствениците на бизнес и особено хората със свободни професии е нестабилността на доходите. Дори ако генерираш приходи от самото начало, тези приходи вероятно се увеличават и намаляват на различни  интервали и с различни амплитуди. Променливият доход може да направи твоите лични финанси много по-трудни за прогнозиране и управление. Едно от решенията, които ще подобрят и личните и фирмените ти финанси е плащането на фиксирана месечна заплата.

Планирането и управлението на твоите лични финанси може да помогне за изграждането на стабилен личен стандарт на живот.

Няма да се притесняваш за сметките или вноските си по кредити толкова много. Освен това ще можеш да се придържаш към постоянен бюджет. Стабилният личен стандарт на живот може да ти подсигури по-висока увереност и производителност по време на работа. С други думи, може да те направи по-добър предприемач.

Важно е да бъдеш реалист и да се подготвиш за неблагоприятен развой на нещата. Вероятността от неуспех за новите бизнеси е висока. Дори ако имаш фантастична идея и успешен екип, има шанс да се окажеш без източник на приходи. Комбинирай това с факта, че обикновено се поемат дългове и рискове, когато стартираш бизнес, и може да се окажеш в още по-сложна ситуация. Подготвянето на твоите лични финанси проактивно може да те предпази от подобна възможност.

#3 Предприемачите имат своите предимства

Служителите на заплата, които търсят допълнително натрупване за пенсионния си план, обикновено се обръщат към доброволните пенсионни фондове или разчитат единствено на държавата. Това е третият стълб на пенсионната система и по същество представляват взаимни фондове от балансиран тип. Като тяхното представяне е силно ограничено от законовите изисквания за този вид инвестиция. Това означава, че за тези хора пенсионирането е извън техния контрол и е в ръцете на законодателите и инвестиционните мениджъри.

Предприемачите от своя страна вече имат план за пенсиониране, който могат да контролират. Това е техният бизнес.

Твоята компания може да се окаже и най-надеждното място за изграждане на богатство. Бизнесът е мястото, където се гради истинското богатство, а не в доброволния пенсионен фонд или държавната пенсия.

За повечето предприемачи е най-добре да реинвестират и да запазят парите в бизнеса си. По този начин ти изграждаш бизнес капитал, ако някога искаш да го продадеш, или можеш да наемеш хора, които да поемат твоята роля в бизнеса, така че да можеш да се пенсионираш в бизнеса, а не извън него.

Въпреки че е възможно да нямаш конвенционален пенсионен план чрез твоята компания, не можеш да гарантираш, че твоят бизнес ще стане толкова успешен, че да можеш да се оттеглиш от работа чрез продажбата му или с пасивни приходи. Затова помисли и за по-традиционните инвестиционни продукти. По този начин можеш да разнообразиш възможностите си.

Имаш ли финансов план?

Предприемачите може никога да не се нуждаят от пенсионен план, защото техният бизнес е техният пенсионен план, но трябва да имат ясна стратегия и подходящ бизнес модел. За собствениците на бизнес, компанията е основният източник на богатство и е в основата и на личния им финансов план. Тяхната финансова стратегия трябва да взима предвид тези именно уникални възможности и обстоятелства.

Стабилността е едно от най-важните предимства на успешния личен финансов план, особено за предприемачите. Стабилността ще ти помогне да компенсираш променливата природа на предприемачеството и да създадеш начин на живот, който ти позволява да даваш най-доброто от себе си. А ти имаш ли финансов план? В случай, че искаш да подобриш баланса между фирмените и личните си финанси и да имаш работещ личен финансов план, свържи се с мен и аз ще ти помогна да постигнеш своите цели.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е личен финансов и кредитен консултант. Има богат банков опит и работи с хора, които искат да управляват по-добре парите си и да постигат по-лесно финансовите си цели.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader