Интервюта . 14 минути

Жанет Найденова, Българската Е-комерс Асоциация: 23% от младите стартират бизнес

Жанет Найденова Българската Е-комерс Асоциация 23% от младите стартират бизнес

Съдържание на статията:

Като председател на УС на Българската Е-комерс Асоциация Жанет Найденова от години се занимава с развитието на онлайн средата у нас и по-специално с електронната търговия и пазаруването във виртуална среда. Преди да заеме този пост е била начело на IAB Bulgaria. Развива експертизата си и като Channel Marketing Director в CHS Electronics Inc.

От 1995 г. Жанет Найденова ръководи консултантска компания за маркетинг, онлайн присъствие и подобряване на потребителското изживяване, като сред брандовете, които са ѝ се доверили, са някои от най-големите у нас и в Европа.

Тя е сертифициран експерт по Guerrilla Marketing и регулярен лектор на големи международни конференции. В момента е и преподавател в Стопанския факултет към СУ “Св. Климент Охридски”. Повече за нея в следното интервю за Neftelimov.com.

Първата ни среща с теб беше през октомври 2018, в която ни сподели, че бъдещето на дигиталния маркетинг е „FOLLOW THE MONEY“. Какво се промени от тогава до днес в дигиталния маркетинг?

Потребителите. Съвременните потребителите станаха по-взискателни от всякога и очакват персонализиран, личен опит за пазаруване. Начинът, по който те пазаруват, вече не е линеен – те „скачат“ от една точка на контакт към друга и използват различни канали за пазаруване на стоки и услуги, пазаруват навсякъде, по всяко време и от всяко място, търсят най-добрата цена и очакват множество гъвкави опции за доставка. Изискват желания продукт да е в точния размер и цвят веднага и очакват безплатна доставка.

Бизнесът се стреми да отговаря на всички тези изисквания и да предложи цялостна информация за продукта, продуктови ревюта, мнения на клиенти и генерирано съдържание от потребителите, наличности на продуктите, във всички канали, които потребителите ползват.  Свидетели сме на ускорено развитието на т. нар. омниканален подход, водещ до още по-широко възприемане на сегашната електронна търговия.

Жанет Найденова от Българската Е-комерс Асоциация

А кое си остана същото?

Промениха се начините на комуникация и пазаруване на потребителите, но причините поради които те купуват са си все същите:

  • да бъдат здрави, харесвани, обичани, успешни,
  • да се наслаждават на вкусна храна,
  • да пътешестват,
  • да общуват,
  • да имат стремежи,
  • да мечтаят,
  • да откриват нови хоризонти и т.н.

Къде е мястото на дигиталния маркетинг в електронната търговия?

Живеем в свят, в който се „състезаваме“ всеки ден за внимание, докато начините, по които взаимодействаме помежду си, постоянно се развиват в пресечната точка на дигиталния и реалния живот. За един бранд поддържането на постоянна връзка с неговите общности е работа на безкрайно преоткриване и изследване на смислени и подходящи начини за ангажиране. Това често означава поемане на творчески рискове, за да останете в челните редици на промяната, защото когато светът се променя, комуникацията също се променя. На фокус е индивидуалната връзка с клиента, при която дигиталното изживяване става неразделна част от пътуването на клиента.

Без дигитален маркетинг няма успешен онлайн бизнес. Дигиталният маркетинг е основен компонент на електронната търговия. Въпреки, че са толкова преплетени, трудно е да се определи къде свършва дигиталният маркетинг и къде започва електронната търговия.

Дигиталният маркетинг използва технологиите за взаимодействие и достигане до потенциалните клиенти на бизнеса, рекламира продуктите и услугите към идеалните клиенти за бизнеса и помага за увеличаване на продажбите, като насочва повече трафик към електронните магазини, за да се увеличат продажбите.

Електронната търговия оказва влияние върху много по-голям дял от пътуването на потребителите, което в днешно време включва смесица от офлайн и онлайн. Потребителите използват мобилните си устройства не само за пазаруване, но и за да проучат продуктите, преди да решат да ги закупят, независимо дали от физически магазини или онлайн.

Електронната търговия навлиза все повече в сферата на мобилните устройства. В следващите 2-3 години над 90% от цялата електронна търговия ще бъде мобилна. След това ще се получи едно преливане между онлайн и офлайн. Няма да има нито само онлайн, нито само офлайн пазар. Не можем да разделим офлайн и онлайн пазаруването, защото потребителите са навсякъде и не можем да отделим онлайн и офлайн света, докъде свършва единият и къде започва другият. Те преливат един в друг и връзката между онлайн и офлайн се осъществява през мобилните устройства.

Жанет Найденова говори за Българската Е-комерс Асоциация

Как показва доклада на Иновации.бг за 2023 г. относно младежкото предприемачество в България?

Изследване на Евробарометър дава позитивни сигнали за бъдещето на младежкото и социалното предприемачество в България. Тези сигнали са както по отношение на активността, така и още по-важно – нагласите и ценностите на младите хора.

Най-високият дял на младежите, които предприемат стъпки за започването на свой бизнес, се наблюдава в България – 23%, при среден дял в ЕС – 14%, и минимален – 6%, във Финландия. Тези стъпки обхващат различни форми на обучения (като ученици и студенти), прединкубационни и инкубационни програми, предприемачески обмени по програма „Еразъм за млади предприемачи“, конкурси за предприемачество и бизнес идеи и учебно-тренировъчни фирми.

В страната се реализират около 150 програми и обучения по предприемачество на годишна база. В тях участват младежи с предприемачески амбиции, но все още нерегистрирали свои фирми. Училищата и университетите имат важна роля за изграждането на положителни предприемачески нагласи и намерения на учениците и студентите.

Секторите, в които младежите смятат най-често да започнат бизнес, са информационни и комуникационни технологии (15% от всички), търговия (11%), маркетинг (11%), творчески индустрии – изкуство, дизайн и култура (10%), показва доклада на Иновации.бг за 2023 г.

Жанет Найденова със студенти в Стопански факултет към Софийски университет 

България има ли потенциал до няколко години да се превърне в ,,Силициевата долина‘‘ на ЕС?

България има потенциал да се превърне в „Силициевата долина на ЕС“, благодарение на силно развиващият се ИКТ сектор и талантите, които откриваме и развиваме. Πъpвият пo poдa cи в Изтoчнa Eвpoпa Инcтитyт зa ĸoмпютъpни нayĸи, изĸycтвeн интeлeĸт (АІ) и тexнoлoгии – бългapcĸият ІNЅАІТ, e eднa oт oĸoлo 50-тe opгaнизaции в cвeтa – университети и развойни центрове, ĸoитo пoлyчиха пoĸaнa зa yчacтиe в пъpвия глoбaлeн Aлиaнc зa изĸycтвeн интeлeĸт в cвeтa. Бългapcĸият ІNЅАІТ зaпиcвa имeтo cи дo вoдeщи нayчни инcтитyции ĸaтo HACA, ЦEPH, yнивepcитeтитe Xapвapд, Йeйл, Бъpĸли, ЕТН Цюpиx, ĸaĸтo и тexнoлoгични ĸoмпaнии ĸaтo Ѕоnу, Lіnuх, Іntеl, АМD и Dеll.

Жанет Найденова с колеги от Стопански факултет 

През декември събра, обобщи и публикува онлайн така наречения “ПАСПОРТ 2023 на е-комерс индустрията в България”. Какво като информация се съдържа в него и за кого може да бъде полезен?

Българска Е-комерс Асоциация (БЕА) анонсира 6-то поредно издание „ПАСПОРТ 2023 на е-комерс индустрията в България“ с тенденции, релевантни данни на B2C (бизнес към краен потребител) пазара и класация на онлайн магазините в България, на база проучвания и изследвания, проведени от БЕА и резултати от European Ecommerce Report 2023.

Индустрията на електронната търговия е динамична и се променя бързо всяка година. Бизнесите трябва да следят отблизо тенденциите и развитието. Предвид огромните промени, които електронната търговия трябва да претърпи, препоръчително е компаниите да разбират трендовете. Ако сте онлайн търговец или планирате да станете такъв, като имате предвид тенденциите, степента на развитие на пазара, начините на плащане и доставки, може значително да подобрите начина си на онлайн продажба и да създадете устойчив онлайн бизнес.

„ПАСПОРТ 2023 на е-комерс индустрията в България“ може да бъде изтеглен безплатно след регистрация на адрес: https://passport.beabg.com

Паспорт 2023 на е-комерс индустрията в България

Защо този път се довери на SEO агенция Serpact за реализирането на “ПАСПОРТ 2023 на е-комерс индустрията в България”?

Тазгодишното издание е с подкрепата на SEO агенция Serpact – компания с безупречен имидж. Благодарение на добрата си работа Serpact печели 15+ международни награди от престижни конкурси като Global Search Awards, European Search Awards, Clutch, Web Excellence Awards, Vega Awards и още.

Не на последно място, Serpact e пълноправен член на Българската Е-комерс Асоциация и член на Управителния съвет на асоциацията, който партнира на асоциацията в значим за индустрията проект.

Какво ви мотивира за четвърта поредна година Българската Е-комерс Асоциация да бъде партньор на SERP Conf.?

За четвърта поредна година Българска Е-комерс Асоциация е партньор на SERP Conf. – eталонното събитие за SEO, електронна търговия и дигитален маркетинг. Конференция, изложение и нетуъркинг с елитни професионалисти от цял свят. Българската Е-комерс Асоциация е лоялен и дългосрочен партньор на SERP Conf. Мотивацията за Българската Е-комерс Асоциация е, че събитие, стартирало от България всяка година дава все по-голяма добавена стойност, надгражда темите и разширява обхвата си. Тази година се очаква SERP Conf. да привлече в София над 700 посетители от 4 континента.

Подкрепата на SERP Conf. 2024 от Ecommerce Europe и индустриалните екомерс партньори в Европа е знак за високата добавена стойност на събитието за екомерс индустрията, която реализира 975 млрд. евро през 2023 г., съставляващи 4.68% от БВП на Стария континент.

Жанет Найденова и Никола Минков от Българската Е-комерс Асоциация

Какво да очакваме на SERP Conf. 2024?

Тази година SERP Conf. 2024 Intrenational е вече два дни, обособени тематично в 6 области: SEO, SEM, контент маркетинг, маркетинг в социални мрежи, екомерс и AI. През двата дни на конференцията посетителите ще имат възможност да получат знания и да почерпят от личния опит на топ лектори от водещи компании като Google, Ahrefs, Digital Olympus, Growth Skills, Ecommerce Europe, Zalando и други.

В програмата на SERP Conf. 2024 International, която ще се проведе на 18 и 19 април в НДК, ще има повече време за презентации на топ лектори, удължени панели за дискусии, въпроси и отговори, повече нетуъркинг за създаване на по-близки контакти между професионалистите, както от различни сфери, така и от различни държави и възможност за присъствие на VIP вечеря с лекторите.

SERP Conf. 2024 International е възможност за онлайн бизнеси и предприемачи да издигнат бизнеса си на следващото ниво, както и възможност за изграждане на успешни международни партньорства.

Също в тази връзка виж интервюто и с Тереза Светославова: Добрият копирайтинг решава проблемите на хората

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader