Социални мрежи . 9 минути

10 трика с Instagram Story за повишаване ангажираността на аудиториятa

10 трика с Instagram Story за повишаване ангажираността на аудиториятa

Тази статия в Neftelimov.com е мощен инструмент, който ще ти помогне да увеличиш ангажираността на аудиторията си с Instagram Story.

Казвам се Светослава Попова и съм експерт по социални мрежи. Месец януари 2023 стартирах новия си профил @social.sve в Instagram. В началото, както всеки един нов профил, достигах до над 85% от аудиторията си посредством Story. С течение на времето и нарастването на аудиторията, този процент спадна до стандартните 25-30%.

Е… реших да взема нещата в свои ръце, да впрегна знанията и уменията си. Да докажа, че можем да достигаме до желан от нас процент аудитория с няколко лесни, но адски работещи трикове. В тази статия няма да ти губя времето. Няма да разтягаме локуми. Ще говорим кратко и много ясно. Хайде да започваме!

Трик #1 за повишаване ангажираността на аудиторията си с Instagram Story: Storytelling

Най-сигурният начин да ангажираш аудиторията си в Instagram посредством stories е, като използваш storytelling.

На кратко storytelling представлява да разказваме истории, използвайки Story по избрана от теб тема, отговарящи на сферата/нишата на профила ти и/или тема, която е близка до теб и твоето ежедневие. В тази връзка виж статията ми за истории, които продават, и как да ги създадем.

Например: Едни от най-добрите ми storytelling-и са на теми “нещата от живота”. Въпреки че не показвам детето си и в профила ми няма нищо свързано е майчинството, понякога правя storytelling-и на теми, които ме засягат като майка. Теми, които за мен са “нещата от живота”.

Трик #2: Вечните въпроси, пораждащи вечните дебати

Без значение в коя сфера развиваш Instagram профила си, винаги има едни вечни въпроси, които вечно пораждат дебати.

След като родих, влязох в една Facebook група за майчинство. Всеки ден там има скандали и то за най-елементарни неща:

  • за или против гледането на телефон/телевизор;
  • за или против захранване преди 6-месечна възраст;
  • за или против проходилките и т.н

Но, всъщност, точно тези въпроси пораждаха най-ожесточени комуникации. Всеки такъв пост имаше по над 200 коментара. И какво ми хрумна тогава на мен? Във всяка една сфера от живота/работата/социални мрежи има такива въпроси, които веднага ще предизвикат ответна реакция.

А всъщност не е ли това, което искаме ние? Колкото повече ответни реакции предизвикаме, толкова повече повишаваме ангажираността.

Трик #3 за повишаване ангажираността на аудиторията си с Instagram Story: Layout

Instagram обожава да му използваме вградените функции и щедро ни се отплаща, когато го правим.

В следващите няколко трикове ще разгледаме някои от тези вградени функции, които значително увеличават гледанията на сторитата ни.

Layout или бутончето, чрез което можем да направим колаж, е една от тази вградени функции, която алгоритъма обича да използваме. Без значение, кой вариант за колаж ще изберем. Без значение дали ще снимаме на момента или ще добавим снимки от галерията на телефона си, layout получава значително по-голям процент преглеждания на сторитата.

Функцията Layout в Instagram Story

Трик #4: Стикерче

Следващата вградена функция на Instagram, която е много печеливша при повишаване на ангажираността – стикери.

При този вид стикери, където идеята е аудиторията ни да го натисне, също имаме хитринки.

Поставяме стикерчето в долен десен край. Точно там държи палеца си средностатистическия разцъквач на сторита (хаха). Друга хитринка е да разтеглим стикерчето максимално и да го поставим максимално вдясно, така че почти да не се вижда. По този начин всеки, който се опита да премине на следващо Story, ще натисне стикерчето – хихихи.

Функцията стикери в Instagram Story

Трик #5 за повишаване ангажираността на аудиторията си с Instagram Story: Локация

Имаше дълъг период, в който локацията в сторитата не работеше и не ни носеше никакви дивиденти от използването, но към днешна дата, Meta се опитва да върне силата на локацията. А ние естествено ще се възползваме от това.

Трик #6: Въпроси

Въпросите са вграден инструмент, който можем да използваме винаги, по всяко време, за да повишим ангажираността си.

Моят съвет е да ги използвате при търсене на мнение/отзив за нещо (доста познато на аудиторията). Аудиторията е най-склонна да отговаря, когато има опция за изразяване на мнение.

Трик #7 за повишаване ангажираността на аудиторията си с Instagram Story: Add yours

Отново вградена функция, която ще намериш, като тук има три варианта:

  1. виждаш в нечие стори и използваш вече готовото;
  2. създаваш си свое собствено;
  3. натискаш върху зарчетата и Instagram ти дава свое предложение.

Идеята е да се качат снимки по конкретна тема – готова или зададена от теб.

Функцията Add yours в Instagram Story

Трик #8: Music

Поредна хитринка, която можем да използваме, за ангажиране на аудиторията е вградената функция Music в Instagram Story. Непотвърдени слухове в нашите SMM среди гласят, че и тук, както при Reels, вайръл музиките могат да увеличат ангажираността и показванията на сторитата ни.

Трик #9 за повишаване ангажираността на аудиторията си с Instagram Story: Да играем една игра…

Това е един супер печеливш начин, е който ще увеличите ангажираността и гледаемостта на сторитата си значително.

В какво се състои тя? При планирането на сторитата за деня си измисляме една дума от 4-5 букви, която да е релевантна на storytelling-а ни за деня или на сферата/нишата на профила ни. При изпълнение на сторитата ни скриваме (но все пак да е видима, когато кажем, че има скрита) буквичка от думата.

Например: Ако думата ни е “котка”, скриваме “к” в първото ни стори за деня, “о” във второто, “т” в третото и т.н.

След като сме си качили всички сторита със скрити буквички е време за най-важното стори: Да играем една игра. Казваме: ’’Днес във всички сторита съм скрила по една буквичка, намерете буквичките и нека видим, кой първи ще открие скритата дума”.

Каква е целта? Целта е да накараме последователите ни да се върнат назад в сторитата и да задържат екрана, така че да не изтече сторито. Чрез тези действия адски много увеличаваме ангажираността на сторитата си.

Трик #10: Почивка

Почивката от Instagram Story е топ хитринка, която лично аз използвам, ако не всяка седмица, то поне веднъж на две седмици.

Какво представлява почивката? 24 часа никакво качване на сторита. С други думи казано – отброяваме 24 часа след изтичането на последното ни активно стори.

почивка от Instagram Story

Ако искаш да получиш още допълнителни хитринки, ми пиши на лично съобщение в Instagram или да се присъединиш към моя Telegram канал. Също не пропускай да прегледаш и останалите ни статии за Instagram:

Заглавното изображение е създадено с изкуствения интелект Midjourney.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Светослава Попова

Казвам се Светослава Попова на 27 години от Пловдив. От 5 години се занимавам с дигитален маркетинг и реклама. Обичам сферата и това да наблюдавам и анализирам как тя действа на хората.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader