Интервюта . 1 минутa

Радосвета Гюлева: Трудно ли се създава бизнес за ръчно изработени продукти в България?

Радосвета Гюлева Трудно ли се създава бизнес за ръчно изработени продукти в България

Радосвета Гюлева е многостранна личност с богат опит в различни области. Тя е психолог, лицензиран треньор по НЛП (Невролингвистично програмиране), също така притежава статус на НЛП практик и мастър практик. Работи като НЛП коуч, специализиран в трансформации по линия на времето. Освен това е ароматерапевт и ментор, мотиватор и коуч по продажби.

Радосвета също така активно се ангажира с обществено полезни и благотворителни инициативи. Тя е доброволец в организациите „Анимус“ и „EMPROVE“, които работят в защита на жените, станали жертва на насилие. Участва и в инициативата „Творци срещу насилието“, което допринася за обществената осведоменост и подкрепа на жертвите на насилие. Радосвета е позната и в литературните кръгове, защото е лауреат на редица литературни конкурси, което отразява нейния артистичен и творчески дух.

Радосвета е собственик на онлайн магазина АТЕЛИЕ БГ, който е участник в конкурса eCommerce Academy Awards 2023 в категорията „Ръчно изработени продукти“. Точно за това ще ни разкаже в следното интервю за Neftelimov.com.

Как дойде идеята за АТЕЛИЕ БГ и какво точно е то?

Автентичността в съвремието ни, когато повърхностното се превръща в норма, е особено важна. Автентичността е да имаш свой път на търсене и смелостта да го следваш.

Сръчни български ръце под едно небе е идеята зад АТЕЛИЕ БГ. Идея от няколко широки скроени хора, които обичат изкуството и страната ни.

Едно истинско ателие, в онлайн и физически формат, събирателна точка на някои от най-добрите автори на ръчно направени изделия в България.

АТЕЛИЕ БГ е страст и вдъхновение. Каталог на изяществото, въображението и креативността на сръчни български ръце. Пример за бягството от имитацията, тоест клишето и пример за автентичност.

Създадено с много любов към българското. И към българските творци.

Платформата им позволява да достигнат до повече клиенти и да се съсредоточат върху това, което могат най-добре, а именно да творят. Делегирайки маркетинг стратегия и пласмент на нас.

онлайн магазин АТЕЛИЕ БГ за ръчно изработени продукти

Трудно ли се създава бизнес за ръчно изработени продукти в България?

Не обичам думата трудно и не я използвам. Не е лесно, да, но е напълно възможно. Пазарът в България е по-ограничен и финансовите възможности на хората, също. Българите по-рядко отделят пари или, поне големи суми, за да си купят изкуство. А какво да кажем за ръчни изработки и уникати…

Ръчните изработки предполагат некратко време за работа, използването на скъпи суровини и влагането на душа. Затова и цените на изделията, често, са по-високи от масовките в квартален магазин. Аргументирането на цената, атрактивното представяне на продуктите, подходящият маркетинг и реклама, проактивността и бранда – са жизнено важни, за да стигнат продуктите до своите правилни купувачи. Това е и нашата роля. И тай като обичаме това, което правим, то се случва лесно.

Радосвета Гюлева от онлайн магазина АТЕЛИЕ БГ за ръчно изработени продукти

Как намирате и подбирате най-талантливите майстори и артисти в България, които да изработват вашите ръчно изработени продукти?

Процесът минава през няколко етапа, в които отсяваме артистите, за да изберем най-добрите. Срещаме се с тях лично, подготвяме портфолиото за сайта и подходящия модел за колаборация и продажби.

онлайн магазина АТЕЛИЕ БГ за ръчно изработени продукти

Какво наложи да спрете да се занимавате с вашите социални канали и блог от 2015 г. насам? Планирате ли отново да възобновите редовното си присъствие там?

Причините са много. Даването на живот, на първо място.

Кражбата на достъп до страницата ни в социалните мрежи.

Да, присъствието ще се възобнови, но под различна форма. Концепция, по която в момента работи екип.

Защо решихте да участвате в конкурса eCommerce Academy Awards 2023, категория ,,Ръчно изработени продукти“?

Миналата година получихме покана за конкурса и така разбрахме за него, но изтървахме срока за регистрация. Затова участваме тази година.

И ти ли имаш онлайн магазин? Можеш да се запишеш до 31 август в конкурса eCommerce Academy Awards, който търси звездите на електронната търговия. Конкурсът дава много възможности, като можем смело да заявим, че в отделните категории ще се състезават само електронни магазини от един и същи бранш. Това означава, че ако един онлайн търговец иска да премери сили, ще го направи с преките си конкуренти. Знаеш, че конкуренцията е движеща сила за всеки бизнес. Когато бизнесът оперира в силна среда, той върви напред.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader