Интервюта . 6 минути

Темелко Дечев: Светът на бизнеса е безкомпромисен!

Темелко Дечев Светът на бизнеса е безкомпромисен

Темелко Дечев е основател и CEO на ExpandX, маркетинг агенция предоставяща дигитални, креативни и уеб решения за местни и чуждестранни бизнеси, с офиси в София и в Лондон. Бизнес съветник в няколко блокчейн проекта. Организатор на първата конференция в България, насочена изцяло върху маркетинга MarkeThinX CONF 2019.

Като консултант по стратегическо бизнес развитие и мениджмънт, той работи по проекти с големи световни компании, работещи в секторите производство, интернет на нещата, банкиране и автомобилостроене като DAIMLER, T-Systems, Vodafone, Salesforce, Reiffeisen и други.

Темелко Дечев е бил делегат на 15-ия Световен бизнес диалог, YTILI Fellow в Държавния департамент на САЩ. Лектор на TEDx, както и почетен член на борда на JCI – Световна федерация на младите лидери и предприемачи. Провел редица бизнес тренинги, семинари и майсторски класове във Великобритания, Португалия, САЩ, Испания, Италия, България, Хонконг, Турция, Германия, Сърбия, Румъния и Австрия.

…а сега ще даде интервю за Neftelimov.com.

Темелко Дечев, как възприемаш ключовете и мотиваторите за създаване на бизнес?

Мотиваторите са различни.

Но най-качественият мотиватор е този, който те подтиква да създаваш по-благоприятна, полезна и ефективна среда на живот с конкретен продукт или услуга. Всичко друго в страни от това е временно и ще загине във времето.

Темелко Дечев Светът на бизнеса е безкомпромисен

А всички книги около тази тема?

Трудно ми е да коментирам всички книги по темата. Но виждам много, които просто имат красива и атрактивна корица, а съдържанието им е повърхностно. Не всеки е роден да създава и да прави бизнес. А има много литература, която ни учи точно на обратното. С всяко едно нещо, което се прекалява, нещата не отиват на добре. Хубаво е да има баланс.

Темелко Дечев Светът на бизнеса е безкомпромисен

Кое според теб е най-опасно в бизнеса?

Да решиш, че си стигнал върха или да си разочарован и неудовлетворен от работата си след години упорит труд.

И двете водят до едно и също – застой. Което е сигурен убиец, на който и да е бизнес в дългосрочен план.

Темелко Дечев прави ли бизнес с приятели?

Това е много трудно нещо. Или се получава, или не. Зависи какви са нагласите на двама-трима души за това как се прави бизнес и къде е границата. Светът на бизнеса е безкомпромисен. Обратната връзка от пазара много често е брутална и хората не могат да я приемат. Търсят винаги другаде, а не там, където е най-очевидна. От друга страна, хубавите и дългогодишни приятелства се градят и на компромиси и толерантност.

Пазарът няма да направи компромис с нито един бизнес, нито пък ще бъде толерантен.

Най-просто казано, това са две различни паралелни вселени и е голям дар, ако успеят да се препокрият в едно. За да отговоря на въпроса ти. Правил съм бизнес с приятели. Едни начинания по-успешни, други – не толкова, но като цяло избягвам да смесвам двете неща.

Темелко Дечев Светът на бизнеса е безкомпромисен

Какво те разочарова в сферата на маркетинга?

Злоупотребата с доверие. Категорично.

Това се гради най-трудно и е основното, което кара потребителите да се доверят, поддържат и следят един бранд, продукт или услуга. Което пък монетаризира последните три и създава работещ бизнес. Виждаме с колеги в индустрията, как напоследък се подмятат гръмки факти, цифри и твърдения, в различни рекламни кампании, на различно ниво. Разбира се, потребителите са по-информирани от всякога. А бизнесите подценяват сериозно това. Не трябва да се подценяват аудиториите в маркетинга. Не трябва темата доверие, да е на последно място. Зад всяка една аудитория, стоят хора. Клиентите са хора, които усетят ли, че са лъгани и подвеждани, си тръгват. Какъвто и маркетинг да се прилага.

Темелко Дечев Светът на бизнеса е безкомпромисен

Как дойде идеята да организирате MarkeThinX CONF 2019?

Предните ти три въпроса, чудесно описват темите, върху които размишляваме с екипа, колеги и бизнес партньори. Затова и създадохме MarkeThinX CONF. Като предизвикателство на точно тези проблеми, за които и споменаваш ти. Има най-различни конференции в днешно време. Най-големи, най-дългогодишни, с най-много лектори, с най-много чужденци, много нишови и много специфични. Което е много хубаво при едно положение – ако знае човек как да има фокус и да вземе стойност от събитие с хиляди посетители и стотици лектори. Няма обаче формат, който не е концентриран ексклузивно върху Facebook рекламата, върху онлайн търговията, върху иновациите и т.н.

Има недостиг на качествено съдържание, което дава така нареченият Helicopter View или 360° покритие на темата за маркетинга, бизнес развитието и разрастването на бизнесите. Тук идва MarkeThinX CONF с търсене на Х фактора на успешните бизнеси. Правилният Х микс е много различен за всеки един бизнес и са нужни много гледни точки, аргументи, диалог и опит, за да се даде максимална стойност в тази насока.

Грешно е разбирането примерно, че само с дигитален маркетинг днешно време всичко е възможно.

Дигиталният маркетинг е един чудесен технологичен инструмент, но правилата на маркетинга не са се променили от 1900 г. насам, комуникационните канали са различни, но фундаментът е един и същ. Често бизнесите се фокусират само върху 1 от 10 (метафорично казано) ключови елемента, когато става въпрос за маркетинг, бизнес развитие, продажби, иновации, технологии и т.н. Повече за това ще разберат гостите по време на MarkeThinX CONF 2019.

Темелко Дечев Светът на бизнеса е безкомпромисен

Каква е символиката в наименованието на конференцията ,,MarkeThinX‘‘?

Комбинация от думите Market, Marketing, Think и X.

Конференцията има няколко основни направления:

Комбинира тези теми по един съвсем нов и уникален начин.

Конференцията MarkeThinX CONF 2019 само в рамите на 30 дни събра 50 ключови партньорства и е подкрепена от водещите браншови организации в индустрията, ключови асоциации по електронна търговия, реклама, маркетинг, стратегически бизнес организации и клубове на регионално, национално и международно ниво, водещи медии, компании, предприемачески и бизнес хъбове, и НПО организации.

Фактите говорят сами за себе си, че формулата е правилна и това ще е ежегоден формат, който помага на много управители, мениджъри, директори, професионалисти, собственици на бизнеси и предприемачи да намират отговори на истински важните теми от ежедневието на бизнесите им.

Темелко Дечев Светът на бизнеса е безкомпромисен

Темелко Дечев, какви изненади да очакваме като посетители на MarkeThinX CONF 2019?

Няма да крия, не са малко.

Загатваме само, че освен богатата програма, всички лектори (които не просто ще изнасят лекции), гостите ще се насладят и на много вкусни, освежаващи, релаксиращи, предизвикващи и полезни изненади и подаръци, осигурени от спонсорите и партньорите на събитието. Формата MarkeThinX е нестандартен и неконвенционален, така че гостите нека не очакват само да стоят и да слушат лекции. Също така практическата част по време на сесиите ще бъде много основен акцент на цялата конференция.

Coфия е дoмaĸин нa пъpвoтo издaниe нa Mapĸeтинг ĸoнфepeнция c фoĸyc въpxy дигитaлизaция, инoвaции и пpeдпpиeмaчecтвo в Бългapия. Тhе МаrkеТhіnХ СОNF 2019 щe ce cъcтoи нa 31 мaй 2019 г. oт 09:00 дo 17:00 ч. в зaлa „Hю Йopĸ Cити” нa Capital Fort.

За повече информация и билети в сайта на събитието

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader