7 факта, че Усмивката е ключът към успеха!

,,Усмивката разбудила е човешкото в човека. Тя води двама млади към върхове и звездопади. Човека тя привързва към човека.“ – както се пее в една любима българска песен. Освен възпявана, усмивката има и свой ден. По традиция Световният ден на усмивката се отбелязва всеки първи петък на октомври – през 2016 година датата е 7-ми октомври, тоест днес. Толкова ли е важна? Една усмивка може да направи света различен. Има силата да те освободи от стреса, да те успокои, да направи някой друг щастлив… Тя е едно от средствата за успех:

#1 Усмивката може да подобри настроението ти

Нашите изражения имат способността да влияят на нашето настроение, каквото и да е то. Чрез засилване на положителните емоции или потискането на отрицателните, с мимики, настроението на човек започва да се променя към по-добро.

Дори пресилената усмивка също може да те накара да се чувстваш щастлив. Това отнема само да се усмихнеш за кратък период от време, след което доброто настроение идва от самосебе си. Само прост акт на пускане на усмивка на лицето ти може да доведе до действително щастие, радост или забавление.

усмивката, топче

#2 Усмивката е най-красивото нещо, което можеш да носиш

Независимо дали си мъж, или жена, усмивката е всичко, което трябва да завърши красота ти! Няма нищо по-привлекателно от човек с усмивка! Освен това, усмихвайки се показваш на хората, че си позитивен човек и че лесно ще се разбират с теб.

#3 Усмивката те прави с добавена стойност за клиента

Усмивките, споделени от служителите по време на работа, влияят на клиентите по положителен начин. Усмихнатите служители предават добри и приятелски взаимодействия, при което клиентите се чувстват по-удовлетворени за цялостното им обслужване.

#4 С усмивка изглеждаш по-внушителен и компетентен, заслужаващ доверие

От психологическа гледна точка, човек, който се усмихва е по-надежден, отколкото човек, който е или намръщен, или е с неутрално изражение.

усмихната, жена, дете, усмивката

#5 Усмихвайки се, повишаваш производителността си и капацитета си да се справяш с трудни ситуации

Негативните настроения карат мозъка ти да премине към режим на защита, отключващ страх. При него той няма възможност да работи пълноценно и да търси повече решения за дадената ситуация, за да избере най-правилното. Дозата усмивки може да ти помогне да бъдеш по-продуктивен и креативен.

Колкото си по-щастлив, толкова по-цялостен подход имаш към проблемите и подобряването на способността си да откриеш повече решения. Това се свързва с освобождаването на допамин, хормонът на удоволствието, тъй като е невротрансмитер, участващ в обработката и вземането на решения.

продажби, усмивки, усмивката

#6 Усмивките са заразни

Всички притежаваме нещо, наречено огледални неврони, клетки в кората на мозъка, които се активират, когато ние извършваме дадено действие, както и когато сме свидетели на някой друг да го изпълнява. Когато отсрещният човек се усмихне, огледалните неврони реагират и ни карат да се усмихваме също.

#7 Също така усмивките са безплатни!

Така че защо да не се възползваме от собствената си власт, за да направим и другите щастливи, а по този начин и себе си? Я да видим…

усмихнато, бяло, куче, усмивката

Денят на усмивката е в началото на октомври, защото началото на есента определено има нужда от повече усмивки. Остават само още 11 седмици до Коледа. Зареди ги с усмивки и направи добро. Помогни на някого да се усмихне. От теб зависи!

Нека все пак за край чуем песента, с която започнах – Усмивката:

Усмивката е само едно от средствата за успех, виж тук кои са другите…


Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Avatar

Петър Нефтелимов

Основател на Profesionalisti.info. Застъпник на положителната журналистика в Uspelite.bg и блогър в Jamba.bg. Организатор на Run2Gether Bulgaria. Ментор в ABLE Mentor. Изучава биотехнологии в Софийския университет. Посланик на Balkans Everywhere.

2 thoughts on “7 факта, че Усмивката е ключът към успеха!

  • Avatar
    27.07.2017 at 15:32
    Permalink

    Привет! Страхотен блог и статия! Продължавай в същия дух!

Comments are closed.

Искаш нещо да кажеш?
 
Пиши ми.
 
Искаш нещо да кажеш?
+

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

0 +
Членове
0 +
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!