Интервюта . 5 минути

Тереза Светославова: Добрият копирайтинг решава проблемите на хората

Тереза Светославова Добрият копирайтинг решава проблемите на хората

Тереза Светославова по образование е културолог, а по професия и по природа е SEO специалист. Част е от екипа на SEO агенция Serpact, който се занимава със стратегии за създаване на съдържание. Казва, че това е перфектното място, на което образованието, професията и природата ѝ действат в синхрон. Повече за новите тенденции в SEO, блогването, копирайтин и доброто позициониране в Google ще ни разкаже в следното интервю за Neftelimov.com.

Според теб, благодарение на кои качества от студент в SERP Acad си бързо забелязана и привлечена на работа в Serpact?

С доста голяма доза увереност мога да твърдя, че професионалните ми качества и потенциал не са били водещият фактор.

В екипа на Serpact се вписваш добре, ако си любопитен, предприемчив и по природа ти е дискомфортно да стоиш в каквито и да е рамки. Смятам, че тези мои отличителни белези имаха водеща роля, а капацитетът ми за SEO беше красиво съвпадение.

Казвам “капацитет”, а не “умения”, защото именно SERP Acad. беше за мен мостът от първото към второто. Още ходя по този мост, защото в нашата професия той става толкова по-дълъг, колкото повече крачки правиш по него.

Тереза Светославова завършва SERP Acad.

Какво означава и с какво се занимава Semantic SEO стратегът?

Обикновено прекарва много време да се държи за главата и да гледа в неопределена точка в хоризонта.

Извън или по време на това действие, работата на Semantic SEO стратега е да мисли като бизнес, като потребител, като лингвист, като психолог и като инженер на онлайн търсачки – едновременно.

Нашата роля е да създадем смисъл (което е и буквалното значение на думата семантика) и да го създадем за всички страни в процеса – независимо колко и какви са те.

Как един копирайтинг може да следва указанията на Google?

Един копирайтинг може да следва указанията на Google, като знае за кого и защо пише, както и като му пука за четящия.

В основата на доброто органично представяне винаги е предоставянето на експертна, полезна и реално приложима гледна точка, която решава проблемите на хората – независимо дали чрез информация, продукт или услуга.

Ако копирайтингът ти се изчерпва със смесване на преводи от няколко източника, перифразиране на текстовете на конкурентите и малко AI за разкош, това не е устойчиво.

Добрият копирайтинг е съвестното съдържание, а семантичните връзки между неговите части са начинът търсачката да те разбере точно толкова добре, колкото и хората.

Тереза Светославова по време на лекция на SERP Acad.

Какви видове блог статии съществуват?

Съществуват стандартните – дълги информативни блог статии по определена тема, списъчни статии, копирайтинг от типа “как да”, ревюта, истории от първо лице, новини и актуална информация от индустрията, интервюта, отговори на често задавани въпроси и т.н.

Съществуват и хибридни, които се персонализират според аудиторията – тук комбинациите са потенциално безкрайни.

Изборът измежду тях ни връща на въпросите за смисъла и за добрия копирайтинг – за кого пишеш, защо пишеш, и пука ли ти.

Дължината има ли значение в SEO?

И тук SEO остава близо до реалния живот – голямата дължина далеч не е гаранция за потребителското удовлетворение.

Тя има значение, но в контекста на това какво потребителят очаква. Нека го обясним с реален пример.

Ако търся рецепта за мусака, аз вероятно няма да търся 4000 думи съдържание, започващо с историята и ботаническите характеристики на картофа. Ако Google реши да ми сервира такова съдържание, защото то е свръх-оптимизирано, аз ще вляза, ще го видя, и ще изляза след по-малко от две секунди. Заедно с мен, същото ще направят още няколкостотин човека, които желаят да направят мусака.

Потребителското поведение на сайта е своеобразен тип гласуване в реално време и търсачката пренарежда резултатите си спрямо него.

Когато аз, заедно с още няколкостотин човека, напусна страницата с 4000 думи агрикултурни сведения, но прекарам ангажирано време на страницата с 400 думи, която ми показва съставките и стъпките за приготвяне на мусака заедно с видео, имаме победител.

Тереза Светославова от SEO агенция Serpact

Блогът важен ли е за един бизнес?

Блогът е задължителен за всеки бизнес и то не само защото “носи трафик”. Често блогът е първата допирна точка на бранда с изцяло нови потребители онлайн – и рядко е последната.

При нашите клиенти много ясно отчитаме блог съдържанието като началото на много от така наречените асистирани конверсии. Това означава, че потребителят влиза, за да си отговори на въпрос, след което (напълно очаквано) излиза от сайта. След това, обаче, този потребител започва консистентно да посещава сайта отново и отново през различни канали, което в голям процент от случаите завършва с поръчка.

Разбира се, също толкова важно е и съдържанието на сайта, което е извън блога. Често пренебрегвани в SEO са добрите описания на продукти и услуги, както и изобщо добрата архитектурна връзка и сегментацията между тях.

Всичко това действа в синхрон, а да създаде този синхрон е задачата на SEO стратегията.

Ако сега стартираме сайт, кои са първите 3 стъпки, които трябва да предприемем за добро класиране в Google? Кога ще се появят резултатите?

Нека ги обобщим така:

  1. Първата стъпка е проучването, което ще доведе до ясно разбиране на нишата, пазара, потребителите и конкуренцията. Знам, че звучи като отговор от ChatGPT, но тук ChatGPT не халюцинира. Без тази стъпка, всеки бизнес би действал на сляпо и не би могъл да има реална представа какво ще му коства като време, усилия и пари да се позиционира в търсачките.
  2. Втората стъпка е архитектурата. Ти си нов потребител и попадаш за първи път в сайта. Какви менюта ще видиш? Как ще се ориентираш? Лесно ли ще навигираш? Ще има ли логика и лекота в преживяването ти или ще трябва да посетиш врачка, за да разбереш къде е това, което ти трябва? Със сигурност потребителите ти ще посетят конкуренцията преди да стигнат до врачката.
  3. Третата стъпка е търпението. Google отдавна не чете всяка страница като отделна единица – той разглежда сайта като едно цяло. Стратегията ти за копирайтинг ще работи толкова по-добре, колкото по-голяма част от нея е изпълнена. Когато си мислиш, че си направил всичко, трябва да се замислиш какво пропускаш. Съдържанието винаги може да бъде повече и по-добро, затова винаги работи.

Относно резултатите – това зависи предимно от първата стъпка:

  • Ако конкуренцията в сектора е пасивна, резултати от SEO може да има буквално и в първите един-два месеца.
  • Ако обаче нишата ти е наситена с хора и бизнеси, които си пишат домашното, резултатите ще дойдат тогава, когато наваксаш пропуснатото и започнеш да даваш допълнително.

Тереза Светославова

Какво да очакваме на SERP Conf. Intonational 2024?

SERP Conf. International 2024 ще ни срещне с имена, за които обикновено се налага да си вземем самолетен билет, за да слушаме на живо.

Лекторите са водещи експерти в индустрията на SEO и дигиталния сектор като цяло. Аз също ще имам честта да бъда сред тях като част от екипа на Serpact.

Тук затварям кръга, като напомням, че ние сме SEO експерти – и като такива винаги започваме от там за кого го правим, защо го правим, и пука ли ни.

Правим го за средата, в която се прави онлайн бизнес в България, и защото тя наистина може да бъде на световната карта. Това е в полза както за самите дигитални специалисти, така и на техните (нашите) клиенти в лицето на бизнеса.

Пука ни, защото с това живеем, работим и се движим напред – за предпочитане с усещане за смисъл в края на деня.

Повече от 700 гости от 4 континента се очаква да събере международното събитие за SEO, електронна търговия и дигитален маркетинг SERP Conf. 2024 International 2024 между 18-19 април в НДК.

На него посетителите ще имат възможност да получат знания и да почерпят от личния опит на топ лектори от водещи компании като Google, Ahrefs, Digital Olympus, Growth Skills и др.

За повече информация относно SERP Conf. 2024 и ранна регистрация посети сайта на конференцията: https://serpconf.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader