Бизнес . 1 минутa

Коя компания е преодоляла всички световни кризи?

Знаете ли, компанията, преодоляла, световни, кризи

След дълго отсъствие, заради летни почивки и след това заради очни лекции, трябва да започна новия сезон с някоя интересна статия…

Както вече споменах или сам се досещаш, че от тази есен съм 1-ви курс студент, Биотехнологии. Към допълнение на това се опитвам да посещавам и събития за бизнес, иновации, финанси, маркетинг, образование…

Защо го казвам всичко това?

Днес реших да ви запозная с една много успешна компания или по-скоро кооперация от малки и средни бизнеси по целия свят, които работят винаги съвместно за благото на тяхното съществуване. Тази бизнес кооперация се е доказала вече повече от стотици години на пазара, тоест е съществувала преди и след Комунизма.

Тя няма конкуренция, защото я премахва от раз, благодарение на високата си изменчивост и гъвкавост. Тоест е Иновативна, постоянно приспособяваща се.

Никой досега не е успял да ѝ открадне идеята, за да си създаде собствен/откраднат продукт. Като тук може би ще поспорите с мен… Но ще ви изясня, че може би има някои, които са успели да разгадаят функционирането на тази бизнес кооперация. То те използват тази информация само и единствено, за да спомогнат по-доброто ѝ функциониране. Защото както казах, тя работи безупречно. Може във всеки един момент да създаде нов иновационен продукт, решаващ определен проблем, с помощта на ,,милионите’’ си работници.

Преминала и е отстояла всички световни финансови кризи. Дори мога да кажа, че тя никога не е била на фондовата борса. Никога не е търсила помощ от инвеститори и никога не е чакала на опашка на банка да иска кредит за съществуването си.

Интересното е това, че НИКОГА не е имала финанси. Може би тук още става ясно защо е единствена на пазара… Кой би искал бизнес без доходи? (Освен висшистите, които са в състояние пет години подред, за без пари, да вършат ,,нещо’’.)

Но работниците в тази, дадена компания ВИНАГИ са работили безвъзмездно. Просто такава е политиката на компанията. 24-часово работно време без личен живот и заплата… само за да бъде преуспяваща компания за всички времена и на върха на ,,хранителната верига’’.

До тук добре… Следва най-зловещото!

Когато мениджърите на тази компания видят, че някой от работниците е надвишил годините си за пенсия или вече не е трудово способен, те веднага го премахват. И като казвам ПРЕМАХВАТ, значи… (Сещате се)

Мисля, че е време да кажа коя е тази компания с истинското ѝ име.

За коя компания ставаше думата в тези редове?

Разбира се… КЛЕТКАТА или по-скоро групите клетки в различните тъкани, както и органелите и комплексите от белтъци в самите клетки.

Тоест кооперациите са тъканите, средните бизнеси са клетките, а малките бизнеси са органелите и комплексите от белтъци.

Защо беше всичко това?

За да имаме успешна фирма и компания, семейство, за мен е важно да изучим взаимоотношенията на най-микроскопично ниво.

В хода на еволюцията е възникнало разделението на труда, както всеки орган в човешкото тяло не може да функционира самостоятелно, а е в тясна зависимост с друг(и), за да изградят един работещ организъм. На надвидово ниво, тоест на група хора с различни интереси работещият организъм може да е нова сграда, сайт, фирма, компания, дори семейство.

Знаеш ли още, че: Еволюцията е вечният предприемач?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader