Социални мрежи . 3 минути

Как да поканиш хората, харесали поста ти, да харесат Facebook страницата с 1 клик?

Как да поканиш харесалите поста ти да харесат FB страницата с 1 клик

В тази статия на Neftelimov.com ще разбереш един бърз и удобен трик да поканиш всички харесалите поста ти да харесат и твоята Facebook страница без допълнителни програми и плъгини.

Преди години написах, че Facebook страницата е неделимата част от твоя БИЗНЕС. Това важи с пълна сила и днес. Отделно харесванията във Facebook могат да послужат като важен начин да разшириш присъствието си в социалните медии.

Как да достигнем до потенциалните си клиент при стартирането на нов проект?

Лошото при стартирането на нов проект е, че никой няма да знае за него. Ще трябва да си гради репутация и да привлича последователи, които ще трябва да се влюбят в новия бранд. С други думи казано, започваш популяризирането от самото начало. Това, поне за мен, е най-досадната работа, но нямам избор.

Разбира се, без собствен уебсайт в днешно време сме за никъде. Много потребители смятат, че страницата във Facebook е достатъчен елемент от дигиталното присъствие. Е, те грешат! Страницата в социалните мрежи е маркетинг канал, който подпомага развитието на дигиталното присъствие. Основата винаги си остава уебсайтът. Научи повече в статията 7 мита: страница в социалната мрежа vs собствен уеб сайт.

Там може да опишем цялата информация за новото си начинание подробно, в каквито искаме формати. В нашия уебсайт имаме пълната свобода да го изградим, както си го представяме. Когато имаме собствен уебсайт, то предполага да имаме и домейн. Домейнът от друга страна ни позволява да си създадем и личен / професионален имейл адрес.

До тук добре. Но най-досадната задача отново си остава на дневен ред.

Как да съберем последователи на Facebook страницата?

Все пак Facebook и Instagram си остават едни от най-използваните социални мрежи в България. Да имаш профили на новото си начинание в една от двете социални мрежи е задължително. А ако създадеш и в двете, още по-добре.

В тази статия говоря основно за Facebook. Стъпките, за да съберем последователи на Facebook страницата, са:

 1. Да поканим приятелите си да я харесат и да ги помолим те също да поканят своите приятели.
 2. Да сложим линк към нея в уебсайта ни и в подпис към професионалния имейл адрес.
 3. Да пуснем пост в личния ни профил с призив да последват Facebook страницата.
 4. Да публикуваме в различни Facebook групи в нашата сфера за новия проект.
 5. Ежеседмични постове и сторита в страницата, с които да ангажираме натрупаната до този момент аудитория да коментират и споделят. На тази стъпка ChatGPT може да ти бъде верен и безплатен консултант, с който да изградите работеща маркетинг стратегия. Научи повече в статията за това как се използват ChatGPT и MidJourney за бизнес и маркетинг?
 6. Платена реклама във Facebook.

Платена реклама във Facebook

Това си остава най-работещият и донякъде бърз начин да привлечем нови последователи към нашата Facebook страница. Единство трябва да имаме финансово перо за тази дейност и познания как се пускат рекламите в Meta. Дали ще подсилваш съществуващи постове или ще създаваш реклама от нулата е изцяло твое решение според това каква ти е целта.

Независимо каква е рекламата, в 70% от случаите във Facebook като резултат ще получиш реакции, коментари и споделяния на публикацията от нови хора. Тук идва въпросът:

Как да превърнем реакциите и коментарите в последователи на страницата във Facebook?

В първите години на тази социална мрежа имаше бутон, с който с един клик се избираше всички, харесали поста, и им се изпратеше покана да харесат и самата страницата. Последствие, незнайно защо, тази функция се премахна. Вече трябваше да се избира всеки човек поотделно, което е пълна хамалогия. Предвид че в повечето случаи при рекламен пост имаш над 1000 реакции дневно. Почти невъзможно е цял ден да седиш и да ги каниш един по един да последват страницата ти.

В тази връзка находчиви индийци (какви други?!) се сетиха да направят програми и добавки към интернет браузърите, с които с няколко клика да поканиш харесалите поста ти да харесат Facebook страницата. До тук добре. Ама както се казва, хубава работа, но индийска. Едните програми изобщо не работеха, но пък бяха пълни с вируси. Другите работеха, но бавно и имаха ограничен лимит за изпращане на покани на ден.

И така стигаме до днес, когато Meta явно се вразумиха и добавиха отново такава функция. Но, разбира се, по техен стил я завряха някъде, където някой, дори и да иска, не може да я открие. Като цяло последните години архитектурата на Facebook сайтовете е под всякаква критика.

Как да поканиш харесалите поста ти да харесат Facebook страницата с 1 клик?

Няма да те държа повече в напрежение и минавам направо към стъпките:

 1. Превключваш към желаната Facebook страницата.
 2. Цъкаш горе вдясно на профилната снимка.
 3. Избираш Meta Business Suite.
 4. Скролваш надолу до раздел ,,Explore more ways to grow / Увеличете аудиторията си‘‘.
 5. Цъкаш бутона ,,Send invites’’.
 6. В полето за търсене избираш всички реакции, които желаеш да поканиш, и натискаш ,,Send invites’’.
 7. Имаш ограничение за избор на до 100 реакции и коментари. Затова ги каниш няколко пъти, докато реакциите и коментарите свършат. Отделно има лимит за 1000 покани на ден.

Може да видиш стъпките и в следното видео:

Също по темата разбери една грешка в социалните мрежи, която всеки трябва да поправи

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader