Как ми се отрази COVID-19? . 4 минути

Как ми се отрази COVID-19: Боян Янков от Web Motion

Как ми се отрази COVID-19 с Боян Янков от Web Motion

Боян Янков от 11 години е съосновател и CTO на Уеб Моушън – агенция за разработка на дигитални продукти. Техният консултантски процес Digital Product Lab помага на компаниите да създават иновативни софтуерни приложения чрез серия от уъркшопи, след което екипът на Уеб Моушън се ангажира с програмирането им. Свободното си време прекарва в спорт, четене на книги и в компанията на близки хора.

Каква положителна промяна оказа COVID-19 ситуацията върху теб в професионален и в личен план?

С началото на карантината преминахме към работа от вкъщи, което в голяма степен продължава и досега. Тази промяна щеше да се случи в един момент, но COVID-19 направи така, че да се случи изведнъж, точно тази година. Екипът ни беше подготвен и реорганизирахме работния процес точно за един ден, след първата седмица постигнахме предишната продуктивност, а вече работим много по-ефективно, отколкото в офиса. Това подобри баланса на работа и свободно време за екипа, което всички колеги оцениха положително.

По време на карантината животът ми течеше на по-бавни обороти и като цяло по-спокойно – без ежедневни срещи, без пътувания, с по-малко стрес, но със същия успех. Прекарвах повече време у дома, в резултат на което подобрих хранителния си режим и имах време сам да приготвям храната си, както и да спортувам всеки ден. А след това се възползвах от възможността да работя от всяко едно място, където имам интернет.

А негативният ефект, Боян Янков?

COVID-19 ме накара сериозно да се замисля за неща, които до скоро приемах за даденост. Затварянето на всички търговски обекти, освен магазините и аптеките, презапасяването с храни и лекарства, се случиха едва преди няколко месеца, а икономическите последствия тепърва предстоят. Щом един миниатюрен вирус ни причини това, с всичките ни научни постижения и технологии, значи не сме толкова могъщи, колкото се надявах. Едно от трите големи постижения на съвременното общество според Ювал Харари – борбата с инфекциозните болести, изглежда все още не е спечелена.

Приемам COVID-19 като напомняне за нещата, над които нямаме контрол, и като мотивация да живея в настоящето и да давам най-доброто, на което съм способен – всеки ден.

Какви нови професионални умения придоби/реши, че искаш и ще е добре да развиеш?

Откакто работя от вкъщи имам повече време за четене на книги и за подкасти. Стремя се да подобрявам мениджърските си умения и да ги адаптирам към променената ситуация и към дистанционната работа с разпределени екипи. Постоянно следя новите технологии в областта на блокчейн и разработката на уеб базирани и мобилни приложения.

Как се промени твоят работен ден?

Вкъщи съм си обособил специален кът, който съм организирал като кабинет – с офис стол, бюро и всичко необходимо за ефективна работа. Работният ми ден започва с кратък видео разговор с екипа в 9:00 и daily standup по agile проектите. Така успяваме да останем сплотени и фокусирани върху екипните цели, въпреки дистанцията. След това се заемам с оперативните задачи, като прекъсванията са по-малко, отколкото в офиса, и успявам да съм много по-продуктивен.

Боян Янков, как се промени търсенето и предлагането на твоите услуги?

В началото търсенето на нови услуги намаля за около два месеца, но натовареността на екипа не се промени, тъй като работим по няколко дългосрочни иновативни проекта и клиентите са нетърпеливи да ги лансират възможно най-скоро. След това търсенето постепенно се възстанови и привлякохме някои нови клиенти. След COVID-19 много компании ще имат нужда от дигиталната трансформация, която отдавна отлагат и очакваме търсенето на разработка на софтуер, както и на нашите консултантски услуги, да се увеличава.

Какви канали използваш, за да развиеш собствения си бранд, да намериш нови клиенти, партньори и други?

През годините се доказахме като предпочитан технологичен партньор за клиенти с идеи за иновативни дигитални продукти. Те оценяват колко трудно се намира доверен екип, който да те подкрепи във всички етапи в създаването на дигитален продукт – от концепцията до лансирането, и често ни препоръчват. Това прави референциите от клиенти и партньори, наред с новата ни консултантска услуга Digital Product Lab, едни от основните ни канали.

Какво е бъдещето на твоята професия според теб?

Автоматизацията неминуемо ще трансформира разработката на софтуер, като ще я направи по-лесна и по-достъпна, а пазарът ще продължи да се насища от доставчици. Но ще има все по-голяма нужда от услуги с висока добавена стойност, каквито ние развиваме – разработка на проекти с актуални технологии като blockchain, AI, machine learning, 3D graphics, 3D printing, както и R&D проекти.


Стиснат юмрук вдигнат във въздухаПодкрепи хората зад проекта #КакМиСеОтразиCOVID19: https://www.patreon.com/neftelimov

🔔Можеш да се абонираш за канала на поредицата: https://www.youtube.com/channel/UCAgmjXt1BFJWdyu5tuIFvXA

✅Последвай ни във Facebook: https://www.facebook.com/kakmiseotrazicovid19/

✅Блог на поредицата с допълнителна информация: https://neftelimov.com/kak-mi-se-otrazi-covid-19/

Автор на поредицата: Василена Василева

Copyright © 2020 Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Как ми се отрази COVID-19?

Поредица за COVID-19 от собственици на бизнес до фрийлансъри. Те ще ти споделят своите методи и опит как да срещнеш трудностите с успех. Цялата поредица ще откриеш ТУК.

Проект на Василена Василева, подкрепен от Neftelimov.com.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader